Zakaj bi morali spati goli

Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj bi se morali ponoči znebiti vseh oblačil.

6.5.2023 ob 12:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Zakaj bi morali spati goli

Radi spite brez oblačil? Večina najbrž ponoči ni povsem gola. Še v vročih poletnih nočeh na sebi obdrži vsaj kakšno udobno majico in spodnje perilo. Pa vendar strokovnjaki za intimno zdravje pojasnjujejo, da bi v korist boljšega spanca in predvsem boljšega zdravja, morali zvečer v posteljo goli.  

Upravičeni razlogi

"Kadar je intimno področje stalno pokrito s tkanino, zlasti, če ta ne prepušča zraka in ne vpija dobro vlage, se slednja kopiči na delih telesa, ki so posebej občutljivi," je pojasnila ginekologinja in porodničarka Alyssa Dweck.

"V takšnih pogojih, natančneje v kombinaciji povečane vlažnosti in visoke temperature, se ustvarijo idealne razmere za prekomerno kopičenje bakterij in glivic, te vodijo v okužbe nožnice ter vnetja kože okoli nje.

Zlasti ženske, ki so dovzetne za omenjene težave in zato pogosto žrtve srbeče intime, bi definitivno morale spati brez spodnjega perila. Enako velja tudi za moške.

A v končni fazi: na te težave nihče ni povsem imun," je dodala ginekologinja.

Z njo se strinja urolog Brian Steixner: "Spodnje hlačke zadržujejo vlago in ovirajo dotok zraka do intimnih predelov. V njih se tako ustvari toplo in vlažno okolje, ki ga bakterije in glivice obožujejo. Tako ne samo, da se zbujate prepoteni tam spodaj, posledice so lahko veliko bolj neprijetne in trajnejše."

"Spanje brez oblačil zmanjša tudi tveganje za draženje kože, pri moških je koristno za nastajanje zdrave sperme. Če se par trudi, da bi povečal družino, je en od koristnih načinov spanec brez oblačil. Z več vidikov," je še povedal urolog.

Previdno med menopavzo

Za ženske med menopavzo je spanec brez oblačil posebej priporočljiv.

Po besedah Raquel B. Darik, klinične profesorice na medicinskem centru Langone univerze New York je to čas, ko se začno vaginalne stene tanjšati, intimni predeli postanejo dovzetnejši za različne okužbe. Da med nočnim znojenjem ne bi bili izpostavljeni dodatni vlagi, je vsekakor bolje odvreči oblačila.

Vam ideja o tem ne diši najbolj?

Dweckova v tem primeru priporoča sledeče:

"Če vam spanje brez spodnjega perila in pižame ne diši, si omislite ohlapna, zračna nočna oblačila. Tudi spodnje hlačke naj ne bodo tesno se prilegajoče.

Če imate nekje na dnu predala tako imenovane babičine spodnjice, je to čas, da jim namenite uporabnost in si jih ponoči oblečete."

Vitalii Marchenko/Gettyimages

"Seksi spodnje perilo, tesne spodnjice iz umetnih materialov pa res niso primerna izbira."

Torej prihaja poletje, morda nas bo tudi letos obsipalo z vročimi nočmi. Še preden nastopi, osvojite spanje brez pižame in brez spodnjega perila. Morda bi ostali samo pri dolgi široki majici. Če slučajno ne živite sami in imate sostanovalke ali sostanovalce.

Da ne bi koga spravljali v zadrego.

Povzeto po portalu Your Tango

Preberite še: Sedem razlogov za krvavitev med spolnim odnosom

Morda vas zanima tudi: Okusen in zdravilen čemaž: kako ga nabiramo in kdo se mu mora izogibati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)