Katarina Malgaj: Organizatorka, ki stoji za sanjskimi porokami na Krasu #intervju

Ste že slišali za Villo Fabiani? Fotogenično posestvo z močno zgodovino je prava uspešnica na družbenih omrežjih, med drugim pa tam prirejajo tudi poroke. V bistvu jih načrtuje Katarina Malgaj, mlada organizatorka dogodkov.

18.10.2018 ob 3:13

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta.jpg

Med potikanjem po Krasu nas je zaneslo v Kobdilj, do Ville Fabiani, ki nas je očarala s svojo mogočno in pravljično podobo. Tu stoji šestoletno vinogradniško posestvo, rojstna domačija velikega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija. Na njegovem dvorišču še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota, okolica pa je polna presenečenj.

Villa Fabiani je danes zaščiten kulturni spomenik, precej slabo ohranjeno posestvo pa je nedavno kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Po spletu okoliščin je ponovno obujena posest (spet) postala hedonističen in romantičen kotiček, kjer je zadnja tri poletja usodni "da" dahnilo že več deset mladoporočencev.

Kako je prišlo do tega in kako so videti njihove poroke, sva klepetali s Katarino Malgaj, najmlajšo članico družine, ki je prevzela koordinacijo porok tistih, ki so se zaljubili v Fabianievo posestvo.

Po izobrazbi je organizatorka turizma, trenutno nadaljuje z magistrskim študijem na ekonomski fakulteti in poleg tega kot prodajna svetovalka dela v domačem podjetju. Koordinacija porok, ki jih je letošnje poletje organizirala deset, je tako njena druga "hobi" služba, kot nam je zaupala, a v njej vidi velik potencial …

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta3.jpg

Kaj vas je poneslo v vode poročne organizacije?

V njih sem pristala čisto po naključju. Leta 2015 sta znanca iskala lokacijo za svojo poroko. Prišli smo na idejo, da njun poročni dan speljemo pri nas, v Villi Fabiani. Takrat še nismo bili odprti za javnost, posestvo je bilo v začetni fazi prenove. Skupaj smo se lotili priprav in naredili res izjemen dogodek. Ko so se njune fotografije začele pojavljati na spletu, se je kar naenkrat oglasilo tudi veliko zanimanja za našo lokacijo. Z družino smo se začeli pogovarjati o možnosti izvedbe porok pri nas in nekako dorekli, da ta del prevzameva midve z mami, oziroma jaz. 

Kaj je posebnost porok na Fabianievem posestvu?

V Villi Fabiani načeloma ne izvajamo le poročnega dne, ampak poročni vikend. Želimo, da dan, ki se ga veselita zelo dolgo, za katerega porabita ogromno časa, energije in tudi denarja, traja malo dlje. Koncept je zastavljen tako, da je par čim bolj brezskrben, da se sprosti in uživa. Posestvo je nabito s pozitivno energijo, navduši te vsakič znova in škoda bi bilo, da to energijo vsrkavaš le en dan. Posebnost je to, da se svatje pogosto sezujejo in bosi plešejo na travi že med samo večerjo. Prav čutiš, kako so prevzeli to pozitivno energijo in vzdušje je res neverjetno.

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta7.jpg

Torej poroke v Villi Fabiani trajajo od petka do nedelje? Kakšen proces je to?

To je proces, ki paru omogoči najbolj sproščeno preživet vikend. V petek popoldne se razpakiraš v Villi, nato se odpraviš v eno izmed bližnjih restavracij na večerjo (na Krasu je ponudbe zelo veliko), kjer se popolnoma umiriš, saj veš, da je vse dogovorjeno. Naslednji dan te čakajo le še prijetnejša opravila. Sproščen zajtrk v soboto in priprave se lahko začnejo. Frizura, ličenje, oblačenje, vse poteka na posestvu, zato se nevesti prihrani precejšen stres, vse ima na dosegu roke. Naloga ženina in neveste na njun poročni dan je, da se zabavata, moja naloga pa, da poskrbim, da imata vse potrebno, kar potrebujeta ter da priprave lokacije potekajo nemoteno. 

V nedeljo si lahko privoščijo umirjen zajtrk v družbi najbližnjih ali pa organiziramo brunch, na katerega povabimo vse svate, da se še malo podružijo, izmenjajo spomine in se poslovijo od mladoporočencev. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da se izognemo prometnim zastojem, kar je v glavni sezoni precej velik problem. Nevesto smo že čakali, ker je obstala na primorski avtocesti, ki je bila zaprta. 

Organizirate zgolj poroke na tej lokaciji, v Villi Fabiani?

Letošnjo sezono sem imela prvič možnost koordinirati poroko na drugi lokaciji in priznam, je kar precejšen izziv. Vidim, da sem pripravljena tudi na druge lokacije in da lahko iz svojega “varnega območja” pobegnem tudi kam drugam. Čeprav se pred tem nkoli nisem videla v tem poslu. V organizaciji dogodkov že, ampak na poroke nisem nikoli pomislila.

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta6.jpg

Villa Fabiani je sicer rojstna hiša arhitekta Maksa Fabianija, danes v lasti vaše družine, s katero ste jo začeli obnavljati in ji vračati mogočno podobo. Kateri kotički posestva so mladoporočencem najbolj zanimivi? 

Pri nas ni poroke brez poročne fotografije v Oranžeriji. Mislim, da je vsakemu paru to daleč najljubši kotiček. In pa seveda glavno dvorišče z murvo, kjer pripravimo prostor za poročno večerjo ter ples na travi.

In v katere ste zaljubljeni vi? 

Na posestvu precej časa preživim sama in vsakič znova odkrijem nekaj, kar me navduši. Če bi mogla izbirati, pa bi definitivno izbrala kozarec vina in ležalnik pred Oranžerijo. Čista tišina, vinogradi, vrtnice in božanski sončni zahodi, ko je vse zlato. 

Kaj organizator porok sploh počne? Začnete že z vabili, nato z lokacijo, hrano, glasbo, fotografi, dekorjem, ličenjem in nenazadnje poročno obleko? 

Organizator porok je oseba, ki je s poročnim parom od samega začetka priprav na poročni dan. Je oseba, ki paru prihrani ogromno časa in energije pri iskanju ustreznih ponudnikov ter na poročni dan koordinira potek dogodka. Če povzamem na kratko. V mojem primeru začnemo sodelovanje, ko se odločita za našo lokacijo ter ko dorečemo točen datum dogodka. 

Nato pridejo na vrsto vabila, fotografi in glasbeniki. V Sloveniji imamo zelo kakovostno ponudbo izvajalcev, ki pa so tudi precej zasedeni, zato je treba biti pri rezervaciji le teh precej hiter. Želje parov so precej različne, nekateri želijo tvojo pomoč pri izbiri vsakega detajla, spet drugi imajo ponudnike že izbrane. Naloga organizatorja je, da skrbi, da kakšen košček sestavljanke slučajno ne bi manjkal in da ima pod kontrolo celoten potek dogodka. 

Gre za lepo in prijetno delo, ki pa ti vzame zelo veliko časa in energije. Ko vidiš nevesto in ženina nasmejana in neverjetno srečna in ko se ti z očmi cel dan zahvaljujeta za tvoje opravljeno delo, je to eden izmed najboljših občutkov, ki si jih lahko zamislimo. Meni ravno to daje zagon in energijo, da se trudim biti vsakič boljša in da rastem.

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta4.jpg

Imate torej tudi svojo ustaljeno ekipo, ki poskrbi za vse to?

Vsak izmed nas ima izvajalce, ki so mu ljubši kot drugi, vendar parov ne želim omejevati s svojim okusom. Nimam ustaljene ekipe, razen večnega back-upa – mami, ki je neverjeten vir idej in super sogovornik pri reševanju izzivov. Za svojo kreativno plat se moram predvsem zahvaliti njej. 

Pri vas se poročajo tudi tujci. Kje vas najdejo?

Najpogosteje preko poročnih blogov in fotografov. 

Kras je s svojo slikovito in romantično pokrajino zelo priljubljena poročna destinacija. Kaj vam je na tem koncu dežele najbolj pri srcu? 

Meni osebno kulinarika in ceste, ki te vabijo, da odkrivaš nove kotičke. 

Je lažje delati z zaročenci, ki imajo točno določeno vizijo poroke ali s tistimi, ki se jim o tem ne sanja?

Odvisno od kemije med mano in parom. Zelo hitro ugotoviš, če se med seboj "čutiš", saj v tem primeru hitro skoordiniraš vse. Tudi če se jim sploh ne sanja, kaj bi želeli. 

Kako poteka spoznavanje in usklajevanje želja zaročencev? 

Ob kavi ali kozarcu vina pod murvo. Usklajevanje pa ponavadi preko mailov, klicev in srečanj v Ljubljani. 

Veliko parov si poroko organizira v lastni režiji. Kakšne so prednosti poročne načrtovalke? 

Prihranjen čas pri iskanju ponudnikov, pomoč pri odločitvah, pomoč pri pripravi realnega finančnega načrta poroke. Najpomembnejši del pa je po mojem mnenju koordinacija samega dogodka, saj parom omogočamo, da njihov dan poteka nemoteno, saj smo mi stik z vsemi izvajalci, pomagamo pri logistiki in rešujemo različne "krizne" situacije, ki lahko nastanejo. Poskrbimo, da njihov dan za njih poteka spontano, v ozadju pa skrbno načrtovano.

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta8.jpg

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imajo ljudje o tistih, ki organizirate poroke?

Da je naše delo zelo enostavno in lahkotno in da smo organizatorji ter koordinatorji na nek način nepotreben strošek, saj pogosto ne vidijo dela, ki ga je potrebno opraviti, da dogodek poteka brezhibno. 

Ste imeli že par s kakšno res neobičajno željo? 

Mislim, da ne. Pa tudi, če je bila kakšna neobičajna želja, sem jo podzavestno verjetno že sprejela za običajno.

Modni trendi so močni tudi pri porokah. So vam kateri od trenutnih res pri srcu in za katere upate, da čimprej potonejo v pozabo? 

Še vedno čakam trenutek, ko bo k meni prišla nevesta z željo, da je edino cvetje, ki ga uporabljamo na poroki, šlajer. Ogromno šlajerja povsod.

Se vam je že zgodilo, da vas je v zadnji minuti doletela kakšna nepričakovana poročna nesreča? 

Malo bolj komplicirana nesreča, se je zgodila le enkrat, ko je nevesta obtičala na zaprti avtocesti. Poletne plohe in pozabljene srajce so v našem poslu nekaj povsem običajnega. 

So robčki, šivanka in nit ter lepilo vedno nekje pri roki?

Pa tudi izvijači, lestve, kreme za sončenje in šnopčki.

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta1.jpg

Kaj je nočna mora vsake načrtovalke porok? 

Mislim, da vsi poznamo izraz bridezzila (smeh). 

In kaj vaš najljubši del službe? 

Iskrene zahvale mojih parov ter njihovih družin mi iskreno sežejo do srca. Pomagamo ustvariti zgodbo, ki paru ostane v spominu do konca življenja. Z njimi preživim cel vikend in v tem času se z nekaterimi kar dobro spoznam, ljudje prihajajo iz različnih okolij in s seboj prinesejo zanimive zgodbe. 

Se poleg organizacije porok ukvarjate še s čim ali je to vaš prvotni posel? 

Moj prvotni posel je delo v družinskem podjetju, prodaja vozil in še marsikaj, tukaj se tudi vidim v prihodnosti. Poroke so mi postale "hobi služba", zato tudi lažje preživim par tednov brez prostega dne in precej dolgimi delovniki.

katarina_malgaj_poroka_kras_villa_fabiani_kobdilj_stanjel_sopek_porocna_obleka_zenin_nevesta2.jpg

Kam vas bo poneslo v prihodnje in kaj si želite doseči v svetu organizacije porok?

Idej je ogromno, možnosti prav tako. Čeprav je svet organizacije porok zame trenutno bolj hobi, vidim velik potencial. Ker sem bila na nek način vržena v to delo, ga sprejemam in dojemam precej drugače, kot na primer mojo prvotno zaposlitev. Veliko bolj sproščeno. 


Avtorica: 
Maja Fister
Foto: Petra Kordiš (Katarinin portret) in Nastjah (poročne fotografije)

PREBERITE ŠE: Martinovanje 2018: Še ne veste kam? Štanjel in Villa Fabiani vas bosta navdušila.  


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)