Ideja za izlet: po sledeh prvega slovenskega filma in peščenih zgodb

Sprehodite se po stopinjah prvega slovenskega filma in obiščite zanimiv umetniški atelje.

15.4.2016 ob 11:00

foto_naslovna.JPG

Korenine tokratnega izleta segajo v daljno leto 1948. Tedaj so padle začetne klape prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji. V počastitev tega je bila leta 2012 na območju, kjer je bilo posnetih največ prizorov, odprta tematska pot z istim naslovom.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

Govorimo o Baški grapi. Dolini, ki jo je med Petrovim Brdom, razvodnici med Črnim in Sredozemskim morjem, ter med reko Idrijco v strma pobočja Tolminskega predalpskega hribovja vrezala reka Bača. Dostop do nje je iz Gorenjske in Ljubljanske smeri mogoč prav preko Petrovega Brda, s Primorske smeri se cesta proti Podbrdu odcepi v Bači pri Modreju. Mogoč je tudi obisk z vlakom ali avtovlakom, ki z Gorenjske na Primorsko skozi sedem kilometrski predor vozi vse leto. 

V ozki dolini, kjer je prostora komaj za reko, cesto in železnico, katera se mnogokrat skrije v preštevilne predore, se na pobočjih hribov razprostirajo slikovite vasice. Med njimi sta tudi Koritnica in Grahovo ob Bači, kjer si je mogoče ogledati omenjeno tematsko pot. Ta je sestavljena iz sedmih lokaciji, na katerih so bili posneti ključni prizori. Na njih so postavljene informativne table, ki obiskovalca popeljejo v čas nastajanja filma in v ozadje celotne zgodbe.

DSCN3878.JPG

Točke so povezane v krog, ki se začne in konča na Grahovem ob Bači. Od začetnih tabel se pot spusti do mogočnega železniškega viadukta, ki mu v filmu ni bilo prizaneseno. Od tam se vzpne proti lokaciji, kjer so bili posneti uvodni kadri ter se nadaljuje do točke, s katere se odpre čudovit razgled na obe vasi. Od tu se spusti nazaj v dolino do Koritnice, kjer je bil posnet en najbolj znanih prizorov Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji. Celotna pot poteka po obronkih okoliških travnikov in gozdov mimo hribovskih domačij, od koder se mnogokrat odpre pogled na dolino in vasi ter tudi na okoliške hribe in gore.

tematska pot.JPG

Pot sicer ni zahtevna in je primerna za staro in mlado, ponuja pa več različic in je tako resnično prilagojena za vsakogar, ki bi rad pokukal v zgodovino nastajanja prvega slovenskega filma ter se hkrati v zavetju narave spočil od vsakodnevne norije.

Tako lahko izberete celovito različico tematske poti, ki obsega 12 kilometrov. Predviden čas ogleda zanjo je pet ur. Krajša enačica je dolga sedem kilometrov, zanjo si boste morali vzeti tri ure. Za vse, ki pa bi se radi zgolj nekoliko sprehodili, je na voljo še tako imenovana sprehajalna različica, ki obsega le dva kilometra in pol peš hoje ter ogled najvišje točke, do katere se je mogoče pripeljati z avtom. Po poti se lahko podate sami, usmerjali vas bodo številni kažipoti, ob predhodni najavi pa vas po njej popeljejo tudi vodiči. 

Brez nahrbtnika se nanjo najbrž ne boste podali. V kolikor bo malice njem premalo,  se boste lahko okrepčali v okrepčevalnici na Grahovem, ob kateri stoji tudi filmu posvečen spomenik. Če si boste za pohajkovanje po tem delu Slovenije vzeli več dni, lahko na Koritnici prenočite v kampu, ki ponuja tudi apartmaje.

DSCN3865.JPG

Za vse, ki bi poleg kulturnih in naravnih znamenitost tega dela Baške grape radi spoznali še njeno umetniško dušo, pa bo nedvomno dobrodošla informacija, da si je na Grahovem ob Bači ob predhodnem dogovoru mogoče ogledati atelje, v katerem pod spretnimi rokami slikarke Stanke Golob nastajajo čudovite slike iz povsem naravnega peska različnih barv in debelin, ki ga svojevrstna umetnica nabira ob bregovih rek cele Slovenije in iz katerega ustvarja dih jemajoče podobe. 

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Mateja Florjančič, Alenka Zgaga


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)