Kislost nožnice: Kakšna je zdrava in kaj vse vpliva nanjo

Primerno okolje znotraj nožnice ščiti pred bakterijskimi vnetji.

8.5.2023 ob 3:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kislost nožnice: Kakšna je zdrava in kaj vse vpliva nanjo

Ko gre za pH nožnice, zna za pravilno kislost odlično skrbeti sama. Se pa včasih zgodi, da se ta spremeni zaradi različnih zunanjih dejavnikov, tedaj zadeva ni najbolj prijetna.

Kakšna je zdrava pH vrednost vagine, kaj vse vpliva nanjo, zakaj se poruši in kaj se tedaj zgodi? Tu je nekaj odgovorov na s tem povezana pogosta vprašanja.

Kakšna je naravna pH vrednost vagine in kaj bi o tem morali vedeti?

"PH vrednost vagine se običajno giblje od štiri do 4,5," je povedala ginekologinja Eden Fromberg.

Za kratko osvežitev znanja: pH je enota za merjenje kislosti in bazičnosti okolja. PH 7 je nevtralna vrednost, bolj, kot se število približuje ničli, bolj je okolje kislo in bolj, kot se viša od vrednosti sedem, bolj je bazično. Nožnica se torej nagiba proti kisli strani.

V njej se nahajajo štiri glavne vrste bakteriji, to so Lactobacillus inersLactobacillus crispatusLactobacillus gasseri in  Lactobacillus jensenii.

"Skupaj v pravem ravnovesju ustvarjajo kislo okolje in s tem varujejo pred pretiranim množenjem glivic in škodljivih bakterij.

Kadar se  bakterijsko ravnovesje znotraj nožnice poruši, okolje postane preveč bazično, razvije se bakterijska vaginoza, pojavijo se izcedek, srbeč občutek, neprijeten vonj in bolečina med spolnim odnosom," je pojasnila ginekologinja Wendie Trubow.

Kislost vagine lahko s temu namenjenimi lističi preverjate sami, a dejstvo je, da se na neprimerno pH vrednost hitro odzove in je takoj jasno, kadar je porušeno zdravo ravnovesje.

Nanjo vpliva veliko dejavnikov, tudi menstrualni cikel in jemanje nekaterih zdravil, denimo antibiotikov. Drugo, kar vpliva na zdravje vagine je hrana, ki jo uživamo, zato je uravnotežena dieta ključna tudi za zdravje tega organa.

"Nožnica dejansko posnema vse, kar se dogaja v prebavilih," je povedala Trubowova in nanizala nekaj napotkov, kako poskrbeti za njeno zdravo pH vrednost:

Uživajte probiotike

Probiotiki skrbijo za zdravo črevesno in bakterijsko mikrofloro, zato jih je vedno, zlasti ob uživanju antibiotikov, dobro vključiti v prehrano.

Načeloma ni treba posegati po prehranskih dopolnilih z njimi, je pa dobro jesti več fermentiranih živil, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, vložena zelenjava,  kombuča in podobno.

Mladenovic/Gettyimages

Le v primeru, da je zaradi antibiotikov mikroflora znatno ogrožena, se pozanimajte, kateri prehranski dodatki s probiotiki bi bili za vas primerni.

Izogibajte se hrani, ki povzroča vnetja

Ta ima vpliv tudi na zdravje nožnice. Z jedilnika črtajte predelana živila, alkohol, sladke gazirane pijače, nezdrave prigrizke.

Povedano na kratko: vse, kar škoduje telesu nasploh, škoduje tudi vaginalni mikroflori. Raje posegajte po svežih živilih, sadju, zelenjavi, mlečnih izdelkih, zdravih maščobah, beljakovinah in sestavljenih ogljikovih hidratih.

Ne pretiravajte z umivanjem

Vagina se lahko čisti sama. Pika. Ne glede na to, kaj piše na izdelku, ki naj bi bil namenjen čiščenju notranjosti nožnice, tega ne potrebujete.

Zgolj voda je za njeno čistočo povsem dovolj.

Uporabljate kondom

Če ste dovzetni za bakterijske okužbe nožnice, med spolnim odnosom uporabljate kondom, saj tudi moška semenska tekočina lahko spremeni njeno pH vrednost.

Pametno izberite spodnje perilo

To naj bo iz naravnih materialov, v katerih lahko intimni predeli dihajo. Takoj po vadbi se oprhajte in vlažno perilo nadomestite s suhim in še nekaj: nožnica vam bo hvaležna, če boste ponoči spali goli.

Tako se bo lahko dodobra prezračila in nadihala ter posledično lažje uravnavala mikrofloro.

Za konec

Kako veste, da je vaša vagina zdrava? Tedaj, ko se vam ni treba z njo ukvarjati, je vse v najlepšem redu, meni ginekologinja in na kratko povzema, kako skrbeti, da bi to kar najdlje tako ostalo:

Sledite zdravi prehrani, ne uporabljajte agresivnih čistilnih preparatov, bodite pozorni na materiale spodnjega perila in ji ponoči dovolite malo svobode.

Vse to pomaga do zdrave pH vrednosti in s tem prav takšne mikroflore na nežnem in občutljivem področju telesa.

Povzeto po portalu Mind body and green

Preberite še: Pet razlogov za srbečo nožnico (ko niso krive glivice)

Morda vas zanima tudi: S to rastlino si lahko pomagamo pri menstruacijskih krčih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)