Mimma: Brezčasne punčke iz blaga, ki jih ustvarja Tina

Mimme so unikatne in ročno izdelane punčke iz blaga, sešite s posebno pozornostjo in osredotočenostjo na detajle. Ustvarja jih Tina Renko, izdela pa jih lahko tudi povsem po meri.

15.11.2016 ob 9:05

4.jpg

Kdo je Mimma? Mimma je punčka iz blaga. Včasih je superjunakinja. Pravzaprav je lahko tudi fant. Ali medvedek. Včasih lisica, drugič zajec. V resnici je lahko tisto, kar si zaželite. Mimme namreč tudi po posebnem naročilu ustvarja Tina Renko. Po izobrazbi je profesorica umetnostne zgodovine in sociologije, po duši in poklicu pa ustvarjalka.

k.jpg

Igrača po meri njenega skrbnika

Mimma je znamka, znotraj katere najdete mehke, unikatne in po meri izdelane igrače, ki so zaradi svoje dodelanosti in izvirnosti, svoje mesto že našle na oddaljenih koncih sveta. Mimma je ročno izdelana iz blaga, mogoče pa jih je tudi popolnoma personalizirati. Tina jim po želji spremeni pričesko, barvo las in oči, jim nadane posebna oblačila in dodatke, da lahko hitro postanejo povsem unikatne.

3.jpg

Od otroške igrače do samostojne poslovne poti 

Mimmo je navdihnila stara punčka iz cunj po imenu Mima. Tako jo je poimenovala takrat triletna Tina, ko jo je dobila za rojstni dan in se od nje ni ločila do danes. Tina je ustvarjala že od nekdaj, od šivanja oblačil za punčke v otroštvu, do večjih projektov, ki jih je začela pred dvema letoma. Punčko, kot jo ima sama, je namreč želela ustvariti tudi za druge.

"Tako sem se šivanja najprej lotila na maminem prastarem šivalnem stroju, kjer je nastala prva poskusna Mimma. Po nekaj sešitih punčkah sem dobila izključno pozitivne odzive in prva naročila. No, in tudi nov šivalni stroj," pravi Tina, ki se je javnosti prvič predstavila na lokalni tržnici in od tod je šlo samo še navzgor.

1.jpg

V delovnem kotičku ne pije kave

V njeni delavnici vlada ustvarjalni nered. V središču sta seveda šivalni stroj in delovna površina za izrezovanje, pred očmi pa tabla z naročili, roki in skicami punčk, ki jih izdeluje. Ne manjkajo niti velika omara, polna blaga in košare, polne izdelkov. Pa likalna deska, saj blago pred šivanjem tudi zlika. "Trudim se, da na koncu vsakega dne pospravim in posesam, saj se sicer koščki blaga in odvečne niti kar nabirajo. Imam pa tudi strogo pravilo, da v delovnem kotičku ne jem in ne pijem kave, saj morajo biti materiali in izdelki brezmadežno čisti," pove ustvarjalka.

5.jpg

"Preživeti se da, ne vem pa, če tudi obogateti"

Odločitev, da se poda na samostojno podjetniško pot, je prišla spontano in je bila pravzaprav splet različnih okoliščin. "Redne zaposlitve za nedoločen čas nisem imela in tako pravzaprav nisem imela kaj izgubiti," nam zaupa Tina, ki pravi, da je priložnosti za zaposlitev v njeni stroki izjemno malo, konkurenca pa velika.

Šivala in ustvarjala je že dolgo, čeprav le kot hobi, a s prvimi resnimi povpraševanji se je njena poslovna pot začela razvijati v tej smeri. "Trenutno se s tem preživljam, tako da preživeti se gotovo da, ne vem pa še, ali je mogoče tudi obogateti," pravi Tina, ki se zaveda, da uspeh ne pride čez noč, ampak zahteva svoj čas, pa tudi veliko truda, vztrajnosti, potrpljenja in žrtvovanja prostega časa. Mimogrede, Mimmam so se pred kratkim pridružile tudi Mimma broške. Več o Tininem delu, pa v spodnji fotogaleriji.

Avtor: Maja Fister

Foto: Mimma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)