Olja, ki ne sodijo na plažo

Pri zaščiti pred nevarnimi sončnimi žarki se na nekatere domače pripravke ne gre zanašati.

7.8.2015 ob 6:30

shutterstock_264335978.jpg

Sonce je vir življenja, zdravja in dobrega razpoloženja. Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom pa je zdravju škodljivo in med drugim povečuje tveganje za nastanek kožnega raka. Prav zato se je pred njimi potrebno primerno zaščititi.


Že slediš Mični na Facebooku?

Mnogi v želji po čim lepši poletni barvi na plažo namesto krem z zaščitnim faktorjem nosijo domače pripravke na osnovi olj. Strokovnjaki pa opozarjajo, da ti skrivajo številne pasti.

Ne spreglejte tudi člankov:

shutterstock_289667444.jpg

Katerih nikakor ne

Pred sončenjem na kožo ne gre nanašati eteričnih olj citrusov. Ta so fototoksična, kar pomeni, da je zaradi njih koža še bolj dovzetna za opekline ter pretirano pigmentacijo. Najvišjo stopnjo fototoksičnosti med eteričnimi olji citrusov ima olje bergamotke, zato jo na kožo nanašajte samo zvečer.

Iz enakega razloga pred sončenjem ni priporočljiva uporaba olja šentjanževke. Če ste z njim namazali kožo, je vsaj 24 ur ne izpostavljajte sončnim žarkom.

shutterstock_133707023.jpg

Podobno velja tudi za olivno olje, ki ima sicer na kožo fantastičen učinek, saj jo navlaži in ji zagotavlja elastičnost, ne ščiti pa pred sončnimi žarki in lahko v kombinaciji z njimi na koži pusti trajne posledice, kot so hiperpigmentacija in tudi kožni rak.

Bodite previdni

Z naravnimi olji zato kožo negujte po sončenju, pred njim pa jo pred močnimi žarki vedno zavarujte s kremo s primernim zaščitnim faktorjem.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)