Kako se vagina z leti spreminja

Veste, kako se vaše intimno področje stara?

1.6.2018 ob 4:45

zenska_spodnje_hlacke_roza.jpg

Pri časopisu Woman's Health so v sodelovanju z ameriškim združenjem porodničarjev in ginekologov (the American Congress of Obstetricians and Gynecologists ) izvedli zanimivo raziskavo, s pomočjo katere so skušali ugotoviti, kako dobro pripadnice nežnejšega spola poznajo svojo anatomijo. In rezultati? Na žalost ne preveč spodbudni. Če ste med nepoznavalkami tudi sami, je morda skrajni čas, da spoznate, kako dozorevajo in se starajo vaši intimni predeli.

V dvajsetih: običajno krčenje. Puberteta je končno zaključena in vsi organi dosežejo končne velikosti, pripadajoče odraslemu telesu. Razen zunanje sramne ustnice, ki se v primerjavi s puberteto malce stanjšajo. Po zaključku odraščanja namreč količina maščobnih celic v njih pade, sramne ustnice pa posledično postanejo nekoliko ožje.

V tridesetih: temne sence. Količina hormonov v telesu se spreminja. Lahko zgolj zaradi let, še večkrat pa trajne posledice tako na zunanjih kot na notranjih sramnih ustnicah pustita uživanje oralne kontracepcije ali nosečnost. Te posledično postanejo nekoliko temnejše.

Še vedno v tridesetih: tudi občutno širjenje. Med nosečnostjo se maternica močno razširi, med porodom pa se razširi še vagina. Približno šest tednov po njem se ta vrne v prvotno stanje, vendar zlasti ob več porodih potrebuje malce pomoči s keglovimi vajami. Približno 32 odstotkom žensk, ki rodijo s pomočjo carskega reza, je širjenje vagine sicer prihranjeno, a prinaša ta poseg druge posledice: kirurške rane ter dlje prisotne bolečine.

V štiridesetih: pešanje mišic. V štiridesetih sta še vedno prisotni tako ovulacija kot menstruacija, ciklusi pa so nekoliko krajši in po petdesetem nastopi menopavza. Reproduktivni organi, ki so sestavljeni iz mehkih tkiv in mišic, so deležni kar nekaj občutnih sprememb: nekaj kilogramov viška, staranje in tudi z delom pogojene obremenitve vplivajo na mišice medeničnega dna, ki se začno občutneje sproščati. Zato so keglove vaje za njihovo krepitev v tej dobi obvezne. 

Zaradi znatnega padca estrogena se spremeni tudi kislost vagine, kar se lahko odraža kot pogosta vnetja in suhost vaginalne sluznice ter izzove draženje in rdečico na področjih vagine, najboljša preventiva pred vsem tem pa je reden seks.  

V petdesetih in še kasneje: še je čas. Z leti se tanjša zadebeljena koža na sramni kosti, notranje ustnice niso več tako nabrekle in se zmanjšajo, dlake na genitalnem področju pa se razredčijo in posivijo. Tudi na intimnem predelu se pojavijo gube, saj se maščobne obloge na njem manjšajo, pomanjkanje kolagena pa povzroči gubanje. Koža vagine lahko potemni ali posvetli, zmanjša pa se tudi klitoris. Vse te spremembe seveda vplivajo na užitek med seksom, še zdaleč pa ne v tolikšni meri, da bi se mu odrekli, le s partnerjem si vzemita nekoliko več časa.

Avtorica: M. F.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)