Kako pravilno negovati volnena oblačila

Volneni puloverji, jope in puliji nikoli ne gredo iz mode, in če zanje dobro skrbite, jih lahko nosite leta.

8.11.2015 ob 11:00

shutterstock_226738501.jpg

Volnena oblačila so od nekdaj nujni del jesenske in zimske garderobe, ki grejejo še dolgo v pomlad. Nekatere si jih ogrnejo tudi ob hladnejših poletnih večerih, zato je pravilna nega ključna. Le tako vam bodo priljubljeni topli puloverji, puliji in jopice služili leta in leta.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Puloverji, jope, puliji in brezrokavniki vam bodo še dolgo služili, če boste z njimi ravnali lepo. To lahko storite mimogrede, doma, če boste upoštevali naslednje nasvete:

shutterstock_249585982.jpg
  • Vedno upoštevajte navodila za pranje na etiketi. To se morda sliši samoumevno, a pri volnenih oblačilih je to še posebno pomembno.

  • Pranje je zelo pomembno, saj se umazanija in vonj rada dobro usidrata v volno. Kljub temu pa volnen pulover ne potrebuje več kot dve pranji na sezono.

  • Nekatera oblačila iz volne lahko brez težav operete v pralnem stroju, če je tako navedeno na etiketi. Pri tistih, kjer obstaja nevarnost krčenja, pa raje perite na roke.

  • Svoje volnene kose vedno hranite v suhem in temnem prostoru, saj jih lahko vlaga in prevelika izpostavljenost soncu poškodujeta.

  • Zaščitite jih pred molji z ustreznimi sredstvi, še dodatno pa boste za to poskrbeli tako, če jih boste enkrat tedensko dali iz omare, da malce zadihajo.

  • Volnenih oblačil nikoli ne obešajte na obešalnike, saj se lahko tako raztegnejo in izgubijo obliko. Vedno jih zlagajte na polico.

  • Če lahko volnene kose perete v pralnem stroju, jih med sušenjem nikar ne obešajte na stojalo, temveč jih položite na ravno podlago, saj se lahko zaradi teže vode precej raztegnejo.

Kadar dobite občutek, da je pulover že odslužil svoje, ker so se na njem začele delati mucke oziroma so se začeli nabirati manjši kosi volne, lahko to preprosto rešite z eno samo britvico. Pulover razgrnite na ravno podlago in z britvico z nežnimi in kratkimi potezami povlecite po predelu z muckami. Pomembno je, da to počnete počasi in nežno. Kmalu boste opazili, da so se začeli nabirati kosi odvečne volne, ki jih z rokami preprosto odstranite.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)