Le tako boste poskrbeli za zdravje zob (tudi otrokovih)

Zgodnje odkrivanje težav in preventivni ukrepi pomagajo preprečiti resnejše težave z zobmi.

26.3.2023 ob 8:45 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Le tako boste poskrbeli za zdravje zob (tudi otrokovih)

Prim. Matej Leskošek, dr. dent. med., višji zobozdravnik, vodja zobozdravstva v ZD Vrhnika, v. d. predsednik Stomatološke sekcije SZD in vodja Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani v pogovoru poudarja, da je zdravje v ustni votlini pomembno za celotno zdravje posameznika, staršem in skrbnikom pa svetuje, da skrbijo za ustrezno ustno higieno otrok in redno obiskovanje zobozdravnika.

Strokovnjaki, združeni v mednarodno združenje za otroško zobozdravstvo (IAPD), namreč opozarjajo, da je zobni karies pri predšolskih otrocih zelo pogost, večinoma nezdravljen in lahko močno vpliva na življenje posameznika.

Kako odgovorni smo do ustnega zdravja? Oziroma, ali se dovolj zavedamo, da smo za ustno zdravje najprej odgovorni sami?

Žal se velikokrat ne zavedamo dovolj, da smo za svoje ustno zdravje najprej odgovorni sami. Pogosto se zanašamo na zobozdravnike, da bodo rešili težave, ko se pojavijo.

S pravilno ustno higieno in zdravim načinom življenja pripomoremo k ohran­janju zdravih zob in dlesni. Pomembno je, da se redno udeležujemo zobozdravniških pregledov, saj lahko zgodnje odkrivanje težav in preventivni ukrepi pomagajo preprečiti resnejše za­plete v prihodnosti.

Naj povzamem nekaj načinov, kako lahko prevzamemo odgovornost za svoje ustno zdravje: redno si čistimo zobe vsaj dvakrat na dan, uporabljamo zobno nitko in ustno vodo, omejimo uživanje sladkarij, redno obiskujemo zobozdravnika vsaj enkrat na leto, skrbimo za uravnoteženo prehrano, izogibamo se kajenju in žvečilnemu tobaku.

 

Najbrž nikoli ni odveč poudariti, da so bolezni v ustni votlini najpogostejše kronične nenalezljive bolezni in da skoraj vsakega posameznika vsaj enkrat v življenju doleti katera od njih. Pri otrocih, denimo, je karies zgodnjega otroštva zelo pogost. Pojavnost kariesa s starostjo narašča, podobno je s parodontalno boleznijo. Stanji lahko vodita v izgubo nekaj ali vseh zob. Otroci ne smejo izpuščati umivanja zob, kajne?

Karies zgodnjega otroštva je opredel­jen kot prizadetost kateregakoli mlečnega zoba pri otroku, mlajšem od šest let, z začetno ali napredovalo, oskrbljeno ali neoskrbljeno kariozno okvaro ene ali več zobnih ploskev. Je pogostejši, kot bi si želeli otroški zobozdravniki.

Strokovnjaki, združeni v mednarodno združenje za otroško zobozdravstvo (IAPD), opozarjajo, da je zobni karies pri predšolskih otrocih zelo pogost, večinoma nezdravljen in lahko močno vpliva na življenje otrok. Zelo pomembno je, da starši in skrbniki otrok poskrbijo za ustrezno ustno higie­no in preprečijo uživanje sladke hrane in pijače, kadar je to mogoče, ter da otroci redno obiskujejo zobozdravnika.

Ustrezna ustna higiena pomeni dvakrat dnevno natančno umivanje zob s primerno količino zobne paste z ustrezno koncentracijo fluoridov: od prvega zoba do dopolnjenega drugega leta starosti je to 1000 ppmF oziroma dvakrat dnevno za riževo zrno paste, od drugega do šestega leta pa 1000 ppmF oziroma dvakrat dnevno za grahovo zrno paste.

Razvoj in napredovanje bolezni v ustni votlini lahko močno vplivata na kakovost življenja. Zobozdravniki poudarjate tudi, da je zdravje v ustni votlini pomembno za celotno zdravje posameznika. S čim vse povezujete ne­ustrezno ustno higieno?

Neustrezna ustna higiena je seveda povezana s kariesom, boleznimi dlesni, slabim zadahom in drugimi zobnimi težavami. Poleg tega pa so lahko z njo povezane tudi druge sistemske bolezni: srčno-žilne bolezni, diabetes, respiratorne bolezni, prezgodnji porod, artritis.

Poskrbeti moramo za ustrezno ustno higieno, ki vključuje redno umivanje zob, nitkanje in uporabo ustne vode, ter redno obiskovati zobozdravnika. S tem lahko zmanjšamo tveganje za zobne težave in druga zdrav­stvena tveganja.

Preberite še: Osvojite teh šest navad in zobje vam bodo hvaležni

Morda vas zanima tudi: Izjemni zdravilni učinki ječmenove trave, že mala količina dela čudeže


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)