Ana Kete: Prvo poroko je fotografirala pri 15. letih

Mična je klepetala z mlado fotografinjo, ki pa si je nabrala že ogromno izkušenj.

27.11.2017 ob 5:55

ana_kete_micna_naslovna.jpg

Ana Kete je poročna fotografinja s primorskih koncev. Nasmejana, odprta in fotografiji predana z vsem srcem. V njenem repertoarju lahko najdemo večinoma portrete nasmejanih ljudi, najraje od vsega fotografira poroke, trenutno pa se želi še dodatno posvetiti boudoirju. Z Ano, ki je lansko leto en semester preživela v Stockholmu, ena izmed njenih fotografij pa je bila objavljena celo v Vogueu, sva govorili o njeni ljubezni do fotografije in porok. 

Kdaj ste se začeli ukvarjati s fotografiranjem?

Prvi fotoaparat sem dobila pri 14. letih za birmo. Potem pa sem imela v osnovni šoli zelo dobro mentorico Jasmino, ki me je popolnoma navdušila nad samim procesom fotografiranja. Prihajam iz majhnega kraja na Primorskem, kjer se vsi poznamo med seboj in so pri 15. ali 16. letih sem dobila klic, če bi želela fotografirati eno poroko. To je bila moja odbojna točka. Začele so prihajati vedno nove stranke, novi obrazi in tako je iz hobija nastal pravi posel ter obenem veselje.

Ste imeli kakšnega vzornika, ki vas je navdušil nad fotografijo, ali je to prišlo čisto samo od sebe?

Na začetku je bila moja vzornica mentorica Jasmina, po njej sem se zelo zgledovala. Me je pa na začetku moje poti vleklo tudi v modne vode in takrat sem šla tudi na delavnico v Milano, kjer sem spoznala svojo vzornico Laro Jade. Morala sem se odločiti, ali bom pot nadaljevala v modni fotografiji ali poročni fotografiji in odločila sem se za poroke ter portrete. Trenutno pa so moja inspiracija poročne fotografije z vsega sveta, imam namreč več najljubših fotografov, med njimi pa so tudi slovenski.

Fotografirate samo poroke?

Navdušuje me na splošno fotografija ljudi, naključnih trenutkov, družine, nosečnic in dojenčkov, poroke pa so moja prva ljubezen. Zadnje čase pa me navdušuje boudoir, romantična fotografija, pri kateri se izpostavi najlepše dele ženskega telesa in temu bi se rada v prihodnosti še dodatno posvetila.

ana_kete_micna_vmes.jpg

Koliko časa vam vzame ena poroka?

Na poroki sem približno od 12 do 14 ur, potem pa me še doma čaka vsaj 20 ur dela. Seveda pa je odvisno tudi od dolžine poroke in kako intezivno delam. Ko je sezona, ne vidim počitnic, ne vidim veliko poletja, sem ves čas v tem.

Izbirali ste med modno fotografijo in porokami. Kaj vas je pri porokah tako navdušilo, da ste se odločili za to pot?

Najbolj mi je všeč pozitiva celotnega dogodka, trenutki in pristna čustva, ki jih imam priložnost ujeti. To je najlepši dan v življenju para, ki ga delita z najdražjimi in vedno znova se tudi jaz veselim z njima.

Ste se kje tudi izobraževali o fotografiranju?

Vse kar delam, sem se več ali manj naučila sama, po občutku. Nekaj sem se naučila še na že omenjeni delavnici pri Lari Jade in pa na konferenci poročnih fotografov na Švedskem, ki sem se je udeležila lansko leto. Vse ostalo pa je prišlo z izkušnjami.

vogue_ana_kete.jpg

Anina fotografija, ki je bila objavljena tudi v kultni reviji Vogue. 

Trenutno ste absoloventka na Ekonomski fakulteti. Glavna sezona porok je ravno med izpitnim obdobjem. Kako usklajujete študijske obveznosti in polno zasedene vikende?

Pri meni je bil faks vedno bolj na drugem mestu, saj sem med sezono na prvo mesto postavila to kar najraje počnem. Sem pa takrat polno zaposlena, saj se trudim tako delati, kot opraviti čim več obveznosti za faks. Trudim se, da večino obveznosti opravim že čez leto, ko je malo zatišja.

Razmišljate, da bi študij tudi nadaljevali?

Ja, razmišljam o podiplomskem študiju v tujini, vendar zaenkrat še ne vem točno, kje in kaj. Zato imam absolventa, da se odločim.

Z bratom imata skupaj podjetje. Kako si porazdelita delo znotraj podjetja?

Z bratom sva začela s tem podjetjem pred nekaj leti, vendar on sedaj ne snema več. Ko sem začenjala je bil moj največji podpornik, saj pri 16 letih še nisem mogla odpreti svojega podjetja in sva se tako odločila odpreti medijsko produkcijo. On je bil navdušen nad snemanjem, posnel je kar nekaj oglasov za podjetja in nekaj porok, kjer sva večino časa delala skupaj.

ana_kete_micna_trg.jpg

Kaj je tisto, kar vam je pri vašem delu najbolj všeč?

Obožujem delo z ljudmi, in to da mi vedno več ljudi zaupa njihove najpomembnejše spomine. Res je super občutek, ko lahko nekoga resnično osrečiš s tem kar najraje počneš. Druga stvar pa je fleksibilnost. Najbolje je, da se lahko odločim, kako si bom razporejala delo in da sama nosim odgovornost za to kar naredim in kakšen je na koncu celoten izdelek.

Lani ste en semester preživeli na študijski izmenjavi na Švedskem, kjer ste prav tako fotografirali kar nekaj parov, udeležili pa ste se tudi fotografske konference.

Na izmenjavi sem spoznala veliko super ljudi, ki so bili navdušeni nad mojim delom in so me priporočili svojim prijateljem. Fotografirala sem nekaj zarok in nekaj parov, kar se je zelo dobro obrestovalo, saj bom letos enemu od parov, ki sem ju lani fotografirala, fotografirala tudi poroko. Najboljša izkušnja pa je bila konferenca za poročne fotograf Way up North, ki mi je dala ogromno novega znanja in prijateljstev, ter svež pogled na vse, kar se še da doseči izven slovenskih meja.

Večina porok, ki jih fotografirate, je na Primorskem koncu. Imate kakšno najljubšo lokacijo?

Vsaka lokacija je po svoje lepa, najljubše pa so mi Kodarinov mlin pri reki Dragonji, Goriška Brda in Kras.

Smo v dobi družbenih omrežij. Vas ljudje največkrat najdejo preko Instagrama?

Družbena omrežja so zelo pomembna in veliko parov me najde prav preko Instagrama. Če te ni tam, te ni, tako da se trudim, da se čim bolj ažurna, ampak med samo poročno sezono je težko vse usklajevati, tako da se bom sedaj, ko je sezona bolj na koncu, temu bolj posvetila.

Ravno ste se vrnili s Filipinov in po slikah sodeč zelo radi potujete. Imate kakšno najljubšo destinacijo in kakšno željo, kam bi še želeli iti v prihodnosti?

Zagotovo se bom vrnila v moj ljubi Stockholm, ker mi je bil res všeč in je moja najljubša evropska prestolnica. V prihodnje pa si želim obiskati vse nordijske države, zelo rada bi šla na Islandijo, da bi lahko videla severni sij.

Razmišljate, da bi svoj posel razširili v tujino ali se celo preselili v tujino?

Srečo imam, da je to kar počnem precej fleksibilno in lahko potujem, ob enem pa tudi delam. Letos sem že fotografirala poroko v Berlinu in v Helsinkih, sedaj imam še eno na Švedskem in ciljam na to, da bodo poroke v tujini v prihodnje čim pogostejše.

Avtorica: Klavdija Rupar
Foto: Črt Piksi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)