Na vse to je lahko alergična vagina

Ozke kavbojke, kondomi in sperma, vse to in še več lahko sproži alergijski odziv vagine.

3.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Na vse to je lahko alergična vagina

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da je nožnica morda alergična na spermo vašega parterja, na nekatera mila in tudi na spodnje perilo. Ginekologinja Shirin Lakhani pojasnjuje: "Intimno področje je zelo občutljivo, ima sebi lastno pH vrednost in bakterijsko ravnovesje ter obstaja veliko dejavnikov, ki lahko zbudijo njen buren odziv.  Ta se največkrat odraža v obliki rdeče in srbeče kože, pekočega občutka in tudi zatekanja."

Na kaj vse pa je lahko vagina alergična? Seznam, ki resnično ni kratek, niza Glamour.

Umazano spodnje perilo

Spodnje hlačke, v tkanino katerih so ujeti ostanki znoja, umazanija in bakterije, lahko do te mere dražijo kožo, da se ta odzove z alergično reakcijo.

To je le en od razlogov, zakaj si vsak dan menjati spodnje perilo.

Voda in kis

Vsake toliko se pojavi nov trend za nego nožnice. Nekateri so sicer koristni, v večini primerov pa povzročijo več slabega kot dobrega. Ena od priljubljenih smernic je izpiranje intime z mešanico kisa in vode, kar naj bi vagini zagotavljalo čistočo ter svežino.

A ginekologi opozarjajo, da se s tem poruši naravna kislost intime, hkrati lahko mešanica sproži alergijsko reakcijo.

Dišeči pripomočki

Odišavljeni robčki, mila, šamponi, losjoni in še bi lahko naštevali pripomočke, ki so na trgovskih policah namenjeni negi intimnega področja.

 

Ti zaradi dodanih snovi in predvsem umetnih dišav lahko na njej povzročajo neljub odziv v obliki alergije. Na tem mestu velja ponoviti priporočilo ginekologov: za čistočo vagine je običajna voda povsem dovolj.

Različni predmeti

So predmeti, ki so namenjeni temu, da se jih ustavlja v nožnico: tamponi, erotične igračke, menstrualne skodelice. In so predmeti, ki nimajo v njej česa iskati: kumare banane in podobno.

Tudi zato, ker lahko v njej zaradi na njihovi površini prisotnih kemikaliji, s katerimi pridejo v stik med pridelavo, sprožijo alergično reakcijo.

Ozke hlače

Dobro, ne gre za alergični odziv, lahko pa zaradi trenja in drgnjenja ob kožo poškodujejo nežno polt na intimnih predelih ter zaradi oviranega pretoka zraka spodbujajo prekomerno rast glivic in bakterij, s tem se poruši ravnovesje in pride do vnetja spolovil.

Sperma

Na žalost se lahko zgodi. Pojav je sicer redek, a alergija na spermo ni mit.

Najpogosteje gre za preobčutljivost na eno od v njej prisotnih beljakovin in se odraža v srbenju ter rdeči koži.

Kondomi

Ena od sestavin kondomov je lateks, ta pa je alergen in v veliko primerih kriv, da preobčutljivi ne morejo uporabljati kondomov, ki jim je dodan.

Na srečo je tudi ta alergija zelo redka, prav tako so na voljo kondomi brez lateksa.

Barve

Barvanje sramnih dlak ni nov trend, a če se z njim komaj spoznavate naprej preverite, kako se bo na stik z barvo odzvala vaša koža.

Kajti intimnim dlačicam namenjenim barvam je velikokrat dodana snov parafenilendiamin (PPD), ki je alergen in lahko na preobčutljivi koži povzroči zatekanje, rdeče madeže in bolečino.

Okraski na vagini

Tako imenovan vajazzling prav tako ni več novost. Gre za krašenje intimnih predelov s kristalčki, ki so s posebnim lepilom prilepljeni na kožo.

To lepilo je lahko krivo za alergijski odziv mednožja. Če razmišljate o tem posegu, najprej preverite, da zadeve na koncu ne boste obžalovali.

Kako ravnati ob alergiji

Takole priporoča Lakhanijeva: "Najprej je treba odstraniti alergen, kožo sprati s hladno vodo in se, če se odziv ne umiri pri zdravniku pozanimati, če so morda potrebni antihistaminiki v obliki mazila."

Vsekakor pa je treba prepoznati alergen in se mu v nadalje izogibati ne glede na to, kakšne narave je in kje se nahaja.

Preberite še: So peneče kopeli slabe za vagino? Odgovarjata ginekologinji

Morda vas zanima tudi: Šest preprostih nasvetov za vse poletje zdravo nožnico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)