Slovenski nakit in dekor za dom, ki so ga navdihnile hrvaške ribe

Riba Alenka je slovenska znamka, ki jo ustvarja Alenka Loboda. Njena posebna strast so – prav ste uganili – ribe.

15.9.2016 ob 6:50

RIBAALENKA1.jpg

Na Visu v uvali Stončica živi svetilničar, ki rezlja ribice iz lesa. Te ponosno nosijo vsi Višani. "Moja tiha želja je bila, da si kupim to čudovito ribico, ki me bo spremljala, tudi ko ne bom na morju. Svetilničar Ičo mi je ni hotel prodati, ker je imel takrat ravno veliko naročilo za neko poroko. Žalostna sem sedla na plažo, vzela v roke švicarski nož in izpod mojih rok je nastala prva riba. Presenečena sem bila sama nad seboj: JAZ TO ZNAM!" si je mislila Alenka, ko je izrezljala svojo prvo ribo iz naplavljenega lesa.

Tako se je pred trinajstimi leti začela zgodba Ribe Alenke. Mimogrede, svetilničarjevo ribico je nekaj let zatem v dar dobila od prijateljice in vse od takrat jo nosi okoli vratu. A njen dom je poln novih, tistih, ki jih je ustvarila sama.

RIBAALENKA2.jpg

Lesene ribe kot nakit, svečniki ali deske za narezke

Vse od prvega poskusa naprej je Alenka rezljala ribice za nakit. Pred štirimi leti je začela izdelovati še unikatne in uporabne izdelke za dom in prav vsi so v obliki ribic. Med njimi so na primer podstavki za kozarce ali vročo posodo, deske za narezke, obešalniki za nakit, obeski za ključe, svečniki, inštalacije in razne druge dekoracije za dom. Letos je ponudbo spet razširila in po novem ustvarja tudi majice ter predpasnike – s potiskom rib, seveda.

RIBAALENKA3.jpg

Alenka ustvarja iz masivnega lesa (oreh, hrast, oljka, hruška, jesen, češnja, cipresa, macesen …), za inštalcije pa uporablja tudi kamen in kovino. Njene umetnine s plavutmi so bile izbrane tudi za protokolarna darila, kar nekaj ribic pa je kot poslovna ali priložnostna darila že odplulo v tujino.

Ime ji je nadel lokalni mizar

Alenki pri projektu pomaga lokalni mizar Pavle Cimerman, pri kateremu v delavnici uporablja stroje, odstopi pa ji tudi kakšen kos lesa. Pravzaprav ji je, potem ko mu je predstavila svojo idejo za sodelovanje, nadel tudi ime. "Pavle si je mojo številko v telefon shranil pod ime Riba Alenka in tako je ostalo," pove ustvarjalka, ki si je v domači kleti uredila tudi svojo delavnico.

RIBAALENKA4.jpg

"Marsikdaj mizarju izpod stroja poberem ostanke masivnih kosov in vse spravim v svoji kleti. Iz vsakega koščka potem enkrat nastane ribica. V kleti imam tračno žago in veliko vzorcev in oblik ribic, ki so mi navdih za nadaljne delo," pove Alenka. Izrezano ribo potem zbrusi na tračni brusilki, po brušenju nastopi bolj fino delo, povezovanje ribic z vrvjo in oljenje. To proces pa se preseli kar za kuhinjsko mizo.

"Včasih se nova oblika ribe rodi kar zaradi naravne strukture samega lesa, ki ima kakšno posebno grčo, ki postane oko ali razpoko – usta ali lubje – plavut," o ustvarjalnem procesu še pove Alenka.

RIBAALENKA5.jpg

Riba Alenka bo nekoč živela ob morju

Pa lahko hobi preraste v posel? "To so moje sanje. Živela bom ob morju, kjer bom imela delavnico z galerijo – pogled na morje je obvezen," pove Alenka, ki ribice kot dopolnilno dejavnost trenutno izdeluje poleg službe. "Mislim, da je slovenski trg premajhen, da bi se s tem preživljala. Sem pa vesela, da si lahko s tem zaslužkom plačam kakšno položnico," sklene ustvarjalka.

Avtor: Maja Fister

Foto: Vasja Ambrožič, Mateja Jordovič Potočnik, Dejan Tonkli, arhiv Riba Alenka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)