Leshka: Italijanska oblikovalka, ki jo je v Slovenijo prinesla ljubezen

Lucia Ferri je oblikovalka, ki stoji za pravljičnim nakitom Leshka, lesenimi umetninami, ki nastajajo v Sloveniji.

20.9.2016 ob 10:10

naslovna_leshka.jpg

Lucia Ferri prihaja iz mesteca Monselice, kraja na severu Italije, blizu bolj znane Padove. V Slovenijo se je preselila pred kakšnim letom, potem ko je na potovanju po Španiji spoznala svojo ljubezen – Slovenca. Tu jo poznamo kot ustvarjalko znamke Leshka, pod katero nastajajo unikaten nakit, kuhinjski pripomočki in še kaj.

"V Sloveniji sem se zaljubila v gore, jezera, gozdove ... V tukajšnji naravi najdem mir in navdih za Leshko, pa tudi zase. V prihodnosti bom zagotovo še veliko potovala, a tu se bom vedno počutila kot doma," je v klepetu z Mično zaupala Lucia.

2.JPG

Unikatne ogrlice in prstani z globljim pomenom

Mlada Italijanka pravi, da je bila že od nekdaj umetniška duša, ki rada ustvarja z različnimi materiali. Njena prva ogrlica je nastala, ko je na severu Španije naletela na prazno plažo, posuto s praznimi školjkami in drugimi zakladi morja. Te je prinesla domov, jih združila z lesom in kamni in Leshkina zgodba se je začela.

Leshka ustvarja predvsem ogrlice, prstane in dodatke za v lase, zadnje čase pa nastaja tudi vedno več kuhinjskih pripomočkov. Vsak izdelek je ročno izdelan in unikaten ter pripoveduje zgodbo svojega nastanka.

3.jpg

Ko iz avokadove koščice nastane ekološka ogrlica

Lucia svoje izdelke ustvarja iz kakovostnega lesa, najraje pa material prinese iz potovanj, saj ima tako boljšo zgodbo. Pred kratkim se je navdušila nad rezljanjem pešk, med njenimi ogrlicami vam bo najbolj v oči padla tista, iz izrezljane avokadove koščice. "Vsaka peška je drugačna in vedno uživam, ko odprem avokado in odkrijem, kaj me čaka v njem," pravi Lucia. Avokadove peške največkrat rezlja takoj, ko poje njihov sadež, saj je les še mehak in lažji za obdelavo. Ko se izdelek posuši, les otrdi in na vrsti je zaključna faza – detajli.

Rezljanje ene ogrlice lahko traja tudi dva dni, medtem ko dodatki za v lase lahko nastajajo po pet dni. Vse kreacije so narejene okolju prijazno. "Raje vložim več časa in energije v delo in tako ostanem okolju prijazna," pravi ekološko osveščena oblikovalka, ki navdih za kreacije največkrat dobi med sprehodom po gozdu.

4.jpg

Svoje ideje najprej zriše na papir, nato pa sledi praktični del. Večino izreže ročno in se izogiba strojem. Les rezlja s pomočjo noža in dleta, doda kristale in kamne in vse skupaj zbrusi do gladkega. Končni izdelek premaže s kokosovim oljem.

Srečate jo lahko na ulici, kjer rezlja med klepetom z mimoidočimi

Njen delovni kotiček se premika skupaj z njo – na potovanju, ob reki, v gozdu. To poletje je dopustovala na Hrvaškem, kjer je rezljala kar na plaži. S tem je pritegnila pozornost mimodočih, ki so bili navdušeni nad njeno kreativnostjo. Kot nam je zaupala, to rada počne tudi po ljubljanskih ulicah.

Lahko hobi preraste v posel? "Zagotovo lahko!" pravi Lucia. "Verjamem, da je vse odvisno od tega, koliko časa in energije si pripravljen žrtvovati za uspeh. Zame je najbolj pomembno, da imam rada svoje delo, da me navdihuje in ob njem rastem in se iz dneva v dan izboljšujem. Zato tako cenim vsakogar, ki mu je všeč moje delo, saj le z njihovo pomočjo lahko hobi oblikujem v nekaj več, v način življenja," sklene Lucia.

Avtor: Maja Fister

Foto: Leshka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)