Veste, katera oblačila prati brez mehčalca?

Čeprav mehčalec perilo odišavi in zmehča, njegova uporaba ni vedno dobra ideja.

22.10.2015 ob 12:30

shutterstock_165779999.jpg

Namen mehčalca je zmehčati in odišaviti perilo, a ni vedno dobrodošel. Poglejte, katerih oblačil oziroma tkanin z njim ne bi smeli prati.


Že slediš Mični na Facebooku?

Tkanin iz mikrovlaken. Zahvaljujoč posebnemu načinu prepletanja nitk so izjemno vzdržljive ter imajo veliko vpojno moč. Če pa boste med njihovem pranjem dodajali mehčalec, boste uničili njihovo učinkovitost, vpojnost ter skrajšali rok uporabnosti.

Športnih oblačil. Večina športnih oblačil je tehnološko prilagojenih močnemu znojenju. Vpijajo torej znoj, mehčalci pa na njihovi površini tvorijo sloj, ki preprečuje, da bi absorbirale telesne tekočine. Prav zato jih ne smete prati z njim.


Preberite si še:

shutterstock_311049086.jpg

Ognjevarnih oblačil. Mnoge delavne obleke so izdelane iz materialov, ki so odporni na ogenj. Pranje teh z mehčalcem negativno vpliva na omenjeno odpornost in lahko postanejo gorljiva.

Brisač in kuhinjskih krp. Zlasti za brisače velja, da imamo radi mehke in dišeče, a z uporabo mehčalca se zmanjša njihova osnovna funkcija: vpojnost. Mehčalec na njih namreč tvori sloj, ki jo zavira. Enako velja tudi za kuhinjske krpe. Brez mehčalca perite zlasti tiste, v katere zavijate jedi pred kuhanjem na pari ali v kropu.

In še nasvet: tudi zgoraj naštete tkanine so po pranju lahko mehke. Namesto z mehčalcem jih zmehčajte z alkoholnim kisom. Z njim do polovice napolnite predalček v pralnem stroju, kamor sicer nalijete mehčalec. Učinek kisa bo enak, hkrati pa ne bo škodoval ne tkaninam in ne okolju.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)