Poznate UV starost svoje kože?

Če je izpostavljena soncu, že po 25 letu ne bo več tako zelo mlada, kot bi lahko bila.

20.5.2015 ob 6:30

shutterstock_49854568.jpg

Čeprav je melanom najbolj očitna nevarnost, ki se ji izpostavimo, če smo na soncu nezaščiteni, je neprijetna posledica, ki pa za razliko od melanoma doleti prav vsakega, ki se izpostavlja soncu, predhodno staranje kože in zgubanost. 

Koža se izjemno hitro stara. "Če je izpostavljena soncu, že po 25 letu ne bo več tako zelo mlada, kot bi lahko bila. UV starost kože lahko vsak sam preveri pri sebi," pravi doc. dr. Larisa Stojanovič, dr. med. To naredite tako, da pogledate kožo, ki je izpostavljena soncu in primerjate z mesti, ki niso – koža na notranji strani stegen, pazduhe in podlahti. Ta koža izkazuje kronološko starost in je v bistveno boljšem stanju kot koža na predelih telesa, ki so izpostavljeni soncu. "Ni dvoma, da UV žarki kožo hitreje postarajo," opozarja doc. dr. Larisa Stojanovič, dr. med.

shutterstock_165359498.jpg

Ironično melanos pomeni temen, ljudje pa imajo temno barvo in se radi sončijo. A strokovnjaki poudarjajo, da moramo na temno barvo pozabiti. "Zaščititi se moramo pred tem, da sploh ne postanemo temni. Problem sončnih žarkov je v nastajanju mutacij. Celice mutirajo, torej so podvržene spremembam, rjava barva pa je znak, da je do teh mutacij prišlo. Te se čez leta in leta seštevajo in v končni fazi pripelje do tega, da celice postanejo nesmrtne," razloži dr. Stojanovičeva.

shutterstock_49769215.jpg

Ne smemo dovoliti, da nas opeče

Kožo zaščitimo na tri načine – z umikom, z oblačili in s kremo. Sploh slednja ne pomeni popolne zaščite. "Krivulja odboja žarkov, ko se namažemo je skoraj identična pri zaščitnem faktorju 30 ali 60. Pomembno pa je, koliko zaščitno sredstvo žarkom dopušča, da pridejo v našo kožo, kajti ti žarki bodo delali težave. Faktor 60 ščiti dvakrat bolj kot pa faktor 30. Pri višjem faktorju manj žarkov prodira v našo kožo kot pri faktorju 30," pojasnjuje dermatologinja. "Dejstvo, da je vseeno kolikšen je zaščitni faktor, torej ne velja več!" 

Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi nas opeklo in da bi postali rdeči. Saj to že nakazuje na možne spremembe oziroma mutacije v celicah. Te namreč vodijo v morebiten nastanek kožnih sprememb ali celo nastanek kožnega raka.

Znamenj manj kot 50?

Spremembe na koži najlažje vidimo skozi kožna znamenja. 50 kožnih znamenj velja za obvladljivo številko, ki jo lahko nadziramo. "Pomembno je, da bi ljudje s takšnih številom znamenj, svojo kožo spoznali. Če mi vemo, kje se določena znamenja nahajajo, lažje sledimo spremembam," svetuje dr. Larisa Stojanovič in dodaja, da prav tako lahko pregledamo znamenja svojih bližnjih. "Koža je hvaležen organ, ker je dostopna očem. Vsak bi jo moral poznati, predvsem bi moral vedeti, kje se nahajajo in kje ne znamenja ter kakšna so, ker je na takšen način lažje opaziti nove rašče oz. spreminjanja znamenj. Nikogar ne bi smel ogrožati kožni melanom zaradi njegovega zapoznelega odkritja," še poudari dermatologinja.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Shutterstock, La Roche Posay


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)