Teh stvari vaša vagina ne prenese: Vseeno jih (pre)pogosto počnete

Od šampona, ženskih dnevnih vložkov do kavbojk in klora. Nekatere stvari škodijo zdravju bolj kot si mislimo. Premalo pozornosti posvečamo intimni negi, saj s tem lahko preprečimo številne ženske težave.

28.1.2021 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: P. K.

Teh stvari vaša vagina ne prenese: Vseeno jih (pre)pogosto počnete

Pozabite na diamante, štirinožne ljubljenčke in torbice, vagina je vaša najboljša prijateljica in tako morate za njo tudi skrbeti. Prepogosto pa pozabimo na nego tega dela ženskega telesa in se nanjo spomnimo šele, ko nastopijo težave. Za zdravje vseh organov je zelo pomembno, da se držimo čim bolj naravne nege in ne pretiravamo z umetnimi izdelki, piše Elite Daily. Preberite si, na kaj vse morate biti pozorne, pri skrbi za vašo »najboljšo prijateljico«.

Izogibajte se agresivnemu umivanju

To, da je nožnico treba umivati z mili ali drugimi preparati, ki so namenjeni negi ženske intime, je mit. Vagina se namreč z naravnim izločkom čisti sama, za njeno svežino je dovolj izpiranje z vodo. Agresivni preparati porušijo naravno bakterijsko ravnovesje na tem delu telesa in lahko povzročijo glivične ter bakterijske okužbe in vnetja.

Dnevni vložki in tamponi so lahko vzrok za številna vnetja

Sodobni vložki so prepojeni s posebnimi kemičnimi snovmi, ki lahko pri občutljivih ženskah povzročijo draženje in vnetje. Občutljive ženske naj zato raje uporabijo klasične bombažne vložke ali blazinice vate. Sindrom toksičnega šoka je sicer redek, a ne nedolžen pojav in do njega lahko pride tudi ob preredki menjavi tampona. Tega bi morali menjati vsaj vsakih šest ur oziroma takoj, ko je povsem prepojen s krvjo. Tudi tako je mogoče poskrbeti za zdravje intimnega področja.

Sramne dlačice so tam z razlogom

Tudi dlake na intimnih področjih imajo svojo pomembno vlogo, saj področje varujejo pred draženjem, jih ščitijo pred virusi in bakterijami ter varujejo nežno kožo na tem področju. Pri ženskah, ki si povsem brijejo intimne dele, je večja verjetnost bolezni in okužb rodil, ob tem britje intime na koži povzroča poškodbe in vnetja. Dlačice naj bodo urejene, toda povsem gola intima ne koristi zdravju nožnice.

 

Ozke hlače ali kavbojke vam lahko povzročijo nevšečnosti

Dekleta se pogosto stlačijo v preozke kavbojke, da bi bile videti bolj seksi. In ta seksi izgled jih včasih lahko "drago" stane. Medtem ko je že dolgo znano, da so lahko tesno oprijete hlače krive za zmanjšano plodnost pri moških, zdaj ugotavljajo povezavo tudi pri ženskah. Preozke hlače namreč preprečujejo izhlapevanje sicer normalnih vaginalnih izločkov, s tem pa ustvarjajo idealno okolje za okužbo.

Škodljive seksi tangice

Tangice so sicer seksi, a pogosto neudobne in predvsem idealne za širjenje infekcij. Pride lahko tudi do poškodb kože, te pa še olajšajo širjenje bakterij. Posledica so glivične okužbe. Če že morate nositi tangice, potem vam svetujemo tiste iz naravnih materialov in seveda ne premajhne. Prav tako strokovnjaki odsvetujejo priljubljene tangice, saj je zaradi tankega traku, ki se zajeda v zadnjico, možen prenos bakterij in drugih povzročiteljev vnetja iz anusa do nožnice.

Trenirajte svojo nožnico

Mišice medeničnega dna podpirajo maternico, črevesje in mehur. Z leti slabijo, k čemur pripomorejo porodi, kronično zaprtje, debelost in drugi dejavniki. Z rednim izvajanjem Keglovih vaj je mogoče skrbeti za njihovo čvrstost. Močne mišice medeničnega dna preprečujejo inkontinenco in zagotavljajo izrazitejše spolne užitke.

Preberite še: Pet vprašanj, ki bi jih morali zastaviti ginekologu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)