Sprehodite se po Skandinavski hiši, ki stoji nad Igom

V sklopu festivala Odprte Hiše Slovenije smo si ogledali Skandinavsko hišo nad Igom, ki jo objema okoliško zelenje.

12.4.2016 ob 7:10

GOPR0509.JPG

Odprte Hiše Slovenije, največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, bo letos svoja vrata odprl med 15. in 17. aprilom. Strokovna žirija je izbrala kar 100 objektov, ki bodo javnosti brezplačno na ogled z vodenjem avtorjev in drugih strokovnjakov. Pri Mični smo v eno od hiš že pokukali.

Že pot iz ljubljanskega mestnega vrveža po Ižanski cesti naznanja, da prehajamo v naravo, a povzpnemo se še višje nad mesto. V vasici Visoko nad Igom stoji hiša iz sibirskega macesna, ki se je je zaradi lesene preobleke prijelo ime Skandinavska hiša.

Nazaj v Slovenijo po 40 letih na Švedskem

Hišo, ki je zgrajena in večinsko obdelana v lesu, prevevajo značilnosti skandinavske odprtosti in povezanosti z naravo. Lesen pridih in uporabo naravnih materialov je navdihnilo lastnikovo bivanje na Švedskem, kjer je živel več kot 40 let, idejo pa je realiziral v sodelovanju z arhitektoma Mojco Gregorski in Miho Kajzeljem.

GOPR0560.JPG

Domača pisarna, ki lebdi nad dnevno sobo

Bivalni del stavbe z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico predstavlja enoten volumen, ki je odprt do stropa dvokapne strehe. Na vrh je umeščena lebdeča medetažna konstrukcija, kjer si je lastnik uredil pisarno, s katere ima pregled nad dnevno sobo, ki je nadstropje niže. Prostori so svetli in odprti, velike steklene stene pa omogočajo, da utrip narave prodira tudi v notranjost. V spodnjih prostorih je spalnica, poleg pa še eno stanovanje s kuhinjo, ki je namenjeno gostom.

Bazen, savna, jacuzzi in pogled na Alpe

Hiša s 300 kvadratnimi metri ima še zunanji bazen, ki je umeščen na najnižjo teraso. Del stavbe ob bazenu, kjer so prostori za rekreacijo s savno in jacuzzijem, ima ozelenjeno streho. Tako narava sproščeno prehaja v notranje bivalne prostore. Vas je obdana z gozdovi, pogled pa sega veliko dlje od sosednjega Kureščka. Ob jasnem vremenu se namreč s terase odpre pogled na Alpe.

GOPR0535.JPG

Projekt Odprte hiše Slovenije z letošnjo tematiko želi spodbuditi zavedanje o vplivu grajenega prostora na človekovo zdravje, dobro počutje in učinkovitost tako na delovnem mestu kot doma. Seznam objektov, ki jih lahko obiščete letos, je že objavljen na spletni strani festivala.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)