Sedem razlogov za krvavitev med spolnim odnosom

V ozadju krvavitev med in po spolnem odnosu se skrivajo različni dejavniki.

17.4.2023 ob 4:55 | Foto: Marjan Apostolovic (Naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem razlogov za krvavitev med spolnim odnosom

Med spolnim odnosom se sproščajo telesne tekočine, a kri naj ne bi bila ena od njih. Vaginalna krvavitev po seksu, medicinsko imenovana postkoitalna krvavitev, ali med njim, lahko predstavlja razlog za zaskrbljenost, čeprav v večini primerov ne zahteva zdravniške obravnave. 

Pogostost krvavitve

"Manjša količina krvi, ki se pojavi enkrat ali res redko, je povsem sprejemljiva," je povedala ginekologinja Nichole Mahnert in dodala: "Če je pojav pogost, je krvavitev občutna in se pojavlja pri več zaporednih aktih, pa je dobro najti vzrok ter ga odpraviti. Nekatere zdravstvene težave, kot so vnetja, okužbe ali rak materničnega vratu povzročajo ta pojav.

"V večini primerov krvavitev po seksu ni problematična, a so tudi izjeme," se s kolegico strinja ginekologinja Felice Gersh.

"Včasih gre za posledico menstruacije, čeprav sicer krvavitev ni več prisotna, lahko gre za napoved menopavze, lahko pa razlog tiči drugje."

To so po besedah ginekologinj najpogostejši razlogi za postkoitalno krvavitev.

Vaginalna suhost

Če vagina ne izloča dovolj naravnega lubrikanta, med penetracijo prihaja do trenja, kar lahko poškoduje nežna tkiva nožnice in povzroči krvavitev. Druga neprijetna posledica vaginalne suhosti je boleč intimni akt.

Vzroki za vaginalno suhost so lahko:

  • Hormonske spremembe: padec ravni estrogena po porodu, med dojenjem, med perimenopavzo in po menopavzi.
  • Intimni akt pri preslabi vzburjenosti: ko telo fizično še ni pripravljeno na penetracijo.
  • Kemoterapija: kemoterapija lahko vpliva na delovanje jajčnikov, ti zmanjšajo ali povsem prekinejo tvorjenje estrogena in progesterona, kar pripelje do vaginalne suhosti.

Rešitev v teh primerih predstavlja uporaba lubrikantov, vlažilcev in vaginalnega estrogena. Odvisno od vzroka za vaginalno suhost.

Kontracepcija

Vsaka oblika hormonske kontracepcije lahko vodi v krvavitev med seksom in po njem. Krvavitve med menstruacijami ali krvavite med intimnim aktom, so praviloma prisotne ob začetku jemanja te oblike zaščite ali ob prehodu z ene na drugo vrsto hormonske kontracepcije.

Po nekaj mesecih se telo na novost prilagodi in tega stranskega učinka ni več.

Drugi razlog za krvavitev, povezan s hormonsko kontracepcijo je, da ta včasih povzroča vaginalno suhost in krvavitev nastane zaradi trenja.

V vsakem primeru, če je kri med odnosom prisotna še po treh mesecih od začetka uživanja hormonske kontracepcije ali zamenjave te, težavo zaupajte ginekologu, morda vam bo predlagal drugačno obliko zaščite.

Towfiqu Ahamed/Gettyimages

Spolno prenosljive bolezni

Spolno prenosljive bolezni so lahko vzrok za krvavitev po seksu, zlasti če zaradi njih pride do vnetja materničnega vratu oziroma cervicitisa. Kadar med penetracijo pride do draženja tega dela telesa, se včasih pojavi kri.

Klamidija, gonoreja, herpes in trihomniaza lahko povzročijo cervicitis.

Gonoreja in klamidija sta lahko vzroka tudi za razvoj medenične vnetne bolezni (pelvic inflammatory disease (PID)), ki prizadene reproduktivne organe: maternico, jajcevode in jajčnike ter prav tako povzroča krvavitve med menstruacijami, po seksu, ob tem pa še bolečino v medeničnem dnu, izcedek ter neprijeten vonj. Nezdravljeno vnetje vodi v neplodnost.

Večina spolnih bolezni se ne odraža s simptomi, zato je ob možnosti zanje in pogostih krvavitvah med seksom dobro obiskati zdravnika in se prepričati, da niso razlog za težave.

Polipi na maternici ali materničnem vratu

Polipi so izrastki, ki nastanejo na tkivih reproduktivnih organov oziroma na materničnem vratu in na maternici sami. V njih je veliko krvnih žil in ob pritisku nanje ali draženju lahko nastopi krvavitev, ki se odraža kot majhna količina krvi po seksu.

Polipi materničnega vratu se lahko razširijo vse do vagine, s tem je tveganje za draženje med penetracijo še večje.

So dokaj pogost pojav, zlasti pri ženskah, starejših od 40 let in pri osebah, ki so že v perimenopavzi.

Oboji, tako maternice kot materničnega vratu, so praviloma benigni in ne gre za rakave tvorbe. V redkih primerih se razvijejo v raka materničnega vratu.

Če menite, da je težava v tem, se pogovorite z ginekologom, zdravljenje ni vedno potrebno, je pa odvisno od velikosti in simptomov, ki jih polipi povzročajo.

Bakterijska vaginoza in glivično vnetje

Vsako vnetje ali okužba intimnih predelov se lahko odraža s krvavitvijo.

Bakterijska vaginoza, ki je posledica prekomerne rasti bakterij in porušenega bakterijskega ravnovesja, je najpogostejša vaginalna okužba pri osebah, starih od 15 do 44 let. Večina žensk se prav tako vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem nožnice.

Drugi znaki bakterijske vaginoze so:

Bel ali siv izcedek, srbenje, pekoč občutek, vonj, ki spominja na ribe. Krvavitev ni eden od očitnih simptomov vnetji, je pa dejstvo, da se pri obeh lahko pojavi vnetje materničnega vratu, kar zaradi draženja med penetracijo povzroči krvavitev.

Maternični fibroidi ali miomi

Gre za nerakave tvorbe, ki nastanejo iz mišičnih tkiv maternice. Rastejo na maternični steni ter so po velikosti lahko zelo različni: od grahovega zrna pa celo do velikosti grenivke. Vsebujejo veliko krvi in gibanje med intimnim aktom lahko povzroči krvavitev.

Pri ženskah so miomi oziroma maternični fibroidi pogosti, v bistvu so prisotni pri 75 odstotkih žensk, najpogosteje nastanejo v starosti od 30 do 40 let, dovzetnejše zanje so temnopolte ženske.

Večina se prisotnosti teh sploh ne zaveda in tudi ob postavljeni diagnozi se praviloma ne odstranjujejo.

Rak materničnega vratu

Gre za raka na predelu med vaginalnim kanalom in dnom maternice. Blaga krvavitev med seksom je eden od glavnih simptomov tega obolenja, ki ne povzroča bolečine. Razlog za kri so goste žilice v rakavi tvorbi ter trenje, ki nastaja med penetracijo.

Dobra novica pri tem je, da je odstotek ozdravljivosti tega raka, kadar je odkrit pravočasno, zelo visok, hitra diagnostika pa je mogoča po zaslugi presejalnih testov in PAP brisov.

Zaključek:

Krvavitev med seksom ali po njem praviloma ni razlog za skrb, a če je občutna, se pojavlja pri vsakem odnosu in v vas vzbuja dvome, obiščite zdravnika, ki bo izključil ali pravilno zdravil resne težave z zdravjem reproduktivnih organov.

Povzeto po portalu Health.com

Preberite še: 6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Morda vas zanima tudi: Če imate te simptome, se vam bliža menopavza


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)