Trije pokazatelji, da si površno umivate zobe

Čeprav menite, da ste povsem dosledni, stanje vaših zob lahko govori drugače.

3.2.2016 ob 10:45

shutterstock_110161748.jpg

Umivanje zob je osnova ustne higiene in čeprav se tega še kako zavedate, morda le niste tako temeljiti in dosledni, kot se vam zdi. Poglejte, kateri so osnovni pokazatelji, da si zobe umivate površno in da morate to čim prej spremeniti.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Vaši zobje so hrapavi. Ko z jezikom zapeljete po zobeh, njihova površina ni gladka, pač pa hrapava. To pomeni, da so na njih ostanki hrane in pijače. Če torej takoj po umivanju na nekaterih delih zobovja občutite hrapavo površino, v roke še enkrat vzemite ščetko in ponovite ves postopek. 

Na njih se kopiči zobni kamen. Ta se sicer ne pokaže takoj, pač pa se, preden postane viden, nalaga daljši čas. Če na svojih zobeh opazite obloge, ki jih ščetka ne more očistiti, obiščite zobozdravnika, ki vam bo zobni kamen odstranil. Od tedaj pa bodite bolj dosledni in pazite, da se vam ne bo več nakopičil.

Pogosto imate vnete in krvaveče dlesni. Vnetje dlesni ali gingivitis je posledica kopičenja bakterij na zobeh in v ustni votlini na sploh. Te počasi zaidejo pod dlesni, kjer povzročajo poškodbe, ki se najprej pokažejo v obliki krvavenja dlesni in odmika obzobnih tkiv. Vse to pa je posledica neprimernega umivanja zob. Da se stanje ne bi še poslabšalo, zobe umivajte dosledno, s krožnimi gibi in po celotni površini, tudi tik ob zobeh.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)