Ideja za izlet: si upate stopiti v Pekel?

Pokukajte v Pekel pri Borovnici in v tehničnemu muzeju Bistra skočite v preteklost.

9.4.2016 ob 6:30

pekel_shutterstock_247324096.jpg

Beseda pekel običajno v nas zbuja vse prej kot prijetne občutke. Pa naj se v mislih prikaže domovanje Hudiča in pogubljenih duš ali mračna globel, v kateri je Prežihov Voranc mami v jutranji rosi s strahom nabiral solzice. Prav zaradi takšnih in drugačnih s tem domnevno temačnim in nesrečnim krajem povezanih zgodbic boste morda tudi sami presenečeni ob dejstvu, da je lahko obisk Pekla prijeten izlet.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

V mislih imamo Pekel pri Borovnici. Začnimo pot na Vrhniki, kjer, če se pripeljete iz Ljubljanske smeri, v semaforiziranem križišču zavijete levo proti Verdu, se popeljete skozi Bistro in naprej do Borovnice. Tam vas bodo proti Peklu že usmerjale oznake. Te vas bodo vodile do označenega parkirišča, od koder bo v primerni obutvi potrebno vzeti pot pod noge. Ob parkirišču je tudi lepo urejena kolesarnica, kjer lahko prevozno sredstvo pustijo vsi, do tja prekolesarijo. 

borovnica_javornik.jpg

Ob poti, ki proti omenjeni soteski poteka čez travnik, vam bo prijetno žuborela Otavščica. Potok, ki je na zemljevidih označen kot Borovniščnica, vendar domačini vztrajajo pri prvem poimenovanju in višje v soteski tvori pet, za Pekel znamenitih in označenih slapov. 

Ob samem vhodu vas bo, kot se za takšen kraj spodobi, pozdravil Hudič, ki pa vam ne bo želel prav nič žalega. Od tu naprej se pot nekoliko vzpenja, vendar je do drugega slapa povsem nezahtevna in primerna tudi za manjše otroke.

borovnica_shutterstock_393086611.jpg

Prvi slap je nižji, visok le približno pet metrov. Drugi je višji, voda čez njega pada v globino s 16. metrov. Oba oblikujeta prijeten tolmun, kjer se je mogoče odžejati s čisto in vedno hladno studenčnico. Kot že povedano, pot od drugega slapa naprej ni pot primerna za vsakogar, zlasti ne za manjše otroke.

Tisti, ki se boste podali naprej pa nikar brez planinskih čevljev. Po nekoliko bolj napornem vzponu boste očarani ob pogledu na tretji, najvišji slap v Peklu, ki v višino meri kar 18 metrov.

Pot naprej je še bolj strma in naporna. Velikokrat vam bodo prav prišle tudi plezalne sposobnosti, saj se boste morali čez skale vzpenjati po strmih lestvah in klinih. Previdnost bo vsekakor na mestu. Nadaljujete proti četrtemu slapu in od tam naprej čez leseno brv po dobro označeni poti do zadnjega, petega, ki bi ga sicer težko tako poimenovali, saj se voda le razliva čez skale.

Razgled do Kamniško Savinjskih Alp

Od tu se lahko povzpnete še na Hudičev zob. Do njega vas bo od petega slapa po levem bregu Otavščice peljala položna pot.  Ob pogledu na skalni osamelec vam bo povsem razumljivo, od kod mu ime. V kolikor boste pod noge vzeli dokaj zahtevno pot in nanj splezali, pa boste nagrajeni s čudovitim razgledom na okoliške kraje in v lepih dneh uzrli celo vrhove Kamniško Savinjskih Alp.

Po spustu nazaj v dolino boste z videnim nedvomno zadovoljni. Spomladi v mladem zelenenju je Pekel posebej zanimiv,  prijeten izlet pa zaradi hladnega potoka obljublja tudi poleti. In če se vam bo po dobrih dveh urah hoje na koncu zahotelo okrepčive, si jo lahko privoščite v bližnji gostilni. 

bistra_shutterstock_61168798.jpg

Za konec še v Bistro

Ob povratku bi se morda ustavili še v Bistri, kjer se v prelepem parku z ribnikom na 6000-ih kvadratnih metrih površine nahaja tehnični muzej. V njem si je mogoče ogledati številne pripomočke, ki so nekoč lajšali delo na področju kmetijstva, izdelave tekstila, prometa, lesarstva, gozdarstva in še bi lahko naštevali in kjer je ob nedeljah prikazano, kako so si z njimi pomagali naši predniki. V kolikor med tehnične tipe ne sodite, si privoščite prijeten sprehod v zavetju nekdaj grajskega parka. 

bistra_mavricPivk.jpg

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Dejan Javornik, Mavric Pivk, Shutterstockoddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)