Ideja za izlet: odkrij čudovit skriti kotiček Slovenije

Na sotočju smaragdno zelene Soče in kristalno čiste Tolminke je mesto Tolmin. To je lahko izhodišče prijetnega izleta.

8.6.2018 ob 4:03

javorca_shutt_shutterstock_314283902.jpg

Tolmin s svojo okolico ponuja številne možnosti za pohajkovanja. Če se boste iz njega zapeljali proti Zatolminu in od tam naprej proti planini Polog, pa boste kmalu opazili oznake, ki vas bodo vodile proti Javorci.

Do nje vas bo v zavetju bukovega gozda iz Zatolmina pripeljala ozka, a prevozna makadamska cesta. Ta je na določenih mestih res prepadna, vendar dokaj položna in nezahtevna tudi za pešačenje ali kolesarjenje. Po približno osmih kilometrih se od nje odcepi cesta proti Javorci, na koncu odcepa je označeno parkirišče.

A post shared by ELKD2018 (@nasa_dediscina) on

Od tam naprej po betonirani, strmo se vzpenjajoči poti skozi gozd vožnja z avtom ni mogoča. Po približno 15 minutah hoje se gozd razredči, cesta zavije ostro v desno. Tedaj boste na razgledni vzpetini uzrli čudovito spominsko cerkvico sv. Duha na Javorci, ki je posvečena padlim avstro-ogrskim vojakom med prvo svetovno vojno.

Prav na okoliških vrhovih je potekala Soška fronta, o kateri še dandanes  pričajo številni ostanki tega krutega dela človeške zgodovine.

javorca_BlazMocnik (002).jpg

Cerkev sv. Duha se dviga nad sotesko v zgornjemu toku Tolminke in velja za najlepši pomnik prve svetovne vojne na ozemlju naše države.  

Leta 2007 se je uvrstila med zgodovinske spomenike, ki se ponašajo z oznako  evropske kulturne dediščine. Cerkvica je tudi ena izmed postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in druga pričevanja o prvi svetovni vojni v Zgornjem Posočju.

javorca_LjuboVukelic (002).jpg

Objekt je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling (1878–1974), leta 1916 so ga zgradili  avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro in z grbom tedanje monarhije. Zunanjost cerkvice krasijo tudi grbi dvajsetih dežel, ki so sestavljale Avstro- Ogrsko. V notranjosti je na hrastovih ploščah vžganih 2564 imen na okoliških bojiščih padlih vojakov.

Z razgledne terase ob cerkvi se odpira pogled na verigo tolminsko-bohinjskih gora. Izlet tako lahko podaljšate in obiščete katero od tamkajšnih planin ali vrhov, ki se dvigajo nad dolino.


Planina Dobrenjščica je od nje oddaljena uro in 45 minut, vrh Bogatina štiri ure in 45 minut, v okolici sta tudi Tolminski Kuk, Batognica, Vrh nad Peski ter nekoliko bolj oddaljen Krn. Zanj boste potrebovali nekaj več kot šest ur.

Kakor koli se boste odločili, obiska Javorce zagotovo ne boste obžalovali, saj vsakogar očara kot kulturno zgodovinski spomenik v osrčju čudovite narave. V kolikor pa bi se pred ali po obisku tega radi okrepčali, je v Zatolminu gostilna s pestro ponudbo klasičnih ter tudi lokalnih jedi.

Avtorica: M. F.
Foto: Ljubo Vukelič, Blaž Močnik, Shutterstock, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)