V Ljubljani fotografski atelje prenovili v mini stanovanje za par (FOTO)

Tokrat smo pod prste pogledali triu iz arhitekturnega biroja idea:list, ki je pravkar sredi prenove stanovanja v starem mestnem jedru prestolnice. Kaj pripravljajo?

7.9.2018 ob 3:41

stanovanje_ljubljana_dom_prenova_arhitekt_spalnica_dnevna_soba5.jpg

V starem mestnem jedru svojo novo obliko dobiva prikupno majhno stanovanje, ki je nekoč služilo za povsem drug namen. Nekoč je tam stal fotografski atelje, zdaj pa se vrača nazaj, v svojo prvotno bivanjsko funkcijo.

Za prenovo stanovanja stoji idea:list studio, majhen arhitekturni biro, ki ga sestavljajo Urban, Urša in Tina. Njihovo področje delovanja sega vse od arhitekture, notranjega oblikovanja, oblikovanja sejemskih prostorov do grafičnega oblikovanja. Svoje izkušnje so nabirali v domačih in tujih birojih, z delom na Fakulteti za arhitekturo kot tehnični sodelavci ter na različnih arhitekturnih delavnicah.

stanovanje_ljubljana_dom_prenova_arhitekt_spalnica_dnevna_soba3.jpg

Stanovanje za par s sodobnim življenjskim slogom 

Pri idea:listu so meščansko stanovanje na Novem trgu v Ljubljani zasnovali za par s sodobnim načinom življenja, ki potrebuje delovni kotiček tudi v objemu svojega doma. K oblikovanju prostora pa so ob tem pristopali previdno, s spoštljivostjo do historičnega ogrodja in umeščenosti samega objekta v prostor.

stanovanje_ljubljana_dom_prenova_arhitekt_spalnica_dnevna_soba1.jpg

Majhno stanovanje, ki ima zgolj to, kar potrebujete

Prostor so razdelili na bivanjski prostor, spalnico in kopalnico. Vzdolž celotnega stanovanja se nahaja servisna linija v kateri najdete kuhinjo in vgradne omare, ki v predelu dnevnega prostora služijo shrambi, v predelu spalnice shranjevanju oblačil, v kopalnici pa se prelevijo v minimalistično omarico za shranjevanje čistil in brisač. Spalnica se v primeru gostov zastre s sofisticirano pregradno zaveso, ki z vgradno omaro na nasprotni strani tvorita prehodni koridor do kopalnice.

stanovanje_ljubljana_dom_prenova_arhitekt_spalnica_dnevna_soba6.jpg

Inovativna zofa, ki na drugi strani služi kot jedilna klop

Nadvse zanimiv element v dnevno-bivalnem prostoru je zofa, kombinirana z jedilno klopjo, ki skupaj s preostankom jedilne garniture tvori osrednji družabni prostor in omogoča razširitve v vse smeri. Na eni strani prostora torej deluje kot sedežna garnitura za druženje v dnevnem prostoru ali gledanje televizije, pregrajen del ob naslonjalu pa na drugi strani tvori klop, ki gleda k jedilni mizi. Praktično!

stanovanje_ljubljana_dom_prenova_arhitekt_spalnica_dnevna_soba2.jpg

Elegantno in brezčasno pohištvo 

Elegantno zgodovinsko lupino stanovanja so arhitekti na željo naročnikov poudarili s subtilnim dizajnom v svetlih tonih, navidezno bogatih materialih in prefinjeno oblikovanim pohištvom, ki se kaže v brezčasnem in elegantnem mestnem interierju.

stanovanje_ljubljana_dom_prenova_arhitekt_spalnica_dnevna_soba4.jpg

Avtor: Maja Fister
Foto: idea:list

Preberite še: Slovenki s čudovitimi izdelki za dom s podobo naše gore Triglav ali pa pokukajte v imenitno prenovljeno stanovanje v Ljubljani, kjer živijo plamenci


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)