Pet živil, ki vas pomirijo

S hrano se nikar ne tolažite, lahko pa nekatera živila uporabite za pomiritev.

7.2.2016 ob 11:00

shutterstock_248098729.jpg

Ljudje hrano stalno povezujemo s čustvi, kar nemalokrat pripelje do prekomerne telesne teže, depresije in še do marsičesa drugega.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Prenajedanje in predajanje nezdravim prigrizkom je pogosto tudi med procesom hujšanja in uvajanja v nov življenjski stil, saj mnogi storijo to napako, da nove, bolj zdrave navade, prehitro in preagresivno vpeljejo v svoj vsakdan.

Potrebno si je zapomniti, da smo samo ljudje, ki delajo napake in da se zaradi enega slabega obroka ne bomo zredili, ravno tako, kot zaradi enega zdravega ne bomo shujšali. Gre za proces.

A kaj storiti ob dnevih, ko je želja po prigrizkih prehuda, stres pa vse večji in večji? Ko ne morete več razmišljati o ničemer drugem, razen o hrani? Potem se potolažite z nečim zdravim, a sladkim. Ključ je v majhnih porcijah in premišljenih živilih.

Oreščki. Mandlji, lešniki, pistacije, orehi, indijski oreščki in mnogi drugi so polni z omega 3 maščobami, ki pomagajo ohranjati nizek krvni tlak, ki pa je zelo pomemben v stresnih situacijah. Za orehe pa so celo znanstveniki na Harvadru potrdili, da pomagajo pri boju z depresijo.

Kivi. Visoka vsebnost vitamina C pripomore k zmanjšanju sproščanja hormona kortizola, ki je znan tudi kot hormon stresa.

Ovseni kosmiči. Manjši obrok ovsenih kosmičev spodbuja sproščanje hormona serotonina, ki mu mnogi pravijo tudi hormon sreče. Po uživanju ovsenih kosmičev boste zato bolj sproščeni.

Temna čokolada. Že več raziskav je pokazalo, da redno uživanje skromne količine temne čokolade zmanjša tesnobo pri tistih, ki so nagnjeni k njej.

Jagode. Ker so bogate z magnezijem, jagode tako kot temna čokolada pomagajo zmanjšati tesnobo, pa tudi razdražljivost.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)