30.11.2015 ob 12:30
Skodelica zelenega čaja je kot nalašč za vsakodnevno razvajanje. A da bo resnično zalegla, jo pripravite tako, kot to počno tisti, ki se na čaj že pregovorno odlično spoznajo. Seveda govorimo o Angležih. Kaj ti svetujejo glede njegove priprave?
Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Prvo pravilo. Čajne vrečke ne morejo nadomestiti čajnih lističev. Za pripravo res dobrega čaja torej uporabite te. Za deciliter napitka bodo dovolj dva do trije grami čajnih lističev. Količina je sicer odvisna od kvalitete čaja. Boljši kot je, manjša količina je potrebna. Izmerite količino, ki jo želite pripraviti in položite čajne lističe v posebna cedilca, te pa v čajnik.
Drugo pravilo. Za pripravo čaja je primeren zgolj keramični čajnik in prav takšne skodelice.
Tretje pravilo. To se nanaša temperaturo vode. Ta ne sme biti prevroča. Preden z njo prelijete čajne lističe v keramičnem čajniku, jo zavrite in počakajte šest minut, da se ohladi na približno 85°C.
Četrto pravilo. Čaj naj bo v vroči vodi le od ene minute do največ dveh minut in pol. Nikakor pa ne dlje, sicer bo postal grenek. Trajanje je znova odvisno od kvalitete čajnih lističev.
Peto pravilo. Da bi bil okus čaja enakomeren, počasi, po curkih dolivajte čaj v skodelice in uporabite ves skuhan napitek.
Še dodatki
Pravi čaj veliko ljudi pije z mlekom, vendar pa 69 odstotkov ljubiteljev to kombinacijo uživa napačno. Mnogi namreč mleko čaju dodajo, ko je čaj že v skodelici, a Angleži pravijo, da je to napaka. Svetujejo, da je potrebno v skodelico najprej naliti mleko in šele nato dodati čaj ter druge dodatke, kot so sladkor, med, cimet, ...
In sedaj, ko vse to veste, uživajte v skodelici popolnega čaja.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar