Kakšen je vonj zdrave vagine

Vonj vagine nikoli ne spominja na cvetlice, najbrž pa se vsaka ženska sprašuje, kakšen priča, da je nožnica zdrava.

17.4.2022 ob 6:18 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kakšen je vonj zdrave vagine

Vedno se lahko zanašate na to, da bo Gwyneth Paltrow predstavila kakšen nov, včasih tudi sporen pripomoček ali način za negovanje intimnih predelov, kot je denimo čiščenje s paro. Njen zadnji, skoraj  bizaren produkt na tržišču so dišeče svečke z vonjem vagine.

Glede na opis teh na strani Goop je njihov vonj zabaven, čudovit, seksi, lep in nenavaden.

Ali natančneje, gre za mešanico vonja po geranijah, citrusih, bergamontu, cedrovini v kombinaciji z vonjem damaščanske vrtnice in ambretovih semen.

A če se vonj vaše nožnice ne more primerjati s temi aromami, brez panike. "Vagina naj ne bi dišala kot rožni vrt," je za Health povedala ginekologinja Sherry Ross. Vonj lastne nožnice je sicer za mnoge prijeten, je pa res, da se ta, tako kot izcedek, spreminja glede na obdobje v mesecu.

Kakšen je normalen vonj vagine?

"V bistvu ga je težko določiti, saj se ta razlikuje od ženske do ženske. Nekatere ga opisujejo kot zemeljski, zrel, spet druge kot oster, rahlo kiselkast," navaja Rossova.

Ključno je, da vsaka pozna normalen vonj lastne nožnice in opazi spremembe tega, ki lahko nakazujejo na okužbe, vnetja ali druge težave intimnega področja.

Nožnica je zelo občutljiv organ in se hitro odzove na različne dražljaje. Pod vplivom teh se neredko spremenita bakterijsko ravnovesje ter kislost intime. Oboje vpliva na vonj in količino izcedka.

Zakaj se spremeni vonj?

"Dejavniki, ki vplivajo na spremembo vonja nožnice, so najpogosteje uživanje antibiotikov, uporaba agresivnih mil, spermicidov, do spremembe lahko pride pri zamenjavi seksualnega partnerja, včasih jo pogojuje pogostost seksa," najava Rossova.

Nanj vplivajo tudi nosečnost, dojenje, menopavza in drugi vzroki za hormonske spremembe.

Kdaj je treba ukrepati?

Neredko gre za posledico glivičnih ali bakterijskih vnetji, spolne bolezni ter za nedosledno menjavanje tamponov, pod vplivom česar se poruši ravnovesje bakterij. Vsi ti dejavniki ne samo, da povzročajo neobičajen vonj, odražajo se tudi z drugimi simptomi.

Vaginalno vnetje običajno spremljajo srbenje, pekoč občutek in rdeča nožnica, njene ustnice lahko zatečejo, količina izcedka je večja. Na bakterijsko okužbo praviloma nakazuje močan vonj, ki spominja na ribe. Ta je značilen tudi za spolno prenosljivo bolezen trihomonijazo. V vseh teh primerih je treba obiskati zdravnika, ki bo predpisal primerno zdravljenje.

Vpliva tudi prehrana

Drugačen vonj vagine je lahko posledica spremenjene prehrane. Določena živila vplivajo na pH vrednost nožnice, s tem se spremeni njen vonj. Najbolj očiten je ta pojav pri uživanju česna, čebule, mete, kurkume, sira z modro plesnijo, zelja, cvetače, špargljev, rdečega mesa in kisa.

Kajenje in pitje alkohola ter uživanje premalo vode se prav tako odražajo s spremenjeno aromo tam spodaj.

Higiena je pomembna

Tudi higienske navade vplivajo na vonj nožnice. "Zapomnite si, vagina je kot celo telo:  treba je skrbeti za njeno čistočo. Njena površina je prekrita z lasnimi mešički in dlačicami, v katerih se zadržujejo bakterije in povzročajo vonjave, ki ob pomanjkljivi higieni niso ravno v ponos," opozarja Rossova in dodaja: "Ob tem je vagina tik ob anusu, s katerega se lahko nanjo prenesejo bakterije, kar je mogoče preprečiti le s primerno higieno."

A čeprav njeno zunanjost sicer lahko umivate z milom, je njena notranjost preobčutljiva na uporabo različnih preparatov in je za njeno čistočo povsem dovolj običajna voda.«

Nikoli po rožicah

"Ne glede na to, kako skrbite zanjo, nikoli ne bo dišala po rožicah. Bo pa po zaslugi primerne nege oddajala vonj, ki nakazuje, da je zdrava in pravilno negovana," zaključuje Rossova.

Preberite še: »Prepričana sem, da je v Sloveniji veliko depresivnih vagin« (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Devet neverjetnih dejstev o vagini, ki jih niste poznali


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)