Ideja za izlet: Mozaik zgodovine, religije, kulture in naravnih lepot

V prazničnih dneh spoznajte delček naravne in kulturnozgodovinske dediščine Posočja.

30.4.2016 ob 9:00

Mengore, Tamino Petelinsek.JPG

Ta konec tedna vas vabimo na izlet, na katerem boste lahko spoznali zgodovinske, religiozne, kulturne in naravne znamenitosti naše dežele. S pravim odmerkom zabave, pustolovščine in rekreacije bo zagotovo odlična popestritev prazničnih dni. Ker se najbrž že sprašujete, kje je vse to mogoče zaobjeti v zgolj enem popoldnevu, se kar podajmo na pot.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

Začenjamo jo pod  Mengorami. Vzpetini, ki se dviga med Mostom na Soči, Tolminom in Volčami ter na vrhu katere je cerkev Marijinega imena. To je mogoče opaziti že s ceste, ki pelje iz Nove Gorice proti Tolminu. Ta je tudi tista, ki vas bo s primorske smeri pripeljala do izhodišča poti. Malce za vasjo Čiginj boste, tik preden se cesta spusti proti Volčam, na vaši desni opazili spomenik NOB. Ob njem boste pustili avto in se naprej podali peš. 

Iz osrednje Slovenije se boste iz Tolmina peljali proti Bovcu, v krožnem križišču izbrali izvoz za Novo Gorico in se do omenjenega mesta skozi Volče pripeljali z druge smeri. 

mengore nas.jpg

Ob spomeniku boste uzrli lesen kažipot, ki vas bo usmeril proti vrhu vzpetine. Pot sprva vodi po travniku, kmalu se skrije v gozd in že po nekaj metrih hoje boste uzrli prvo od skupaj štirinajstih kapelic, ki tvorijo zanimiv križev pot. Mozaiki v kapelicah so delo Marka Rupnika, jezuita in kiparja ter našega Prešernovega nagrajenca, ki je z mozaiki opremil številne kapele po vsej Evropi.

Pri drugi kapelici se pot razcepi. Na križišču nadaljujete naravnost in se vzpenjate mimo preostalih sakralnih umetnin. 

Nekoliko višje se steza začne strmeje vzpenjati in vodi mimo stare vojaške kaverne, ostanka iz prve svetovne vojne. Teh je na omenjeni poti več in tvorijo zanimiv muzej na prostem. Mengore so namreč del Poti miru v Posočju, ki povezuje spomenike in druga pričevanja o prvi svetovni vojni na tem delu Slovenije. Od informativnih tabel in obeležji nadaljujte pot po širšem kolovozu mimo še zadnjih dveh postaj križevega pota in kmalu boste pred seboj uzrli cerkvico, ki kraljuje na vrhu vzpetine, si spočili ob njenih zidovih in se pred spustom naužili čudovitega razgleda. 

Dostop je mogoč tudi z druge strani, natančneje iz Mosta na Soči. Prečkate stari most čez alpsko lepotico in se proti Novi Gorici zapeljete po njenem levem bregu. Vozite se približno dva kilometra in se pripelje na preval Poljance, kjer je urejen parkirni prostor z informacijsko tablo. Muzej na prostem si boste lahko ogledali tudi ob tej poti, ne boste pa videli vseh postaj biblijske zgodbe. 

Čeprav je vzpon s te smeri nekoliko strmejši in ob zmerni hoji pohodnika na vrh pripelje po približno pol ure hoje (iz Volč boste zanj potrebovali približno 40 minut), ni zahteven in je primeren za vsakogar, tudi za mlajše nožice. 

most na soci.jpg

Po spustu v dolino še ne razmišljajte, da bi z izletom zaključili. Zapeljite se na že omenjeni Most na Soči, kjer je Soča ujeta v akumulacijsko jezero, ki vas bo zagotovo očaralo s svojo barvo. Ob jezeru so urejene številne sprehajalne poti, ob njih so postavljanje klopce in počitek v senci vrb žalujk bo ob pogledu na smaragdno zeleno vodo nedvomno pravi balzam za dušo. Lahko pa lepote jezera spoznate tudi s plovbo po njeni gladini. Po njej namreč plove turistična ladjica  Lucija.

Njen krov lahko obiščete vsak vikend (poleti vsak dan z izjemo ob petkih), saj vozi v vsakem vremenu, razen kadar ji iz pristanišča ne dovoli izpluti močan veter. Če se sprašujete, od kod izvira njeno ime, naj povemo, da se je Most na Soči pred drugo svetovno vojno imenoval Sveta Lucija. Barčica torej nosi s seboj del zgodovine. Plovba z njo obljublja posebno doživetje, popestreno z zanimivmi zgodbicami kapitana ter s pestro ponudbo hrane in pijače. 

most na soci blaz mocnik.jpg

Po uri vožnje z nje zagotovo ne boste stopili razočarani. Če pa prisegate na obrok na trdnih tleh, lahko na Mostu na Soči obiščete katero od gostiln in pred odhodom domov ob dobri hrani strnete vse vtise z zanimivega pohajkovanja.

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Tamino Petelinšek, Jožko Florjančič, Blaž Močnik, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)