Libido: 10 vprašanj in odgovorov

Kolikšna je normala količina spolnih odnosov, kaj vse vpliva na libido, kaj ta sploh je in drugi odgovori na z njim povezana vprašanja.

23.3.2023 ob 6:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Libido: 10 vprašanj in odgovorov

Najbrž ste se tudi sami že kdaj spraševali, kaj vse vpliva na libido, kaj ta beseda sploh označuje, kako se spreminja v odnosu in kako nanj vplivajo hormoni.

Portal Self je poiskal odgovore na ta in še mnoga druga, z libidom povezana vprašanja ter seveda odgovore nanje.

Kaj sploh je libido?

"To je, v povezavi s spolnim življenjem, pogosto uporabljena beseda, ljudje pa imajo različne predstave glede tega, kaj sploh pomeni," je povedala Madeleine M. Castellanos, psihiatrinja, specializirana za seksualno terapijo in dodala, da strokovnjaki ta izraz uporabljajo za opisovanje psihološkega vidika seksualne želje.

"To je občutek spolnega nagona ali motivacije za seksualne dejavnosti," je dejala Kristen Mark, raziskovalka seksa in intimnega odnosa ter direktorica laboratorija za proučevanje seksualnega zdravja na univerzi Kentucky.

Je libido enako kot vzburjenje?

"Ne, lahko pa je to dvoje tesno povezano," pojasnjuje Castellanosova in dodaja, da je libido tisto, kar se odvija v možganih, seksualno vzburjenje pa je odziv telesa na spolne dražljaje, denimo navlažena nožnica pri ženskah in erekcija pri moških.

"Večina libido in vzburjenje dojema kot eno in isto stvar. Res je, da sta lahko, nista pa nujno tesno povezana. Visok libido je včasih prisoten tudi ob odsotnosti fizičnih znakov vzburjenja, prav tako se ti neredko pojavijo, kadar nekdo ni mentalno razpoložen seksualni odnos.

V tem primeru govorimo o neusklajenosti libida z vzburjenjem, s čimer pa ni nič narobe. Telo se včasih preprosto tako obnaša. Splošno prepričanje je, da ženske težje usklajujejo fizično vzburjenje in psihološko željo kot moški, a tako kot pri ostalih seksualnih zadevah, tudi pri tem ni pravila," je dejala Markova.

Je nenavadno, da dokler se intimni akt ne začne, ne čutim želje po njem?

"Nikakor ne. To se imenuje čutna želja in predstavlja primaren tip libida za mnoge posameznike," je pojasnila Markova. Včasih se želja po intimnosti ne pojavi, dokler se spolni akt ne začne. Morda ste bili teoretično naklonjeni seksualnemu aktu, vendar želja pred dotiki partnerja ni bila prisotna.

Gre za nasproten pojav od spontane želje, ko se vzburjenost pojavi, preden partner sploh namigne na intimni akt. Obe obliki sta povsem normalni, sprejemljivi in se izmenično pojavljata v intimni zvezi.

V sodobni družbi in medijih je spontana želja velikokrat idealizirana, a ni prav nič pomembnejša od čutne.

David Prado/Gettyimages

Kaj je normalen libido?

"Normalnega libida ni," na kratko odgovarja profesorica ginekologije na univerzi Stanford Leah Millheiser in utemeljuje:

"Vsak posameznik ima svoj pogled na to, kaj je dober, naraven in zadovoljujoč libido, ki je odvisen od mnogih dejavnikov."

"Ob tem je treba vedeti, da zastareli pogledi na seks in libido v naši družbi nekako obvladujejo koncept normalnega libida. Mnogi tako še vedno verjamejo, da moški stalno razmišljajo o seksu in da se mu lahko predajo, kadar hočejo, kar ni res," opozarja Markova in dodaja:

"Res je, da so določeni spolni hormoni, ki so praviloma smatrani kot moški, pri njih v večjih količinah prisotni v telesu, a to ne pomeni, da je libido pri moških zato stalno na višku. Treba je vedeti, da je pojem normalen libido zelo širok in ima velik razpon ne glede na spol in spolno usmerjenost."

Obstaja previsok ali prenizek libido?

Možno je, da je libido previsok ali prenizek. O tem govorimo, kadar nenadoma izrazito odstopa od običajne, za posameznika prisotne norme.

Nenaden padec libida je včasih povezan z zdravstvenimi težavami, kot je denimo depresija. Prav tako se lahko pojavijo težave z vzburjenostjo, čeprav je libido prisoten. V tem primeru gre največkrat za fiziološke težave z zdravjem.

Neravnovesje nevrotransmitorjev v možganih denimo vpliva na dotok krvi v spolne organe, pojasnjujejo na kliniki Cleveland.

Disparevnija je medicinski izraz za boleč spolni odnos in vodi tudi v nižji libido. "Ob fizičnem nelagodju že misel na seks prinaša neprijetne občutke, kar seveda niža spolno poželenje," pojasnjuje Millheiserjeva.

"Veliko zanimanja znanost posveča hipoaktivni spolni želji (HSDD). Če je libido vsaj pol leta kronično nizek ali celo odstoten in lahko izključite druge dejavnike za to, ste žrtev omenjene motnje. Osebe, ki se z njo soočajo, se običajno počutijo dobro na vseh drugih področjih življenja razen z vidika spolnosti,« je povedala Castellanosova in dodala, da se strokovnjaki ukvarjajo z razlogi zanjo in preverjajo, ali pri osebah, ki se z njo soočajo, prihaja do nevroloških sprememb v možganih.

Na drugem bregu je izjemo povišan spolni nagon oziroma libido. Gre za kompulzivno motnjo seksualnega obnašanja ali CSBD. Posamezniki, ki se soočajo z njo, ne morejo nadzorovati spolnih vzgibov, kar ima negativne poledice na intimno zvezo in na življenje nasploh.

V tretji skupini so osebe z bipolarno motnjo. Pri njih se izmenjujejo obdobja izrazito visokega in izrazito nizkega libida. Med prvo fazo je tako libido neverjetno povišan, med drugo pa nenavadno nizek ali ga sploh ni.

Ilona Titova/Gettyimages

Kolikšno pa je normalno nihanje libida?

Za vse prej naštete primere velja, da gre za ekstremna nihanja, ki so v splošni populacij izjeme in ne pravilo. Je pa dejstvo, da libido do določene mere niha pri vseh.

"Tako kot niha raven energije, tako kot se spreminja tek, razpoloženje, tako tudi libido niha. To nihanje je največkrat odgovor na številne dejavnike, ki vplivajo na telo, možgane in so posledica vplivov iz okolja, stila življenja ter medosebnih odnosov," pojasnjuje Castellanosova.

Izmenjujoč visok in nizek libido torej ni razlog za zaskrbljenost, nemogoče pa je določiti, kakšna nihanja so, če ne gre za ekstreme, normalna in sprejemljiva. To je odvisno od vsakega posameznika.

Kateri hormoni vplivajo na libido?

Na libido vpliva pisana množica hormonov. Njihov učinek se razlikuje glede na življenjsko obdobje in, pri ženskah, na menstrualni cikel, glavno vlogo pa igrajo sledeči:

Estrogen: strokovnjaki navajajo, da ima estrogen največjo vlogo pri povečanju libida. Ta hormon je glavni krivec za upad tega po menopavzi, ko se količina estrogena, ki ga izločajo jajčniki, zmanjša. Tudi po porodu tega hormona v telesu ženske nastaja manj, kar seveda vpliva na libido.

Progesteron: še en hormon, ki ima velik vpliv na libido, ta deluje v obratni smeri od estrogena in se pod njegovim delovanjem poželenje zmanjša. Povišane ravni progesterona po ovulaciji pri ženskah vodi v upad seksualne želje.

Testosteron: zelo pomemben hormon, ko gre za libido, kadar ga je v telesu veliko, je ta izrazitejši, kadar upade, se zmanjša tudi spolna želja.

Kaj, če je partnerjev libido višji od mojega?

"To se imenuje spolna nekompatibilnost," je pojasnila Markova in dodala, da v bistvu ni nič neobičajnega. Kajti tudi glede potreb po spancu, količini hrane in gibanja si dva v razmerju nista enaka.

Res pa je, da zadeva, če je izrazita, pripelje do napetosti v zvezi in do nelagodja v smislu, da je oseba z nižjim ali tista z visokim libidom označena kot »nenormalna«.

Stvar je rešljiva z odkritim pogovorom, izpostavljanjem težave in z iskanjem rešitev zanje, ki največkrat slonijo na kompromisu, ki nekako ustreza obema.

Lahko povečam svoj libido?

Ob odgovoru na to vprašanje je treba poudariti, da za noben dodatek prehrani ali živilo ni znanstvenega dokaza, da povečuje libido. Tega je mogoče povišati le, če je odkrit razlog za izrazit padec. Če gre za zdravstveno težavo, ki vpliva na spolno željo, denimo depresijo, ali boleč spolni odnos, se je treba obrniti na zdravnika.

Če se težava skriva v dolgočasju ali sporih v zvezi, je treba delati na tem področju.

Eden od dejavnikov, ki vplivajo na libido, je zadovoljstvo v razmerju. Bolj, kot je par zadovoljen z zvezo, višji libido imata praviloma partnerja. Torej je, ob težavah v razmerju, treba odpraviti te.

"Še eno dejstvo je pri tem dobro upoštevati: več seksa pomeni višji libido. Torej je smotrno v določenih primerih, ko spontan seks ni ravno na dnevnem redu, razmisliti o načrtovanem in tako vplivati na spolno slo," je povedala  Markova in dodala, da je na libido mogoče vplivati, a enotnega recepta, ki bi deloval pri vseh, ni. Treba je izluščiti srž težave in zadeve reševati pri koreninah.

Na koga se lahko obrnem, če menim, da imam težave z libidom?

"Če menite, da imate zaradi spolnega nagona težave, je treba poiskati strokovno pomoč. Libido je kompleksna stvar, razlog za previsokega ali prenizkega praviloma ni enoznačen in ga ni lahko določiti," pravi Markova in dodaja:

"Morda bo vaš ginekolog izločil fizične ovire in vas napotil na terapevta, ta pa k svetovalcu za pare, prvi korak pri reševanju zadrege z libidom pa je nedvomno vaš osebno zdravnik."

Preberite še: Poznate menstrualne letne čase? Vsaka ženska bi jih morala upoštevati

Morda vas zanima tudi: 5 mitov o seksu, ki jim morate prenehati verjeti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)