Živila, ki brišejo gube

Veste, kaj morate jesti, da bo koža čim dlje gladka?

3.6.2015 ob 8:00

shutterstock_169102841.jpg

Zdrava hrana ne vpliva blagodejno zgolj na počutje in imunski sistem, pač pa se kaže tudi na videzu. Prava se namreč uspešno bori tudi proti gubam. Seveda že nastale zaradi nje ne bodo izginile, lahko pa uspešno ublaži pojav novih. Da bi to dosegli, na svoj jedilnik vsak dan umestite naslednja živila.

Losos. Najboljši izbor, ko gre za ribe. Prav posebej bogat je z omega tri maščobnimi kislinami, ki zagotavljajo tudi zdrav in mladosten videz kože. Če vam losos ni po godu, ga lahko nadomestite s sardinami ali skušami.

Mandlji. Z lupinastim sadjem ne morete zgrešiti, a vendarle so mandlji tisti, ki koži najbolj prijajo. Prav zaradi omega tri maščobnih kislin in vitamina E nanjo delujejo izjemno blagodejno.

shutterstock_222554761.jpg

Jogurt. Vsebuje probiotične kulture, ki spodbujajo prebavo in pospešujejo metabolizem. Ravno oslabljen je povezan s prehitrim staranjem. Poleg jogurta na kožo blagodejno vpliva tudi kefir.

Kvinoja. Bogata je z vlakninami, manganom, s fosforjem, z železom, s selenom in z vitamini B-kompleksa. Nekaj mesecev vsak dan zaužijte pol skodelice kvinoje in presenečeni boste nad njenimi učinki.

Zeleni čaj. Čeprav gre za pijačo in ne za hrano, zasluži mesto na tem seznamu. Vsebuje močne antioksidante, ki uspešno zavirajo staranje kože.

shutterstock_231374680.jpg

Borovnice. Znano je, da je jagodičasto sadje zelo zdravo, prav borovnice pa so izjemno bogate z antioksidanti, ki se tako kot tisti iz zelenega čaja borijo proti prostim radikalom, glavnim krivcem za nastanek gub. Pozimi, ko sveže niso na voljo, kosmiče za zajtrk oplemenitite z zamrznjenimi, ki so prav tako učinkovite.

Ohrovt. Ta zelena poljščina je zaveznica zdravja, saj krepi imunski sistem, čisti organizem ter pomlajuje telo. Izjemno bogata je z vitamini in minerali, zato bi morala biti na mizi vsaj enkrat na dva tedna.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)