Modni objektiv: Umetnica ličenja, ki jo vleče v filmsko zakulisje

Špela Bušić, 27 let: Umetnica ličenja, ki obožuje tetovaže in obleče tudi majice z moškega oddelka.

10.8.2017 ob 4:55

1-min.JPG

Pred Modni objektiv je tokrat stopila Špela Bušić, umetnica ličenja, ki sicer pogosteje stoji za kamero. Pravzaprav tudi za kamermanom. Špela zadnji dve leti dela kot umetnica ličenja na snemanjih oglasov in filmov. Ustvarjanje v zakulisju snemanja filmov je njena največja strast, pravkar pa je zaključila z delom na njenem prvem slovenskem celovečercu. O katerem je govora, je zaenkrat še skrivnost, zaupala pa nam je, da je asistirala Alenki Nahtigal, od katere se je naučila ogromno o posebnih efektih in protetiki. 

Posebni efekti jo vlečejo v tujino

Prav posebni efekti so veja ličenja, nad katero se najbolj navdušuje, ker takšnih projektov pri nas ni prav veliko, pa jo na dodatno izobraževanje in delo vleče tudi čez mejo, na primer v London, kjer je takšnih poslovnih priložnosti veliko več.

2-min.JPG

In kako se je znašla v svetu filmskega make-upa? Povsem po naključju. "Poznala sem nekega Italijana, ki je delal katering na filmskih setih in me povabil, če bi delala z njim. V filmski biznis in njegovo ozadje sem tako prišla po naključju, ko sem ga bolje spoznala, pa me je vanj čisto potegnilo," pravi Špela, ki je nato naredila make-up šolo in začela iskati delo v tej smeri. Eden od njenih projektov je bil na primer za kampanjo pivovarne Laško, kjer je ličila Sebastiana in Borisa Cavazzo, kar si šteje v posebno čast. 

Sebe liči manj od drugih in prisega na črnino

Umetnica ličenja sicer na sebi niti ne uporablja veliko ličil, kar pravi, da je precej pogost pojav med make-up artisti. Raje od pudra ne glede na letni čas nosi lažje BB kreme, če gre ven, pa si privošči močnejšo šminko. "Nobena punca ne potrebuje veliko pudra, razen, če ima res velike težave s kožo. Sicer pa ni nobene potrebe po pretiravanju," pravi Špela.

3-min.JPG

Nosi veliko črnine, predvsem zato, ker je tega vajena s snemanj. "Črna je najbolj nevtralna, še posebej, če stojiš za kamero, je fino, da ne odbijaš kakšnih svetlih barv," nam zaupa. "V prostem času se zato skoraj trudim, da bi nosila bolj žive barve, a mi nekako ne uspeva (smeh)". 

Prvi piercing si je omislila pri dvanajstih letih 

Všeč so ji dolge jope, poletje pa obožuje zaradi sandalov in natikačev, saj prisega na udobje in nalakirane nohte – tudi na nogah. Njeno telo krasi tudi kup tetovaž in piercingov – prvega si je omislila že pri dvanajstih.

4-min.JPG

"V osnovni šoli je sošolka prišla z uhanom v nosu in želela sem ga še jaz. Stara sem bila 12 let, naredili pa so mi ga v kozmetičnem salonu. S pištolico! Doma so bili čisto iz sebe. V srednji šoli sem si nato od 15. leta naprej za vsak rojstni dan podarila nov piercing – nad ustnico, v jeziku, v popku, ušesih …"

"Ko sem dala čez vse piercinge, sem začela s tetovažami. In te nastajajo še danes. Septembra me čaka nova, roko nameravam nekoč celo porisati, a moram izbrati prave motive," nam zaupa. Nekaj jih lahko skupaj z njenim stajlingom ujamete v spodnji galeriji Modnega objektiva, o Špeli in njenem delu pa bomo zagotovo še veliko slišali.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)