LesnaVesna: Leseni izdelki za dom, darila in razvedrila

Pod slovensko znamko LesnaVesna najdete lesene izdelke za dom, od rezalnih desk do servirnih krožnikov, igrač in dodatkov.

23.7.2016 ob 6:00

4.jpg

LesnaVesna je slovensko-španska naveza. Njen idejni in oblikovalski del dueta je arhitektka in oblikovalka Eva Štrukelj, pri izvedbi in oblikovanju detajlov pa ima najpomembnejšo vlogo njen mož, tudi arhitekt Ignacio Lopez Sola.

eva strukelj 6.JPG

Življenje v Španiji in raziskovanje slovenske mitologije

Eva je najprej več let delala v arhitekturnih birojih, kjer je čutila, da na nek način izgublja čas, ne živi sebe. "Glede na dolgo bivanje v tujini – v Španiji, sem tudi instinktivno začela brskati po svojih koreninah, izvoru, prebirati knjige o slovenski etnologiji in mitologiji. In potem sem nekega dne kar začela. Ker sem morala. Iz nič," nam je o začetkih LesneVesne zaupala Eva.

komplet.jpg

Ustvarjalni proces: od računalnika do prašnega fizičnega dela

Ustvarjalni proces v delavnici LesneVesne, kjer ustvarjata iz slovenskega lesa, ima dva pola. Eden je prašni del, delavnica, kjer stoji velik stroj, se reže, brusi, olji. Drugi pol pa je oblikovalski del – računalnik in vsa potrebna oprema, pa tudi šivalni stroj za šivanje filc srajčk za izdelke. "Delavnica je v kleti, "biro" pa v mansardi, zato je veliko prehojenih stopnic vsak dan," nam v smehu zaupa Eva. Ponavadi se vse začne z željo stranke po nekem izdelku, morda poslovnem darilu in takrat se začne intenzivno iskanje. "Idejni del je sicer miselno najbolj naporen del, a tudi najbolj ustvarjalen. To mi pač leži. Po prezentacijah, navadno sledi izdelava prototipa v kleti in tako naprej do oblikovanja etikete in končnega izdelka."

aperitiv6.jpg

Kompromisi med unikatnim, slovenskim in cenovno dostopnim

Pa Slovenci dovolj cenimo unikatno in slovensko? "Seveda bi si vsi želeli imeti unikatne kose, izdelane s srcem – sploh, če so cenovno dosegljivi, a vsi iščemo nek kompromis. Tu nismo Slovenci nobena izjema. Se mi pa zdi, da je mlajša generacija vseeno oblikovno malce bolj osveščena; starejša je vendar zrasla v drugačnem obdobju, tudi v arhitekturi je samograditeljstvo s tipskimi rešitvami ostro presekalo stoletja nabirana znanja o lepem in funkcionalnem," pravi Eva.

eva strukelj1_foto_primoz_predalic.jpeg

Tujina je mamljiva, a tam moraš biti bolj agresiven

Tudi za LesnoVesno je tujina mamljiva, saj lahko prinese večjo prodajo, ampak ... "V tujini moraš nastopati agresivno, tudi v višjih serijah. Nisem komercialist in sem najbolj srečna in močna v tem, če lahko oblikujem in od tega živim. Odkar imamo lasten stroj lahko izdelamo prave dizajnerske kose, po dostopnejši ceni, po meri naročnika. V večjem ali manjšem merilu, karkoli. S tem se nam je odprl cel nov svet oblikovanja. To je tisto pravo," še dodaja Eva.

pebble red 02.jpg

In kje najdemo LesnoVesno pri nas? Prek spletne trgovine (shop.lesnavesna.com), na Facebook strani LesnaVesna ter v Ljubljani v trgovini Slovenika in trgovini Ika.

Avtor: Maja Fister

Foto: LesnaVesna, Gorazd Kavčič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)