Ideja za izlet: Dih jemajoča Tolminska korita

Sprehodite se po soteski, ki bo v vas prebudila najsvetlejše in najtemnejše občutke hkrati.

17.6.2016 ob 7:15

DSCN4390.JPG

Ne zgolj zato, ker je Tolmin prejel laskavi naziv »Alpsko mesto leta 2016«, pač pa predvsem, ker okolica tega severnoprimorskega mesteca v svojem osrčju skriva premnoge naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti, tokratni izlet znova začenjamo ob sotočju Soče in Tolminke.  Nekoliko se bomo povzpeli proti toku slednje in vas popeljali v Tolminska korita, ki jih je bistra reka skozi dolga tisočletja kot potrpežljivi umetnik dolbla v apnenčaste skale.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

Soteske, tolmuni, brzice ter mostovi tega dela Triglavskega narodnega parka nedvomno pustijo vtis. Do Tolminskih korit se pripeljete, če v glavnem semaforiziranem križišču v Tolminu zavijete desno, če prihajate iz ljubljanske oziroma levo, v kolikor vas je pot pripeljala iz goriške smeri. Peljete se proti Zatolminu, v križišču za gostiščem zavijete desno in nato še enkrat desno. Proti cilju vas bodo vodile oznake. Po ozki cesti skozi vas in nato čez travnike boste prispeli do parkirišča, ob katerem je okrepčevalnica. V njej boste po ogledu znamenitosti lahko okušali za te kraje tradicionalne jedi.

DSCN4364.JPG

Tik ob vhodu v Korita je lesena kočica, kjer boste plačali vstopnino. Ta za odrasle znaša štiri, za otroke od sedmih let, dva evra. Za mlajše je vstop brezplačen. Pot vas bo nato vodila proti Tolminki. Z višine boste lahko občudovali njeno izjemno barvo in kontraste, ki jih ustvarja v družbi belih prodnikov ter zelenih krošenj dreves. Ta, zaradi njenega živahnega toka, v reki zaman iščejo svojo podobo.

Čez reko je speljana lesena brv. Ko boste z nje sestopili, se podajte levo. Vlažna steza vas bo skozi v skalo vrezan predor pripeljala do termalnega izvira. Temperatura vode, ki iz zemeljskih globin izvira v ledeno mrzlo reko, dosega od 18 do 20 stopinj Celzija. Za Julijske Alpe velika redkost je opazna ob nizkem vodostaju Tolminke.

DSCN4389.JPG

Po ogledu izvira se vrnete po isti poti, tokrat zakorakate mimo mostu ter si oddahnete ob sotočju Tolminke in Zadlaščice. S svojimi 180 metri nadmorske višine je to najnižja točka Triglavskega narodnega parka. Ob sotočju so postavljene klopi, kjer lahko v miru posedite in poslušate številne zvoke narave, med katerimi prevladuje tisti alpskih voda. 

DSCN4405.JPG

Naprej se steza znova vzpenja. Na prvem razcepu se po njej podajte desno. Ob strugi Zadlaščice vas bo popeljala do tako imenovanih Skakalc. Ozka soteska, ki je porasla z bujnim rastjem, je ime dobila po številnih tolmunih, čez katere se po skalah pretaka oziroma dobesedno skaklja reka, nad katero je med dve steni ujeta skala, ki spominja na medvedovo glavo. Prav tako se ta naravna znamenitost tudi imenuje.

DSCN4409.JPG

Od Skakalc se vrnete do razpotja, kjer boste tokrat izbrali smer za Hudičev most. K njemu se boste vrnili kasneje, kajti ko boste zapustili gozdno stezo ter stopili na cesto, ki iz Zatolmina vodi v vas Zadlaz- Čadrg, se najprej podajte desno. Cesta vas bo po nekaj metrih pripeljala do Zadlaške oziroma Dantejeve jame. 

Gre za eno od mnogih jam, po katerih so odtekale vode Soškega ledenika. Za obisk celotnega jamskega spleta je potrebno spremstvo vodnika. Lahko pa se s ceste povzpnete do njenega vhoda in si ogledate spominsko tablo, posvečeno Danteju Alighieriju, ki naj bi prav v tej jami v začetku 14. stoletja našel navdih za Pekel v pesnitvi Božanska komedija.

DSCN4429.JPG

Od tod se boste odpravili proti vhodu v Tolminska korita. Tokrat boste prečkali 60 metrov visok Hudičev most. Ta je bil zgrajen leta 1907. Spočetka lesen,  kasneje, v času italijanske oblasti, pa so ga zamenjali z železno konstrukcijo. Z njega boste lahko z viška občudovali ozko sotesko, po kateri ste se sprehajali. Skozi skalnati predor ste boste vrnili do vstopne točke ter tako po približno uri in pol zaključili krog.

DSCN4446.JPG

Ogled te naravne znamenitosti vas zagotovo ne bo pustil hladnih. Vendar velja opozoriti, da so poti na območju Tolminskih korit lepo urejene in niso dolge, so pa strme ter na določenih mestih izpostavljene in zahtevne. Zanje je zato obvezna pohodniška obutev ter niso primerne za manjše otroke.

DSCN4438.JPG

Po obisku korit se lahko vzpnete še malce višje. In sicer na Kozlov rob ali Grad. Kozlov rob je vzpetina nad Tolminom. Oznake zanj boste na vaši desni opazili kmalu, ko se boste iz Zatolmina vrnili v Tolmin. Te vas bodo usmerile na široko stezo, ki se vzpenja skozi gozd. Lepo urejena pot vas bo po približno pol ure hoje pripeljala na vrh 426 metrov visokega osamelca, na katerem so ruševine nekdanjega gradu in s katerega se odpre lep pogled proti Tolminu in okoliških krajih ter gorah, ki jih boste morda obiskali naslednjič.

kozlov rob.jpg

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Mateja Florjančič, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)