Osem tipov sramnih ustnic ali kakšna je normalna vagina

Vsaka ženska je posebna, njeni intimni organi so edinstveni in zato ne glede na obliko normalni.

30.10.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem tipov sramnih ustnic ali kakšna je normalna vagina

Obstaja veliko oblik in velikosti vagine. Sramne ustnice so lahko ozke, tanke, dolge, gladke, nagubane in še bi lahko naštevali. "V svoji dolgoletni praksi sem videla že nešteto nožnic in za nobeno ne bi mogla reči, da ni normalna," je za Self povedala ginekologinja Mary Jane Minkin.

Z njo se strinja plastični kirurg, specializiran za sramne ustnice v bolnišnici Group Ben Khoda: "V grobem bi lahko sramne ustnice razdelil v osem skupin. Razlikujejo se po obliki in velikosti, barvi in debelini, a to, da so ene normalne in druge ne, ne drži. V družbi je pogosto prisoten mit, da ima vsak del telesa predpisano obliko, tudi intimni predeli in da odstopanja niso sprejemljiva, kar preprosto ni res. Čisto vsi so običajni oziroma normalni."

Takole pa je nanizal nekaj najpogostejših oblik

Asimetrične sramne ustnice

Nekatere ženske opažajo, da se njihovi zunanji sramni ustnici razlikujeta po dolžini ali debelini. Medtem, ko je ena tik ob vagini, druga visi čez njo. Medtem, ko je ena tanjša, je druga debelejša. "Nekako tako, kot velja za obrvi, velja tudi za ta del telesa: sramni ustnici nista enojajčni dvojčici, temveč sestri," se je pošalil kirurg.

Odebeljene zunanje sramne ustnice

Včasih so zunanje sramne ustnice odebeljene in nekateri jih zaradi te oblike primerjajo s cvetom, večina pripadnic nežnejšega spola pa se glede na izkušnje kirurga pritožuje, da so preširoke in bi rade ožjo različico, ki se jim zdi bolj estetska. Vendar bi namesto tega morale sprejeti tisto, kar jim je dala mati narava.

 

Poudarjene notranje sramne ustnice

Včasih so notranje sramne ustnice daljše od zunanjih in segajo čez slednje, kar je neredko vir zadrege. Neupravičeno, kajti vsaka velikost prvih in drugih je normalna.

Poudarjene zunanje sramne ustnice

V nasprotju s prejšnjo točko so zunanje ustnice tiste, ki so poudarjene in notranjost nožnice je pod njimi povsem skrita.

Dolge zunanje sramne ustnice

V nekaterih primerih so zunanje sramne ustnice tako dolge, da se dotikajo stegna. S tem ni nič narobe in čeprav je takšna oblika redka, je naravna in bi zato morala biti sprejemljiva.

Rahlo odprte sramne ustnice

Pogosto so pri ženskah zunanje sramne ustnice tako majhne, da ne prekrivajo celotne vagine. Videti je, kot bi bile rahlo razprte, kar je, tako kot velja za vse ostale, le ena od oblik nožnice.

 

Tanke, stisnjene sramne ustnice

V nasprotju z odprtimi sramnimi ustnicami stisnjene, čeprav tanke, povsem zakrivajo vagino.

Vidne ali povečane notranje ustnice

Pri nekaterih ženskah so notranje sramne ustnice povečane in razširjene ter zato vidne, kar izzove nelagodje, hkrati je pri takšni obliki intimnega področja izpostavljena nežna koža vagine, a tudi ta je naravna ter zato sprejemljiva.

Ne samo, da so vse te oblike vagine normalne, strokovnjaka opozarjata tudi, da se nožnica s staranjem, tako kot ostalo telo, spreminja in je te spremembe treba sprejeti, k lepotni kirurgiji pa se zatekati le, kadar oblika spolovila niža kvaliteto življenja in ne kadar so posredi zgolj estetski razlogi ter nerealna pričakovanja.

Preberite še: Kajenje, uporaba mila (in druge reči, s katerimi škoduješ zdravju svoje nožnice)

Morda vas zanima tudi: Ohlapna nožnica ni posledica seksa (povzročata jo dva druga dejavnika)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)