Naberite si svojo mešanico za omamen zeliščni čaj

Že poleti si vzemite nekaj časa in naberite zdravilna zelišča za okusno mešanico zeliščnega čaja.

21.8.2015 ob 10:00

shutterstock_93375253.jpg

Radi sedite ob zimskih večerih v objemu toplega doma in si roke grejete ob toplem domačem čaju, iz katerega se kadijo dišeči hlapi? Če radi skrbite za svoje zdravje in ste povezani z naravo, potem si že poleti vzemite nekaj časa in naberite zelišča za okusno mešanico zeliščnega čaja. V avgustu, ko je narava še radodarna s svojimi plodovi, je čas tudi za nabiranje materine dušice, rmana in šentjanževke.

Nabirajte ob točno določenem času

Ko se boste odpravili nabirati zdravilne zeli, se tega iskreno veselite. Ne pozabite, da so rastline z nami že tisočletja in njihova energija je usklajena z našo na prav čudežen način. Za shranjevanje nabranih rastlin je najboljša košara ali redko tkana vreča. Tako obvarujemo rastline, da se ne poškodujejo. Dobro je, da nabirate samo eno rastlino ali pa posamezne rastline dobro ločite med seboj.

Zelišča vedno nabirajte:

  • Ob sončnih dnevih, okoli poldneva, vsaj tri dni po dežju, saj ta iz njih  izpere večino eteričnega olja, ki ima zdravilne učinke;
  • V neonesnaženem okolju. Izogibajte se cestnih in železniških robov, bližine tovarn, škropljenih njiv ter sprehajalnih poti;
  • Lahko upoštevate tudi lunine mene, kdaj so primerni dnevi za nabiranje cvetov, listov, korenin in plodov.

Pravilno sušenje ohranja zdravilne snovi

Sušenje plodov je malo bolj zahtevno, ker traja več dni. Ob pravilnem sušenju ohranijo zeli vse hranilne snovi in vitamine ter naravno barvo brez vseh dodatkov. Najbolj naravno je, da nabrane rastline povežete v velike šopke in jih v poletnem času obesite na balkon ali na podstrešje, kjer so temperature po navadi višje. Če v stanovanju za sušenje nimate ustreznih pogojev, si lahko pomagate tudi z modernejšimi napravami za sušenje sadja, zelenjave in zelišč. Sodobna tehnika je pripeljala do tega, da so z uporabo te metode zelišča suha in nared za uporabo že v nekaj urah, medtem ko naravno sušenje na zraku lahko traja tudi več kot teden dni.


Za še večje užitke ob čaju si preberite še:

susenje.jpg

Shranjevanjevanje v suhem in temnem prostoru

Dobro posušene dele zelišč shranite v steklenih posodah, ki se dobro zapirajo in so zaščitene pred svetlobo. Primerne so tudi zaprte kartonske in lesene (nepobarvane) škatle ali pa platnene vrečke. Slednje lahko hitro sešijete kar sami. Hranite jih v suhem in temnem prostoru.

Pomembno je tudi, da:

  • Posušena zelišča shranjujete nezdrobljena in ločena, saj s tem preprečite hitrejše izhlapevanje ali oksidacijo;
  • Čajno mešanico si pripravite sproti in šele takrat zelišča tudi zdrobite.

Pitje čaja je sproščujoč obred in užitek ob pripravi je še toliko večji, kadar veste, da ste zdravilne sestavine, seveda s pomočjo matere narave, za skodelice omamnega čaja, pričarali kar sami.

Avtorica: P. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)