Tri hitre rešitve za sončne opekline

Ob sončnih opeklinah zaveznike poiščite v hladni prhi, kisu in ovseni kaši.

24.7.2015 ob 6:40

shutterstock_156996335.jpg

Poleti so kljub previdnosti sončne opekline pogost pojav. Prav zato poglejte, kako ukrepati tedaj, ko vas sončno žarki premočno pobožajo.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična​

Hladna prha. Opečene dele kože ohladite s hladno prho. Ta bo ublažila neprijetne posledice delovanja sončnih žarkov ter koži hkrati zagotovila potrebno vlago. Po hladni prhi nanjo nanesite lahki vlažilni losjon ter nosite lahka oblačila iz naravnih materialov, da ne bi še dodatno dražili poškodovane kože.


Dodatna pomoč pri neprijetnih opeklinah:

shutterstock_254956762.jpg

Obkladki iz jabolčnega kisa. Ta tekočina na kožo deluje čudežno. Eno do dve skodelici kisa dodajte vodi za kopanje in se namakajte v njej od 15 minut do pol ure. Kis bo koži povrnil pH ravnovesje, ki se je zaradi izsušitve porušilo.

Če vam ni do kopanja, zmešajte pol litra hladne vode s polovico skodelice jabolčnega kisa, v mešanico namočite bombažno krpo in z njo prekrijte opečene dele kože. Ko se krpa segreje, ponovite postopek. Na koncu kožo sperite s hladno vodo.

shutterstock_246930913.jpg

Pomoč ovsene kaše. Gre za star recept proti sončnim opeklinam, ki resnično deluje. Ovsena kaša pomiri kožo, ublaži pekoč občutek ter povrhnjici pomaga, da se hitro zaceli.

Pripravite si mlačno kopel in ji dodajte dve do tri skodelice mlete ovsene kaše. (Zmeljete jo lahko v kavnem mlinčku). Počakajte 10 minut, nato pa se potopite v vodo. Uživajte 20 minut ter kožo splaknite s hladno vodo in z brisačo nežno odstranite višek vode. Lahko pa zmešate liter vode in skodelico mlete ovsene kaše ter mešanico tako, kot pri kisu, uporabite kot obkladke.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)