Urška Hvalica: Oblikovalka, ki v Londonu sledi še eni slovenski modni ikoni

Urška Hvalica, oblikovalka izdelkov U, dela in živi v Londonu, njene kreacije pa ljubijo tudi Slovenke. Urška se je učila od Almire Sadar, sedaj dela z Laro Bohinc.

1.9.2016 ob 7:55

urskahvalica6.jpg

Urška Hvalica je mlada modna oblikovalka, ki trenutno živi in dela v Londonu, ta pa je tudi njen največji navdih. Eni od njenih najbolj prepoznavnih kosov so Insekti, broške, ki so videti kot kačji pastirji. Kako so nastali? "Prvi insekt je nastal na podlagi majhne skice v moji skicirki. Vedno so me fascinirale preproste linije in skice narisane z eno potezo. Tako je nastala broška insekt – preprosta, sodobna in elegantna živalica," nam zaupa Urška. Broškam so se kmalu pridružile še kolekcije ogrlic, od zvozljanih, pletenih do najnovejših – z resicami.

Arhitektka v svetu mode

Urška strast do ročnega dela goji že od otroštva, pri oblikovanju nakita uporablja tradicionalne tehnike, ki jih nadgrajuje in posodablja, da doseže nove, sodobne forme, to pa ni njena edina strast. Lani je namreč magistrirala na Fakulteti za arhitekturo, vzporedno pa končuje še diplomo na NTF-ju, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil. "Vedno se vzporedno lotevam različnih arhitekturnih in oblikovalskih projektov, ki se med seboj dopolnjujejo in bogatijo," pravi.

urskahvalica4.jpg

Kje sta se torej srečala arhitektura in modno oblikovanje? "Oboje je oblikovanje. Oblikovanje v različnih merilih in dimenzijah. Mene trenutno zanima to manjše merilo, ki je bolj obvladljivo in kjer lahko svoje ideje in sporočila realiziram hitreje," pravi Urška, ki se trenutno največ ukvarja z oblikovanjem nakita, oblek, produktov in grafičnim oblikovanjem.

Učila se je od Almire Sadar, v Londonu sodeluje z Laro Bohinc

In uči se od najboljših. Ena od njenih profesoric na NTF-ju je bila med drugim tudi Almira Sadar, pri kateri je tri leta delala v studiu in butiku. "Všeč mi je njen način dela in vedno me je fasciniralo, koliko projektov dela hkrati," pravi Urška, ki ji je v tem precej podobna. "Naučila sem se veliko o designu, načrtovanju in produkciji oblačil, sama pa sem bila bolj prisotna pri grafičnem oblikovanju," še pove.

Urška poleg svoje znamke ob selitvi v London od letošnjega marca ustvarja tudi ob Lari Bohinc, ki je v Londonu postala ena uspešnejših oblikovalk nakita – njene kreacije nosijo Michelle Obama, Madonna, Kate Moss, Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham ...

urskahvalica1.jpg

"Zelo sem vesela, da sem dobila priložnost delati v tako priznanem in uspešnem studiu. Vsak dan sem v stiku z Laro in product designom – oblikujemo nove kolekcije nakita, dodatkov, vzorce in pohištvo," nam je zaupala Urška, ki pravi, da so dnevi v studiu zelo raznoliki in zanimivi, saj zahtevajo stik z nakitom, znanimi stilisti, vključujejo photo shootinge, prodajo, marketing in seveda delo z Laro in ostalimi oblikovalci. "Vsak dan se naučim kaj novega in nadgrajujem vsa svoja dosedanja znanja," pravi oblikovalka.

"Pomembno je, da podpiramo lokalno pridelano in oblikovano"

Pa Slovenci dovolj cenimo slovensko modo in oblikovanje? "Mislim, da je zavedanje o pomenu oblikovanja postalo veliko boljše v zadnjih letih. Super pa bi bilo, če bi vsak razmislil, kaj in kje kupuje. Eden velikih problemov današnjega časa je "hitra moda" in Slovenci se tega problema ne zavedamo dovolj. Na splošno je pomembno, da podipramo lokalno izdelano, pridelano in oblikovano. Tako podpremo posameznike, ki ohranjajo tradicijo in kulturo, ki pa je pomembna za obstoj identitete."

urskahvalica2.jpg

London za vedno ali ...?

Življenje na Otoku ji trenutno ponuja več kot Ljubljana, vsaj na področjih, s katerimi se ukvarja. "Tukaj so največje svetovne galerije in razstave, odlično založene knjigarne, trgovine z najnovejšimi kolekcijami pomembnimh designerjev, veliki modni studiji, najvplivnejši arhitekturni biroji … London je super mesto. Sem popolnoma zaljubljena. Vsak delček mesta je super inspirativen, rada opazujem, kako se različne kulture mešajo in prepletajo. Vedno se toliko dogaja, da je kar težko slediti," nam je zaupala Urška, ki jo moti le to, da tam čas prehitro teče.

urskahvalica3.jpg

London za vedno ali kmalu spet v Slovenijo? "London za nekaj časa, vmes zagotovo še kakšna postaja ali dve, potem Ljubljana. Ampak nikoli ne veš, kaj bo življenje prineslo, je vedno polno presenečenj. In dokler so lepa, pozitivna in vodijo v pravo smer, se prepuščam toku," sklene Urška.

Prihodnji teden bo svojo kolekcijo nakita predstavila tudi na enem največjih sejmov za design Maison&Objet v Parizu.

Avtor: Maja Fister

Foto: Urška Hvalica, osebni arhiv


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)