Brlogarka: Ustvarjalka neverjetno realističnih miniatur in nakita

Renata Medved pod imenom Brlogarka ustvarja nekaj prav posebnega. Resnično prepričljive uporabne miniature.

29.11.2016 ob 7:02

1.JPG

Ste že kdaj videli uhane, za katere bi lahko prisegli, da so užitni? No, užitni ravno niso, resnično pa so videti kot prave borovnice, kavna zrna, tortice ali pa kot točno tisti piškoti, ki jih ima babica vedno na zalogi.

Za znamko Brlogarka stoji Renata Medved, diplomirana kulturologinja, ki je svojo strast našla v umetnosti miniatur in oblikovanju nakita ter iz svojega hobija počasi, a zanesljivo zgradila svoj poklic in malo podjetje. Zakaj Brlogarka? Ker si njen "medvedji" priimek pač zasluži svoj brlog.

2.JPG

Miniature z "vau" učinkom

Brlogarka ustvarja dvoje različnih izdelkov. Eno so miniature – sadje in zelenjava, kavna zrna, piškoti, čokolada in podobno, ki so večinoma upodobljeni kot miniaturni uhančki ali obeski za ključe. "Pri teh se trudim, da so čimbolj resnični, da sprožijo tisti "vau" efekt, ko ljudje ugotavljajo, da so tako zelo podobni pravim in je včasih težko verjeti, da so izdelani ročno iz polimerne mase," pravi ustvarjalka. Druga vrsta njenih izdelkov pa so kolekcije nakita, v katerih se najdejo motivi iz narave, imitacija listja in lesa, kapljice rose, vejice lesa, tropske ovijalke, snežinke in še in še. Kolekcijam vedno nadene tudi ime, ki predstavlja njihovo vsebino.

6.JPG

V 'brlogu' nastajajo tudi personalizirani izdelki po naročilu, zelo rada pa se spopade tudi s pomanjševanjem slovenske kulinarike. Tako so na primer že nastale miniaturna blejska kremšnita, orehova potica in kranjska klobasa.

Polimerna masa in mirna roka

Renata ustvarja iz polimerne mase, zaradi majhnih detajlov pa so mirna roka in spretni prsti prvi pogoj za ustvarjanje. Njeno najljubše in glavno orodje je navadna šivanka, ki ji je iz polimerne mase izdelala ročaj, da je prijaznejša za uporabo. Na delovni mizi ima sicer tudi ogromno rezil, skalpelov, ravnil, najrazličnejših modelčkov za piškote, ki že zdavnaj več ne služijo svoji prvotni namembnosti, pa stekleno podlago za delo in zelo pomembno 'pašta mašino', strojček za valjanje in izdelavo testenin, ki ji olajša mehčanje in gnetenje polimerne mase, prihrani čas, živce in moč v rokah.

3b.JPG

Delovni kotiček, ki se vztrajno širi  

Njen delovni brlog je v nekaj letih ustvarjanja precej zrasel. "Pred leti, ko sem s prodajo izdelkov začela, sem ga lahko pospravila v manjši kovček za orodje. Danes je to velik del stanovanja – velika miza, police, škatle in škatlice, veliki predalniki z manjšimi predalčki ... Organizacija ateljeja je moja šibka točka in ustvarjalni nered je pač del tega, zato nemalokrat zasedem tudi kuhinjsko mizo," nam zaupa Renata, ki pravi, da na srečo izdeluje miniature, saj bi kakšno kiparstvo vzelo še več prostora.

4.JPG

Od hobija do službe

Njen hobi se je začel z izdelavo izdelkov zase in za darila, a kmalu je prišlo tudi povpraševanje po prodaji, zato je priglasila osebno dopolnilno delo. Tega lahko vsakdo priglasi na upravni enoti in tako prodaja svoje ročno izdelane izdelke.

Tako je začela sodelovati s trgovinami z unikatnimi izdelki, počasi pa se je začela poigravati z mislijo o samostojni podjetniški poti. "Ker je že takrat moje delo obsegalo vsaj 8 ur na dan, običajno precej več – v to je vključena izdelava izdelkov, fotografiranje, upravljanje družabnih omrežij, sodelovanje s poslovnimi partnerji, nabava in iskanje materiala – je bila samozaposlitev za poln delovni čas edini logični korak naprej v profesionalno oblikovanje lastnega posla," nam zaupa Renata.

5.JPG

Poklic, ki je način življenja

Brlogarka pravi, da je pri takšnem projektu pravzaprav podobno, kot pri vseh ostalih – lahko preživiš, če to spremeniš v svoj način življenja. Pozabiš lahko na urnik od osmih do štirih in popoldanske ter vikend odklope, saj se dela takrat, ko je potrebno in toliko, kot je potrebno. Pri vodenju lastnega podjetja namreč ne gre le za izdelavo, ampak tudi za vso birokracijo in konstantno oblikovanje celostne podobe, poleg tega pa običajno najboljše ideje in največji navdih pridejo ob nemogočih urah, zato ima dan nemalokrat povsem premalo ur.

"Vendar če svoj posel vodiš z veseljem in srcem in predvsem, če v njem resnično uživaš, ne šteješ ur in uspeh meriš v svoji ustvarjalni rasti in zadovoljstvu strank, ki se vračajo in širijo dobro besedo," pravi Brlogarka.

Avtor: Maja Fister

Foto: Renata Medved/Brlogarka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)