Živila, ki škodujejo prebavi in povzročajo zaprtje

Za dobro prebavo in počutje se gre nekaterim jedem izogibati.

6.4.2015 ob 1:00

shutterstock_114630010.jpg

Zaprtje je dokaj neprijetna zadeva, o kateri pa nihče prav rad ne govori. Gre za prebavno motnjo, ki lahko povzroči resnejše težave, kot so denimo hemoroidi. Če ne želite, da bi se z njo soočali tudi sami, poglejte, katera so tista živila, ki najpogosteje izzovejo zaprtje.

Kruh. Zlasti bel kruh je izdelan iz pšenične moke, ki vsebuje težko prebavljive ogljikove hidrate. Ti skozi črevesje potujejo počasi, kar ovira izločanje blata in s tem povzroča zaprtje.

Čokolada. Zmerno uživanje temne čokolade je našemu organizmu prijazno, saj izboljšuje razpoloženje in je bogat vir antioksidantov. A preveč te slaščice, zlasti temne, nikakor ni priporočljivo za tiste, ki imajo težave z upočasnjeno prebavo. Lahko jih namreč izjemno poslabša, saj sprošča mišice, ki so odgovorne za krčenje in raztezanje sten črevesja ter tako prebavo upočasni do tolikšne mere, da povzroči zaprtje.

shutterstock_56106493.jpg

Piškoti in čips. Ogljikovi hidrati, ki so v belih testeninah, pecivu, krekerjih in tudi čipsu vsebujejo le malo vlaknin, ki so nujno potrebne za dobro prebavo. Ob tem pa so polni maščob, ki so težko prebavljivi. Prav zaradi takšne sestave povzročajo zaprtje.

Banane. Izjemno zdravo živilo, polno vitaminov in mineralov. A osebe, ki imajo težave s prebavo z njimi ne bi smele pretiravati in uživati povsem zrele sadeže, saj banane z zelenim olupkom povzročajo zaprtje.

Mlečni izdelki, jajca in meso. Mlečni izdelki kot so siri, smetana in mleko so revni z vlakninami in vsebujejo veliko maščob, ter zato spodbujajo zaprtje. Enako velja za jajca in rdeče meso. Če imate težave s prebavo, se jim izogibajte ali jih kombinirajte z velikimi količinami z vlakninami bogate hrane. Na prvem mestu sta seveda sadje in zelenjava.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)