Zvečer se skrb za kožo ne konča

Koža, ki je izpostavljena soncu, zahteva več pozornosti. Tudi, ko se že vrnemo iz plaže.

11.8.2015 ob 8:21

shutterstock_249856225.jpg

Predpogoj za zdravo kožo je, da jo čim manj obremenjujemo z izpostavljenostjo soncu in redno skrbimo za zaščito pred UV svetlobo. Prvi korak naj bo zato vsekakor kakovosten losjon za zaščito pred soncem, drugi, in nič manj pomemben, pa losjon za nego po izpostavljenosti soncu.


Že slediš Mični na Facebooku?

Čisto vsako izpostavljanje soncu našo kožo poškoduje, zato nega po sončenju pomeni zdravljenje poškodovane kože. Nevarno UV sevanje lahko koži škoduje do tri ure po umiku v senco, rdečica in bolečina pa se na koži pojavita do šest ur po tem.


Ne spreglejte:

shutterstock_286048097.jpg

Med tem, ko je koža izpostavljena soncu, se lahko poškoduje DNK kožnih celic, kar lahko sčasoma vodi v predčasno staranje in pojav kožnega raka. Ker pa se poleti, v sončnih dneh tudi najbolj skrbni težko izognejo soncu in izsušeni koži, saj nas UV žarki ulovijo tudi v senci. Prav zato je priporočljiva vsakodnevna nega potem, ko smo izpostavljeni na soncu. S pravo izbiro nege opekline prve stopnje ozdravimo zelo hitro.

Sredstvo za nego po izpostavljenosti soncu moramo na kožo nanesti nemudoma po zadrževanju na soncu, saj lahko le na ta način koži zagotovimo optimalno regeneracijo. Tudi, če nismo vidno opečeni, sonce kožo izsuši in zato je uporaba losjona za po sončenju priporočljiva v vsakem primeru.

shutterstock_14842777.jpg

Štiri rešitve za opečeno kožo

Najbolj prepoznavno naravno sredstvo, ki pomaga opečeni koži je aloe vera. Poiščite gel, ki vsebuje čim manj kislin in preservativov. Še bolje, uporabite gelasto vsebino sveže odtrganega lista. Gel nanesite na opečen predel in ga ne vtirajte v kožo. Takoj boste občutili svežino, kar tudi že pomeni zdravljenje.

Koristni bodo tudi geli ali fluidi, ki vsebujejo vitamin E. Ti bodo najbolje učinkovali, če vitamin E pride v stik s kožo v zgodnji fazi poškodbe. 

Tudi zeleni čaj je sredstvo, na katerega številni prisegajo pri lajšanju pekočega občutka in bolečine. Usedite se v hladno kopel, v katero ste dali vsaj šest vrečk zelenega čaja ali pa enostavno položite mrzlo čajno  vrečko zelenega čaja na predel, ki je opečen.

Najbolj razširjena je uporaba losjonov za po sončenju, ki imajo pomirjujoč in hladilen učinek. To od sonca obremenjeno ali opečeno kožo pomirijo in spodbujajo njeno obnavljanje. Eucerinov  After Sun losjonje bil zasnovan posebej, da ublaži sončne opekline in občutek vročine na koži, ki je bila izpostavljena soncu. Vsebuje dve pomembni učinkovini: destilat nepozebnika in vitamin E. Prvi ublaži rdečico in napetost kože, ki sta posledica izpostavljenosti soncu, drugi pa spodbuja koži lasten sistem zaščite proti prostimi radikali, ki nastanejo zaradi UV-sevanja.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)