Ideja za izlet: odkrij kraško podzemlje

Planinska jama, Uniška koliševka in grad Haasberg.

2.4.2016 ob 5:00

DSCN3812.JPG

Za tokratni vikend izlet smo izbrali kraško podzemlje z okolico. In sicer, ob bolj znanih podzemnih lepoticah, kot sta Postojnska jama in Škocjanske jame, malce zapostavljeno Planinsko jamo. Ob odprtju sezone namreč tamkajšnje jamarsko društvo v nedeljo, 3. 4., organizira brezplačen ogled te kraške znamenitosti.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Planina je vas na robu Planinskega polja. Do nje vas pripelje avtocesta (najbližji izvoz je  cestninska postaja Unec) ali stara cesta, ki od Ljubljane vodi proti obali. V vasi je dobro označen odcep za jamo, sam vhod vanjo pa je v zatrepni dolini pod visoko skalnato pečino.

Planinska jama je kraška jama, v kateri je mogoče videti eno največjih sotočji podzemnih rek v Evropi: reke Pivke, ki pritečete s Postojnskega polja in reke Rak, ki se v jamo steka iz Rakovega Škocjana. Od združitve naprej na Planinsko polje teče reka Unica. Vendar to ni edina posebnost tega naravnega bogastva. Sodi namreč tudi med najdaljše kraške jame na našem ozemlju, ob primernih pogojih pa je po njej mogoča celo plovba s čolni.

V njej je videti veličastne kapnike, dvorane ter druge za podzemni kras značilne pojave. Pot ni zahtevna in je ob pravi obutvi primerna za domala vse. Prav vam bo prišla ročna svetilka, čeprav je jama ob otvoritvi sezone razsvetljena z baklami, kar celotnemu doživetju zagotavlja še dodaten čar.

DSCN3835.JPG

V neposredni bližini vhoda v jamo se nahaja Ravbarjev stolp ali Mali grad. Edini ostanek nekdaj mogočne grajske stavbe, katere naloga je bila varovati pomembno prometnico, ki je že od nekdaj povezovala jadransko obalo in Ljubljansko kotlino. 

Približno kilometer po cesti iz Planine proti Postojni se na tako imenovanih kačjih ridah od nje odcepi gozdna pot, ki sprehajalce vodi do Uniške koliševke. Pot je položna, nezahtevna ter primerna za staro in mlado. Je prevozna ter odlična tudi za kolesarjenje. 

Pot do Uniške koliševke vodi mimo razgledne točke, na kateri se odpira pogled na Planinsko polje ter Ravbarjev stolp in poteka po gozdni senci. Po slabi uri dospete do večjega križišča. Tam zavijte levo in približno 100 metrov kasneje desno. Po nekaj metrih vas bo pozdravila informativna tabla z opisom naravnega čudesa, ki se nahaja pod vami.

DSCN3757.JPG

Gre za Uniško koliševko, jamo udornico, ki je nastala z udrtjem stropa velike podzemne dvorane reke Rak. Obdajajo jo strma pobočja,  ob vstopu v udornico pa se začne splet starih italijanskih rovov, ki so bili zgrajeni v času med obema svetovnima vojnama in se povezujejo v pravi podzemni labirint.

DSCN3787.JPG

Po ogledu Uniške koliševke (obisk rovov brez izkušenega spremstva ni priporočljiv) se vrnete nazaj na glavno gozdno cesto, kjer nadaljujete s spustom proti polju oziroma proti ruševinam gradu Haasberg. Najlepšemu baročnemu biseru na naših tleh dogajanje med in po drugi svetovni vojni ni prizaneslo, o njegovi veličini pa pričajo ostanki, ki se dvigujejo nad reko Unico in ob katerih si je z malce domišljije mogoče v mislih pričarati mogočen dvorec.

DSCN3799.JPG

Pot lahko zaključite še s krajšim sprehodom čez travnike Planinskega polja, ki se ob večjih poplavah spremenijo v presihajajoče jezero.

Za celoten izlet boste potrebovali približno tri ure. Zato bi morda bilo bolje, da bi si omenjene znamenitosti ogledali preden se spustite v jamo. Voden ogled se namreč začne ob štirih popoldne. Lahko si izberete tudi krajše različice in denimo po položni sprehajalni poti zgolj obkrožite Planinsko polje ter si privoščite oddih pri ruševinah gradu. 

Vsekakor primeren kotiček za vsakogar, ki želi za trenutek ubežati noriji vsakdana. Žal pa ob vseh lepotah Planina ne premore restavracije. Nekoliko se boste sicer lahko okrepčali v tamkajšnji gostilni, za konkretnejši obrok pa se bo potrebno zapeljati do bližnje Postojne ali Logatca.

Avtorica: M. F.
Foto: Mateja Florjančič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)