Prej in potem: Ko babičino stanovanje postane čudovit dom za mlad par (foto)

Pokukajte v staro babičino stanovanje v Ljubljani, ki je doživelo imenitno preobrazbo za mlad par.

14.12.2018 ob 5:30

stanovanje_ljubljana_prenova_arhitekt_dom17.jpg

To je stanovanje, ki so ga njegovi ustvarjalci poimenovali kar "Babičina zapuščina". Gre namreč za staro babičino stanovanje v bloku v Ljubljani, ki so ga arhitekti preoblikovali v dom za mlad in aktiven par. Vizualna zasnova stanovanja je nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega sloga.

Interier majhnega stanovanja za Bežigradom je harmonično prepletanje lesa, bele opeke in temne kovine. Skrbno izbran dekor in topli naravni dodatki dajejo stanovanju poseben pridih domačnosti in sodobne uporabnosti, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila kar uporabnica stanovanja.

Za prenovo stanovanja stoji idea:list studio, arhitekturni biro, ki ga sestavljajo mladi arhitekti Urban, Urša in Tina. Njihovo področje delovanja sega vse od arhitekture, notranjega oblikovanja, oblikovanja sejemskih prostorov do grafičnega oblikovanja.

stanovanje_ljubljana_prenova_arhitekt_dom13.jpg

Popolnoma izkoriščenih 28 kvadratov

Oblikovali so novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen – tako iz vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje. 28,5 kvadratnih metrov veliko stanovanje je tako dobilo novo dušo. V predprostoru se nahajajo po meri narejeni omarica za čevlje in globoka ter prostorna vgradna omara, ki služita za shranjevanje.

Dnevni prostor z jedilnico, ki se lahko poveča za goste

Dnevni prostor je dodobra izkoriščen s kuhinjo L-oblike, jedilno mizo, knjižnim regalom in kavčem, ki se lahko v večernih urah raztegne v počivalnik za dve osebi ali v dodatno ležišče. Dodatni zložljivi stoli omogočajo transformacijo jedilnega kotička v prostor za druženje v primeru večjega števila gostov.

stanovanje_ljubljana_prenova_arhitekt_dom15.jpg

Naslednji izziv pri prenovi je bilo prilagajanje stanovanja za par, ki v zavetju svojega doma potrebuje tudi delovni kotiček. V večjem spalnem prostoru so arhitekti zasnovali spalnico z dovolj velikim delovnim kotičkom za dva.

Za vrati spalnice se nahajajo vgradna garderobna omara, komoda, pod posteljo pa prostoren predal, ki se razteza čez celotno širino postelje in je namenjen shranjevanju.

Kopalnico so preoblikovali tako, da je sedaj v njej prostor za pralni stroj, ki se je pred tem nahajal v kuhinji, prav tako pa so pridobili tudi prostor za večjo prho.

stanovanje_ljubljana_prenova_arhitekt_dom7.jpg

Čudovit pozabljen parket, ki je dobil novo priložnost

Arhitekti so pri odstranjevanju starih talnih oblog – itison in topli pod – naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in njegov duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v videzu bele opeke v kuhinji in kopalnici.

Kako je bilo stanovanje videti pred prenovo in po njej, prelistajte v spodnji fotogaleriji.

Avtor: Maja Fister
Foto: Blaž Gutman, idea:list

PREBERITE ŠE: V Ljubljani fotografski atelje prenovili v mini stanovanje za par (foto) ALI Pokukajte v imenitno prenovljeno stanovanje v centru Ljubljane, kjer živijo plamenci (foto)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)