Ideja za izlet: Kulinarični sprehod po fotogeničnih ulicah Rovinja

Topli dnevi kar kličejo na izlet k morju, pa četudi le za en dan. Naši južni sosedi imajo kar nekaj fotogeničnih kotičkov, Mična se je tokrat sprehodila po Rovinju.

20.5.2016 ob 6:50

kkk.jpg

Rovinj je hrvaško obmorsko mestece, ki vas bo očaralo z ozkimi tlakovanimi uličicami in trgi, kjer se skrivajo prikupne trgovinice s spominki, izdelki za dom, nakitom in oblačili, pestra pa je tudi izbira kavarnic in restavracij, kjer si lahko privoščite okusno sveže ulovljeno morsko hrano in kozarec domačega vina. No, za tiste, ki jim pridih morja na krožniku ne diši najbolj, se najdejo tudi čevapčiči in pica.

Kako do tja?

Iz Ljubljane do Rovinja boste z avtomobilom po avtocesti prišli v dveh urah in pol, sicer pa je mesto od prestolnice oddaljeno okoli 180 kilometrov. Cestino lahko plačate tudi v evrih. Do starega mestnega jedra lahko pridete iz dveh strani. Parkirna mesta ob cesti v središču so plačljiva, za eno uro boste odšteli 4 kune, listek pa pustite na armaturni plošči. Parkirate lahko tudi na parkirišču z zapornico, kjer parkirnino plačate šele ob odhodu, a vas bo parkirna ura stala 5 kun.

2016-05-09 13.23.32.jpg

Za koga?

Mesto je prijazno družinam z otroki, romantične ulice so čarobne tudi za zaljubljence, pa tudi žurerji pridejo na svoj račun. Ob našem pomladnem obisku še pred glavno turistično sezono je mesto že nakazovalo, kako bo videti poleti. V mestnem pristanišču se namreč že zdaj sidrajo mogočne križarke, ki v mesto pripeljejo turiste z vseh koncev sveta. Restavracije in trgovine že obratujejo kot v poletnem času, tržnica in stojnice s spominki pa že čakajo na prve obiskovalce sezone.

2016-05-09 13.46.36.jpg

Kaj si ogledati?

Poleg naravnih lepot, kot je pogled na Jadransko morje in urejene plaže, Rovinj skriva tudi kup zgodovinskih znamenitosti iz ilirskih, rimskih in beneških časov. Skoraj vsaka ozka uličica v starem mestnem jedru, ki leži na polotoku, vas bo popeljala nad mesto, na vrh hriba, kjer stoji cerkev svete Eufemije. Njen 60 metrov visok zvonik velja za simbol mesta. Za najlepši razgled se lahko povzpnete tudi na vrh stolpa.

2016-05-09 13.47.17.jpg

Tri najbolj znane ulice so Carrera, ki je polna trgovinic in galerij, med najlepše spada Bregovita ulica, po tradicionalni razstavi slik pa je znana ulica Grisia. Med cipresami in mediteranskem rastlinju se lahko sprehodite po zaščitenem gozdnem parku Zlatni Rt, če vas zanima ribiška tradicija mesta, pa si oglejte muzej Batane. Mesto je znano tudi po največji tobačni tovarni v jugovzhodni Evropi.

Poleg mestnega jedra med najbolj priljubljene naravne znamenitosti spadajo še otoki ob mestu, okoli katerih vas popeljejo turistične ladjice, zanimiva pa je tudi Limska draga, zaliv s kristalno čisto vodo, eden lepših v Istri.

2016-05-09 13.40.57.jpg

Ne pozabite fotoaparata!

Umetnikom prijazno mesto je privlačno tudi za fotografe, saj so tlakovane ozke uličice ob morju zelo fotogenične. Mimogrede, fotografije v tem prispevku so sicer posnete s telefonom. Tokrat smo se poigrali s funkcijo HDR, ki jo ima vgrajena že večina pametnih telefonov, obstaja pa tudi kup brezplačnih aplikacij, ki vam to omogočajo. Uporaba HDR funkcije je smiselna pri nepremičnih motivih, saj naprava posname kar dve enaki fotografiji z različnimi vrednostmi osvetlitve in ju združi v eno.

Skratka, Rovinj kliče po sprehajalcih in ljubiteljih lepega, in nikar se ne bojte zaviti v neznane ozke uličice, saj se je v mestu praktično nemogoče izgubiti. Vsaj ne za dolgo. 

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)