Se da iz polkleti ustvariti svetlo stanovanje? Da! Oglejte si ta dom v srcu Ljubljane (foto)

Tokrat smo pokukali v prenovljeno stanovanje, ki na prvi pogled ni obetalo veliko. Nekdanja pisarna pa je danes s pomočjo dveh vizionarskih notranjih oblikovalcev postala imeniten dom v srcu domače prestolnice.

28.2.2019 ob 4:53

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova2.jpg

Naročnika sta z nakupom poslovnega prostora v Ljubljani želela polkletni prostor v impozantni meščanski hiši iz spevnega leta 1888 preurediti v prijetno AirBnb stanovanje. Jima je uspelo? Je. V bistvu celo do te mere, da stanovanja niti nimata več srca oddajati.

Tokrat smo govorili z Borjanom in Juretom, dizajnerjema, ki stojita za projektom. Ustvarjata pod imenom Peppermilk interiors + design. Zakaj poper in mleko? Mleko je naša prva hrana, za kakovostno življenje pa sta prav tako kot hrana pomembna tudi okolje in interier, v katerem živimo, sta prepričana Borjan in Jure. Vendar pa prisegata na to, da moramo vse skupaj še malo začiniti. Mleko s poprom – Peppermilk tako prisega na 4 faze razvoja, ki so ključne za uspešno izvedbo projekta.

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova1.jpg

4 faze, ki so ključne za dober projekt

Poslušata. Interpretirata. Začinita. Ustvarita. Najprej torej prisluhneta željam, idejam in nenazadnje tudi zahtevam naročnikov. Nato ustvarita svojo interpretacijo vsega povedanega in to prelevita v konkretne načrte. Sledi najzanimivejša faza. Faza dodajanja tiste čarovnije, ki funkcionalen in domač prostor prelevi v izkušnjo bivanja ter na vsakem koraku razveseljuje z dodelanimi detajli in majhnimi presenečenji.

Prepričana sta, da je značilnost sodobnega ustvarjanja interierjev prepletanje vseh bivanjskih enot, kjer se ljudje radi zadržujemo. Borjan pride na vrsto, ko želiš in si upaš nekaj več, pa tega ne znaš izvabiti iz sebe. Odlično se znajde v tehničnih delih. Borjan. Interpretira. Ustvari. Jure ima estetsko dovršenost, hkrati pa vnese domačnost z veliko mero funkcionalnosti. Rad izbira materiale, vzorce in pohištvo. Ambient bo nedvoumno prijeten, topel in sončen. Jure. Posluša. Začini.

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova4.jpg

Projekt: Kako iz polkleti ustvariti svetel bivalni prostor

Pa se vrnimo k enem od njunih številnih projektov. K polkletni pisarni, ki si je želela postati topel dom. Prednost pri uresničevanju projekta so bila za polklet neznačilno velika okna, ki so s spretno postavitvijo sten in razporeditvijo bivalnih prostorov prišla na svoj račun, ter v stanovanje prinesla dnevno svetlobo.

Dodatna prednost je bila tudi višina stropov, kjer so v dnevno-spalnem prostoru lahko spretno izkoristili podest za velike izvlečne predale in na ta način postavili nekakšno shrambo/omaro v vodoravni položaj.

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova7.jpg

Vodilo prenove je bilo ohraniti kar se da veliko svetlobe, zato so vse stene odete v belo barvo. Ker pa se stanovanje nahaja v polkleti, so, kot protiutež belini, želeli pričarati tudi industrijski pridih z opečnato steno, radiatorji v bronasti barvi, ter kuhinjo v betonskem videzu.
 

Po prostorih: svetla jedilnica s hladilnikom, po katerem lahko rišete, jedilnica z raznolikimi stoli in spalnica, dvignjena na podestu

Električna omarica na vhodu je prekrita z veliko grafiko, ki s šaljivim napisom »I tried to be a sqare but it didn't work« napoveduje minimalizem, a hkrati igrivost celotnega stanovanja. To potrdijo že ogledala v obliki heksagonov, ki s svojo nenavadno obliko nadomeščajo klasično pravokotno ogledalo in ga spremenijo v abstraktno obliko drevesa.

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova11.jpg

Od vhoda nas pot popelje mimo hodnika, kjer skozi okroglo okno, ki je vgrajeno znotraj stanovanja in meji na manjšo spalnico, vanj priteka naravna svetloba. Naprej se odpre jedilnica s kuhinjo v svetlih barvah. Karakterna kuhinja v videzu betona in naravnega hrastovega lesa ter enostavna jedilna miza z različnimi stoli obiskovalce poziva k prijetnemu druženju in obedovanju.

Za popestritev poskrbijo zabavne grafike z igrivimi napisi. Da bi bila izkušnja še toliko zanimivejša, lahko kreativci svoje talente izražajo na hladilniku, ki je pobarvan s posebno barvo, ki dopušča risanje s kredami.

V dnevni prostor iz jedilnice vodijo drsna vrata z vidnimi vodili. Odprta spalnica s povišanim podestom je ločena od ostalega dela dnevne sobe. Pod podestom so globoki izvlečni predali, kjer je prostor za shranjevanje velikih predmetov (smučke, vzmetnica, posteljnine …)

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova6.jpg

Naročnika sta želela v stanovanje vpeljati tudi igrivost; rešitev so našli v pisanih keramičnih ploščicah v kopalnici z zanimivimi grafikami oz. slikami. Kopalnico krasi zanimiva pisana keramika, pult pod umivalnikom pa je naslonjen na starinsko šivalno mizo iz 19. stoletja. Za obilnost prostora za shranjevanje v kopalnici poskrbi velika vgradna omara, kjer so pospravljeni pralno-sušilni stroj in bojler, vmes pa so trije izvlečni predali.

Največji izziv kleti: vlaga

"Ob vstopu v polkletni prostor je bilo jasno, da bo največji izziv vlaga," nam zaupata dizajnerja. Treba je bilo povsem sanirati stene, kjer so obstoječi omet povsem olupili ter razkrili način gradnje, kjer je šlo za mešanico velikih kamnitih blokov in opeke. Nato so stene obložili z izsuševalnim ometom, na nekaterih delih pa so še dodatno postavili steno nekaj centimetrov od nosilne stene ter zgoraj in spodaj izvrtali luknje za prezračevanje, da zadaj stena ves čas diha.

stanovanje_airbnb_ljubljana_peppermilk_borjan_jure_prenova10.jpg

Po vsem stanovanju so na novo postavili prezračevanje prostora, ki so ga speljali do notranjega dvorišča večstanovanjske hiše. Poleg tega so vse cevi za radiatorje vkopali v stene, da se te pozimi še dodatno segrevajo in tako sproti sušijo.

Tla so prevlečena z materialom, ki preprečuje vdor talne vlage v stanovanje, za talno oblogo pa so povsod, razen v kopalnici, izbrali visokokakovostni vinilni pod v videzu in strukturi naravnega hrastovega lesa z dodano hidro in toplotno izolacijo, sta nam pojasnila.

Tloris stanovanja, stanje pred prenovo in čudovit končni rezultat najdete v spodnji fotogaleriji.

Ustvarjanje Peppermilk interiors + design lahko spremljate na njuni spletni strani ali na Instagramu.


Avtorica:
Maja Fister
Foto: Peppermilk interiors + design

PREBERITE ŠE: Prej in potem: Ko babičino stanovanje postane čudovit dom za mlad par (foto) ALI Foto: Imenitno prenovljeno stanovanje v centru Ljubljane, kjer živijo plamenci

PRIPOROČAMO TUDI: Foto: Pokukajte v najlepšo kopalnico v Domžalah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)