Poceni požirek za lep nasmeh

Morda se vam bo kombinacija zdela neobičajna, a strokovnjaki trdijo, da je tista, ki zagotavlja lep in bel nasmeh.

16.9.2015 ob 6:30

zobje_shutterstock_176927096.jpg

Imate radi pravi čaj? Torej najbrž veste tudi, da zaradi v njem prisotnega tanina na zobeh pušča nič kaj prijetne madeže.

Že slediš Mični na Facebooku?

Temu pa se lahko izognete tako, da začnete posnemati ljubitelje čaja z Otoka. V Veliki Britaniji mu namreč večina dodaja nekaj kapljic mleka, prav s tem pa preprečijo, da bi se zobje zaradi razvajanja s čajem obarvali.

Konkreten dokaz

Omenjeno je potrdila raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v publikaciji International Journal of Dental Hygiene, znanstveniki pa so prepričani, da je za učinke beljenja zaslužna v mleku prisotna beljakovina kazein. Kazein nase veže tanin in mu tako preprečil, da bi obarval zobe, mleko pa ima zato celo boljši učinek, kot belilne zobne paste.

caj_shutterstock_132930491.jpg

Beseda strokovnjaka

Dr. Ava Chow s stomatološke fakultete kanadske univerze Albert je ob tem dodala, da se bo navada dodajanja mleka čaju, ki so ji, kot že povedano, zvesti Britanci ob tem odkritju nedvomno razširila na širšo populacijo. Zlasti na tiste, ki so se do sedaj čaju prav zaradi posledic na zobe raje izogibali in se s tem oropali številnih zdravilnih vplivov, ki ga pravi čaj na telo vendarle ima.

Logično vprašanje

Najbrž se bo ob tem mnogim porajalo vprašanje, če ima enak učinek na zobe tudi mleko v kavi. Žal strokovnjaki tega odgovora še nimajo, zagotovo pa se bodo do njega kmalu dokopali.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)