Ideja za izlet: V Močilniku si mitologija, narava in človek podajo roke

Ohladite se ob Močilniku ter uživajte v razgledu, ki se odpira s prav posebne razgledne točke.

27.5.2016 ob 8:55

DSCN4096 (2).JPG

Začnimo tokratni izlet z legendo. S tisto, ki pravi, da je grški heroj Jazon zbral najslavnejše može ter pod vodstvom boginje Atene zgradil ladjo Argo. Pomorščaki, ki se imenovali Argonatvi, so potovali po mnogih deželah. V eni od njih, kamor jih je zanesla pot, je živela kraljeva hči Medeja. Ta se je zaljubila v Jazona in mu s čarobnim napojem pomagala, da je mogočnemu zmaju ukradel zlato runo.

Z runom in Medejo so Argonavti zapustili deželo ter se odpravili proti domu. Pot jih je vodila od Črnega morja preko Donave in Save vse do izvira Ljubljanice. Tam pa so naleteli na ovire. In sicer na mogočne stene, ki so preprečile njihovo plovbo. Besni Jaznon je s pestjo udaril vanje in njegov odtis je v stenah Močilnika, imenovanih Hudičeve skale,  viden še danes. Argonavtov sicer niso ustavile:  ladjo so razstavili in jo na ramenih prenesli do Jadranskega morja, nam pa so zapustili legendo o enem od mnogih ter najbolj poznanih izvirov Ljubljanice. 

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

DSCN4102 (2).JPG

Ta se nahaja na koncu doline Močilnik blizu Vrhnike, kjer se boste v vročih dneh lahko prijetno osvežili ob žuborečih zvokih hladnih voda. V jezercu pod stenami je Veliki, v neposredni bližini pa še Mali Močilnik. Ta ima bistveno manjši pretok. Njun skupni tok se imenuje Mala Ljubljanica, ki se po dobrem kilometru izliva v Veliko Ljubljanico, od sotočja dalje pa se vije reka z enim imenom. V Močilniku pridejo na dan vode, ki se v kraško podzemlje skrijejo na Planinskem in Logaškem polju.

Zatrepna dolina Velikega Močilnika je od 50 do 100 metrov široka in 500 metrov dolga ter se konča s prepadnimi stenami, že omenjenimi Hudičevimi skalami. Na njih je tabla s slikovitim opisom tega naravnega čudesa, do katerega se pripeljete po cesti Vrhnika-Logatec in tik pred koncem Cankarjevega mesta v križišču zavijete levo, se peljete mimo restavracije in po ozki cesti dospete do lesenega mostu, ob katerem je bilo leta 2008 postavljeno obeležje krasoslovcem.

DSCN4111.JPG

Nadaljujete peš in se sprehodite po položnih stezicah. Da bi v celoti raziskali tamkajšnje naravne znamenitosti, boste potrebovali približno 20 minut, poti pa so primerne za vse, tudi za najmlajše.

Po tako kratkem sprehodu bo za povratek domov še prezgodaj. Raje se po cesti Vrhnika-Logatec peljite naprej proti Logatcu in po približno dveh kilometrih v križišču zavite desno proti Zaplani.

Zaplana je vas zahodno od Vrhnike, razprostrta po gričih in hribih vzhodnega Rovtarskega hribovja ter je sestavljena iz več manjših zaselkov. Zanimivo je, da del nje leži v občini Vrhnika in del v občini Logatec. Samo naselje obiskovalca osupne s svojim videzom, nudi pa tudi mnoga izhodišča za prijetne kolesarske ali pohodniške izlete. 

DSCN4090.JPG

Mi vas bomo iz Zaplane popeljali na Planino nad Vrhniko. Gre za 735 metrov visoko vzpetino, izletniško točko, ki je med domačini izjemno priljubljena.  Do nje sicer pelje več poti, vse so lažje in lepo označene. Tista, po kateri vas vodimo, je najpoložnejša, po njej se je do vrha mogoče pripeljati celo z  avtom. 

Začne se ob informativni tabli na Zaplani. Pri njej izberete odcep desno in se vzpenjate po asfaltirani cesti skozi gozd. V vseh križiščih se držite desne, sicer pa vas bodo na Planino vodile oznake za razgledni stop. Po nekje uri hoje boste dospeli do zanimive kmetije Šuštar. Ob lični ograji se tedaj že makadamska pot zoži in začne spuščati nato pa znova vzpenjati. Po še približno pol ure užitkov v objemu gozda boste boste uzrli kočo, za katero se dviga mogočni razgledni stolp.

DSCN4087 (2).JPG

Visok je 22 metrov, nanj vodijo stopnice, vzpon po njih je varen ter ob lepem vremenu nagrajen s prelepim razgledom na Ljubljansko Barje, Vrhniko, Ljubljano, Krim, Idrijsko hribovje, Škofjeloškego pogorje in Polhograjsko hribovje. 

Tik ob stolpu je koča, kjer ob koncih tedna obiskovalcem nudijo pestro ponudbo domačih jedi in osvežilnih pijač. Med tednom je koča sicer zaprta, a tudi tedaj se lahko povzpnete na leseni razgledni stolp.

Če ste se na Planino povzpeli iz Zaplane, se boste najbrž do slikovite vasice vrnili po isti poti. V kolikor vas je spust v dolino zlakotnil, si oddih privoščite še v katerem od tamkajšnjih gostišč ali turističnih kmetij, v katerih svoje goste razvajajo s pestro ponudbo tradicionalnih jedi, z lepimi naravnim okoljem, čistim zrakom in s čudovitim razgledom v dolino, ob katerem si boste nedvomno spočili dušo in oko.

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Mateja Florjančič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)