Kako negovati najljubša oblačila

Kis rešuje svilo, topla voda pomaga usnju, džinsu pa najbolj prija hladna voda.

24.5.2015 ob 10:30

NewYorkstrS14274.jpg

Spoznajte nekaj zvijač, s pomočjo katerih se boste lahko izognili kemični čistilnici in hkrati podaljšali obstojnost vašim najljubšim oblačilom.

Oblačila iz kašmirja

Vedno jih perite ročno, v hladni vodi, ki ste ji dodali nekaj kapljic otroškega šampona. Izogibate se pretiranemu ožemanju. Oprano oblačilo položite v umivalnik, da se bo iz njega odcedila večina vode, nato ga zavijte v brisačo. Počakajte nekaj minut ter ga posušite na ravni površini. Obešeno na vrvi za sušenje se bo sicer razvleklo in tako izgubilo obliko.

shutterstock_146161604.jpg

Džins

Če želite, da bi priljubljene kavbojke nosili kar najdlje, jih perite ročno v hladni vodi. Če jih perete v pralnem stroju, jih obvezno obrnite navzven. Ne sušite jih v sušilnem stroju, pač pa v senci na svežem zraku.

Kopalke

Ne glede na to, ali ste se kopali v bazenu ali v morju, takoj po kopanju jih splaknite s hladno vodo, da se sol ali klor ne bi preveč zažrla v tkanino. Ko se vrnete domov, jih operite v hladni vodi z dodatkom tekočega detergenta. Ne ožemajte jih, zavijte jih v brisačo ter posušite v senci na svežem zraku.

shutterstock_72073153.jpg

Modrčki

Ob pranju v pralnem stroju zlasti zaradi centrifuge hitro izgubijo obliko. Tako kot vsako občutljivo perilo jih je zato primerno prati na roke z blagim detergentom. Pet minut jih namakajte v topli (ne vroči) vodi, nato jih dobro splaknite in posušite na ravni površini. Pred tem poravnajte košarice.

Svila

Strokovnjaki svetujejo ročno pranje svile. Uporabite hladno vodo z malce blagega tekočega detergenta. Oblačilo namakajte približno petnajst minut in ga nato dobro splaknite. Vodi, v kateri splakujete svilo, dodajte nekaj žlic alkoholnega kisa, ki bo pomagal odstraniti ostanke detergenta in bo svili vrnil prvotni videz.  Svileno oblačilo nato zavijte v brisačo. Še mokro obrnite in jo polikajte pri nizki temperaturi. Ne uporabljajte pare, ki na svili lahko pusti madeže.

Milanostr14058_bg.jpg

Usnje

Usnjeno jakno je včasih dovolj obrisati z vlažno krpo. Hlače je vendarle priporočljivo oprati. Za pol ure jih namakajte v topli vodi, nato pustite, da se dobro odcedijo in jih posušite v sušilnem stroju. Tako bodo ohranile obliko in teksturo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock, Imaxtree


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)