FOTO: Pokukajte v imenitno prenovljeno stanovanje v centru Ljubljane, kjer živijo plamenci

Mična je pokukala v prenovljeno staromeščansko stanovanje v strogem središču Ljubljane, ki ima top lokacijo, tudi njegova notranjost pa je nekaj, čemur bi brez pomislekov rekli DA!

24.6.2018 ob 4:00

stanovanje_ljubljana_arhitektura_dom_flamingo_plemenci_apartma_tromostovje_rex_kralj11.jpg

Na Cakarjevem nabrežju v strogem srcu Ljubljane najdete noro fotogenično stanovanje (pravzaprav tri, a pokukali smo le v enega), ki na eni strani gleda na Ljubljanico, njeno nabrežje ter pročelja starega in novega dela prestolnice, na drugi pa se skozi okna odpira pogled na Ljubljanski grad.

Apartmaji Tromostovje so nastali izpod rok priznanih slovenskih arhitektov in notranjih oblikovalcev, v njih pa lahko tudi prespite, saj jih oddajajo sicer predvsem turistom. Pod predelavo iz enega v tri stanovanja se podpisuje arhitekt Gašper Demšar, pod njihovo funkcionalno zasnovo in interier pa arhitektka Ana Gruden. 

Miza, narejena iz žlic!

Notranja oprema je po večini delo ekipe Trash Design, katerih glavni postopek notranjega oblikovanja je predelava in ponovna uporaba odpadnih materialov. Mična se je tako na primer zaljubila v jedilno mizo, ki je na prvi pogled zgolj steklena ploskev v masivnem črnem železnem okvirju. Ko pogledate bližje, pa se pod njo skrivajo zakrivljene črne žlice, prikovane na mrežo.

Kakšna je njihova zgodba? Približno 250 žlic različnih velikost in oblik je v večini nekoč pristalo na dnu Ljubljanice, dokler jih v eni od vsakoletnih čistilnih akcij niso potegnili nazaj na površje, ekipa Trash Design pa jih je reciklirala v imeniten pohištveni kos.

Knjižna polica, ki je v bistvu postelja 

V dnevnem prostoru so nam pri srcu bele ladjice, posejane po modrem stropu, bela polica, na kateri stojijo identične bele knjige, pa v resnici sploh ni polica. Niti knjige niso knjige. Dekorativni element se v resnici spusti v posteljo, ki jo ob neuporabi pospravite nazaj v steno. Ostali kosi pohištva in dekorativni elementi so iz slovenskih starinarnic ali pa delo slovenskega oblikovalca Nika Kralja.

stanovanje_ljubljana_arhitektura_dom_flamingo_plemenci_apartma_tromostovje_rex_kralj5.jpg

Spalnica, ki jo krasijo plamenci 

Plamenci so zadnjih nekaj sezon obnoreli svet. Od oblačilnih potiskov teh fotogeničnih rožnatih in dolgonogih ptic, ki jim po tujki rečemo tudi flamingo, do napihljivih blazin za v morje in nenazadnje tudi tapet v domovih. Glavna spalnica v tem čudovitem stanovanju z visokimi stropovi je eden najbolj šik delov prostora. Tam se velika zakonska postelja bohoti z visokim naslonjalom iz zelenega žameta, tapeta za njo pa je zelena džungla, kjer živijo rožnati plamenci. Fotogenično, kajne?

stanovanje_ljubljana_arhitektura_dom_flamingo_plemenci_apartma_tromostovje_rex_kralj2.jpg

Avtor: Maja Fister
Foto: Maja Fister in Apartmaji Tromostovje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)