Šik stanovanje v Malem nebotičniku, kjer se mešata staro in sveže

Festival Odprte Hiše Slovenije odpira vrata čudovito prenovljenega stanovanja v Ljubljani, ki se prilagaja sodobnemu življenjskemu slogu, a ohranja stare elemente stanovanja, ki je tu živelo pred njim.

13.4.2018 ob 4:10

micna2.jpg

Mali nebotičnik je drugi nebotičnik, ki je zrasel v Ljubljani, zgrajen pa je bil pol leta pred svojim precej bolj slavnim bratom – Nebotičnikom arhitekta Vladimirja Šubica, o katerem imamo Slovenci celo pesem. Danes tej zgradbi nikakor več ne bi rekli nebotičnik, še vedno pa stoji na precej elitni lokaciji, čeprav je velik del stanovanj v njem danes že krepko povozil čas. A ne vseh!

V sklopu festivala Odprte Hiše Slovenije, ki odpira vrata dobrih arhitekturnih rešitev, smo obiskali prenovljeno stanovanje v središču prestolnice, ki ohranja duh starega, a sledi tudi sodobnosti.

micna5.jpg

Izjemni pogledi in svetloba so ponujali odlično osnovo za prenovo vogalnega stanovanja v Malem nebotičniku. V novo, bolj odprto zasnovo, ki se prilagaja sodobnemu življenjskemu slogu, so želeli vključiti ohranjeno stavbno pohištvo, hrastov parket in keramično peč. Te lahko ujamete tudi na fotografijah, prav prijetno pa je gledati, kako lahko stari kosi, na primer odlično ohranjeni stoli z zgodbo in zgodovino ali keramična peč, sobivajo s sodobnimi kosi, tudi na primer z zofo iz Ikee.

Enotne poteze novih posegov predstavljajo kontrast ohranjenim elementom in s svojo fleksibilno zasnovo omogočajo dinamičnost ambienta, ki se prilagaja potrebam uporabnika. Pod projekt sta se podpisala arhitekta Eva Senekovič in Žiga Ravnikar. 

Stanovanje je bilo pred prenovo precej bolj pregrajeno, arhitekta pa sta prostore široko odprla in jih prilagodila sodobnemu življenju, ki je bolj dinamično. Z odprtjem stanovanja so tudi poudarili čudovite razglede in vanj spustili več svetlobe.

PREBERITE še // Bili smo tudi v staromeščanskem stanovanju, kjer so bile včasih sobe za služničad

micna17.jpg

"Želeli smo ohraniti čim več originalnega stavbnega pohištva in obdržati ambient časa, v katerem je bila hiša zgrajena. Tudi okna so ostala originalna, bila so še v precej dobrem stanju, zato smo jih le obnovili. Enako smo pobrusili parket in ga ohranili," nam je med ogledom zaupala arhitekta. 

Ostala je tudi peč, visoki pa so ostali tudi stropovi. Večina električnih instalacij je skritih v omarah, ki so jih naredili čim daljše. Omare v dnevnem prostoru se lahko v celoti odprejo, tako da se vrata skrijejo na stran, z njimi pa razkrijemo dele kuhinje ali televizor. Kadar želijo prostor ohraniti v minimalizmu, pa vsa vratca preprosto zaprejo in skrijejo elemente. Po stanovanju se lahko sprehodite po spodnji fotogaleriji.

Festival OHS vsako leto obišče več ljudi – če so se zanj v začetku zanimali predvsem arhitekti, danes primere dobre arhitekture obiskujejo tudi ljudje iz drugih strok, takšni, ki so morda sami v procesu gradnje in iščejo nekaj navdiha, pa tudi tisti, ki ogledovanje dobrih arhitekturnih rešitev doživljajo podobno kot obisk muzeja, kot umetnost – kar je povsem upravičeno.

Eden od ciljev festivala kakovostne arhitekture je torej ozaveščanje javnosti o tem, kako pomembni so primerno urejeni bivalni prostori za kakovost našega življenja, saj prav v notranjosti teh preživimo največji del življenja.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)