Kako ukrepati ob vaginalnih okužbah in vnetjih

Z glivičnim vnetjem se ženske srečujejo pogosto, a obstajajo preventivni ukrepi, ki ga lahko preprečijo.

2.4.2023 ob 6:30 | Foto: Shutterstock | Avtor: Teja Roglič

Kako ukrepati ob vaginalnih okužbah in vnetjih

Glivično vnetje, strokovno imenovano vulvovaginalna kandidiaza, je ena najpogostejših vaginalnih okužb. To je vnetje nožnice in zunanjega spolovila, ki ga povzročajo glivice Candida albicans. Z njim se ženske srečujejo pogosto, a vendarle obstajajo preventivni ukrepi, ki ga lahko preprečijo.

Glivice imajo rade top­lo in vlažno okolje, zato je zanje idealna nožnica. Čeprav je naše telo običajno v ravnovesju, ga lahko zamajejo hormonske spremembe, sladkorna bolezen, stres in uživanje antibiotikov. V razrast spor lahko vodi tudi nepravilna prehrana z veliko sladkorja.

Candida albicans je eden najpogostejših povzročiteljev vnetij zunanjega spolovila in nožnice. Ginekologi zaznavajo, da ima glivično vnetje v rodnem obdobju več kot polovica žensk. Večina med njimi celo večkrat. Je najpogostejše vaginalno vnetje, ki ga spremlja srbenje spolovila, sluznica je pordela, pojavi se bel, sirast izcedek iz nožnice.

Higiena, sintetično spodnje perilo in mokre kopalke

Da bi se vnetju izognili, je po vsakem umivanju potrebno temeljito brisanje, po plavanju pa preoblačenje v suhe kopalke. Zmotno je prepričanje, da obiski bazenov in savn samoumevno povzročajo glivične okužbe, ker se jih tam nalezemo.

 

Pretiran razrast sicer telesu lastnih glivic je zgolj posledica zanje ugodnega okolja. Poleg preoblačenja v suhe kopalke je treba biti pozoren pri izbiri spodnjega perila, bombaž naj ima prednost pred sintetičnimi materiali.

In higiena? V času menstruacije izberimo bombažne higienske vložke in tampone, če nam okoliščine ne dopuščajo natančnega umivanja rok, za vstavitev tampona uporabimo aplikator. Higiena intimnih predelov je pomembna, a nikakor ne pretiravajmo z uporabo mil, saj to naravno ravnovesje intimnih predelov le poruši.

In če se vnetju vseeno nismo izognili?

Če stanje ni prehudo, si lahko pomagamo sami. Testni lističi s skalo, ki se obarva glede na pH, lahko potrdijo ali ovržejo, ali imamo težave glivičnega izvora. Kupimo jih lahko v lekarnah, kot tudi nekaj preizkušenih zdravil in mil za intimno nego, primernih za čas vnetja. Zdravljenje je lokalno. Na boleče predele na zunanjem spolovilu nanesemo predpisano antimikotično kremo, v vagino vstavimo vaginalete z enakim zdravilom. Če v nekaj dnevih ne opazimo izboljšanja, obiščemo ginekologa.

Preberite še: Kakšen je vonj zdrave vagine

Morda vas zanima tudi: Živila, ki dvigujejo razpoloženje: Po tej hrani se boste počutili bolje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)