Je lanska krema za sončenje še uporabna?

V starih kremah se spremeni struktura, zato niso več učinkovite ter ne nudijo primerne zaščite.

26.6.2015 ob 8:15

shutterstock_106236485.jpg

Nedvomno se dobro zavedate pomena zaščite pred soncem. Ta je potrebna vsak dan, zlasti pa, ko obiščete rečno, morsko ali jezersko obalo pa tudi, kadar se podaste v gore.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Tveganje za sončne opekline je tedaj največje. Ker pa vam je nekaj kreme za sončenje ostalo še od lani, se sprašujete, ali je še uporabna. Odgovor se največkrat glasi: "Ne."


Za še boljšo zaščito kože poleti si preberite še:

shutterstock_49769215.jpg

Kreme imajo omejen rok uporabnosti

Zaščitne kreme imajo rok uporabnosti, in kadar je ta pretečen, sredstvo ne zagotavlja več primerne zaščite. Da se ljudje tega ne zavedajo dovolj, zgovorno priča podatek sicer britanske raziskave, ki razkriva, da so kar tri četrtine tamkajšnjih turistov v nevarnosti, saj uporabljajo zaščitne kreme s pretečenim rokom.

Sčasoma se spremeni njihova struktura

Prav tako kreme iz lanskega leta niso več tako učinkovite, saj se sčasoma spremeni njihova struktura, zato ne nudijo več zaščite, izzovejo pa lahko tudi kožne izpuščaje in alergije.

shutterstock_201186293.jpg

Nevarnost predstavljajo tudi bakterije

Britanska dermatologinja Tammy Hollis ob tem dodaja, da so kreme na plaži ali drugje pod žgočim soncem izpostavljene visokim temperaturam, ki spremenijo njihovo sestavo, prav tako pa spodbujajo razvoj bakterij v njih.

Obstajajo tudi izjeme

Sicer drži, da obstajajo tudi izjeme. Če ste kremo lansko leto komaj odprli in je skoraj niste uporabljali, prav tako pa ni bila izpostavljena visokim temperaturam, je še uporabna, če seveda od prve uporabe ni minilo več kot leto. Če pa o njeni učinkovitosti zaradi spremenjenega vonja ali teksture dvomite, ne pomišljajte. Previdnost naj bo vedno na prvem mestu, kupite torej novo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)