Ideja za izlet: V Lokev na pršut in Kokoško

Izkoristite premnoge užitke, ki jih ponuja potep po našem Krasu.

22.4.2016 ob 8:34

03_izlet_mavric_1.jpg

V tokratnem izletu vas vabimo na zgodovinsko-kulinarično-športni potep bo našem Krasu. In sicer ga začenjamo v naselju Lokev, ki je še nedolgo nazaj veljalo za največjo slovensko vas. Domačini bodo upravičeno  jezni, če boste kraj poimenovali Lokve. Pravilno je Lokev, domačini so Lokavci ter Lokavke in živijo v občini Sežana, le nekaj kilometrov od meje z Italijo. 

Predloge za izlete najdete tudi na Facebooku.

Do Lokve se pripeljete po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustite jo na izvozu za Divačo in sledite smerokazom za Lipico. Kmalu se čez z borovci prekrito kraško pokrajino pripeljete do cilja, ki leži med Divačo in krajem z našo najbolj znano kobilarno. Sredi vasi vas bo na vaši desni pozdravil zanimiv stolp Tabor. Najbolje bo, da jeklenega konjička pustite v njegovi bližini in vzamete pot pod noge.

Začnite z zgodovino in si oglejte vojaški muzej, ki se nahaja v omenjenem stolpu. Za obrambo pred Turki so ga v 15. stoletju zgradili Benečani, od leta 1994 pa nudi zavetje Vojaškemu muzeju Tabor, največji zasebni zbirki v Sloveniji, vpisani celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Gre za izjemno bogato zbirko različnih vojaških eksponatov, ki se vsakodnevno povečuje in priča o vojnih dogodkih na naših tleh, ter o usodah slovenskih vojakov v tujini. Vodeni ogled muzeja traja približno dve uri.

02_izlet_mavric.jpg

Nasproti stolpa Tabor (čez glavno cesto) je še ena priča preteklosti: Fabianova muzejska trgovina. Če boste stopili vanjo (odprta je ob sobotah od 9.00 do 17.00 ), vas bo poneslo v čas nakupov pred drugo svetovno vojno. V njej so na ogled predmeti, ki v tedanji trgovini niso smeli manjkati: stojala za bombone, semena, kreme za čevlje, petrolej, razna papirnata, pločevinasta, steklena in lesena embalaža, šiviljski pripomočki, tobačni izdelki, različne vrste kave, barve, emajlirana ter pocinkana posoda in še bi lahko naštevali. Zagotovo zanimiv skok v zgodovino, daleč pred sodobne trgovinske centre.

Sicer pa je Lokev poznana še po nečem, brez česar na Krasu ne gre. V mislih imamo pršut. Prav v tem kraju namreč stoji najstarejša pršutarna na slovenskem Krasu - Pršutarna Lokev. Ob njej je trgovna, kjer lahko iz prve roke kupite ta odličen mesni izdelek. Pršutarna je sicer nekoliko iz središča vasi: peljite se po cesti proti Lipici in na prvem križišču (pri pokopališču) zavijte desno ter sledite oznakam, ki vas bodo pripeljale do nje.  

Po kulinaričnem razvajanju si vzemite še čas za obisk Kokoške ali Kokoši, vzpetine tik ob državni meji, s katere se odpira čudovit razgled. Pot nanjo se začne ob vaškem pokopališču, ki ga boste s ceste Lokev - Lipica opazili na vaši levi strani. Pot je prijetna, sprva položna, kolovozna in pelje čez tamkajšnje travnike, na katerih lahko opazujete veličastne hraste, velike uvale, kamnite zidove in še mnoge za Kras značilne pojave. 

01_izlet_grca_pokrajina.jpg

Čez približno pol ure hoje pot začne obdajati gozd, se nekoliko zoži in začne bolj strmo vzpenjati skozi prijetno senco, v kateri konec aprila zadehtijo šmarnice. Za celoten vzpon boste potrebovali približno eno uro, nagradil pa vas bo s čudovitim razgledom, ki ob jasnih dneh sega vse do Nanosa, Vremščice, Slavnika in celo Triglava ter na drugi strani do naše obale z zaledjem in do mest Koper, Izola, Piran. Na Kokoški je tudi koča. Nekdanja obmejna karavla je odprta vsak petek popoldan ter ob sobotah, nedeljah in praznikih. 

Po vrnitvi v dolino si lahko oddahnete še v preprosti, a odlični domači gostilni v središču Lokve (blizu stolpa Tabor). Sicer je v vasi več gostiln, zato iz nje zagotovo ne boste odšli lačni in brez prijetnih vtisov. 

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Mavric Pivk, Dušan Grča


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)